Dva mesiace k HoryZontom

Už len dva mesiace a Trenčín opäť ožije dobrodružstvom, úžasnými športovými výkonmi a splnenými cestovateľskými snami. Festival dobrodružných filmov HoryZonty otvorí svoje brány 11. – 13. novembra 2021 a hoci organizátori plánujú návrat do Posádkového klubu v Trenčíne, či to bude možné, ukážu až najbližšie týždne a opatrenia platné v čase konania festivalu.

Online projekcia zaujala nielen na Slovensku

Počas troch festivalových dní organizátori plánujú ponúknuť aj v roku 2021 divákom výber toho najlepšieho zo sveta outdoorového filmu, chýbať nebudú ani diskusie s hosťami. „V prípade, že podmienky pre organizáciu verejných podujatí nebudú priaznivé, festival budeme opäť realizovať v online verzii,“ hovorí riaditeľka festivalu Mária Dutková. „Uvažujeme aj nad kombináciou klasického programu v kinosále s jeho online verziou, vďaka ktorej je festival prístupnejší aj divákom vo vzdialenejších miestach Slovenska a zahraničia. Minulý rok sme zaznamenali množstvo pozitívnych diváckych ohlasov,“ dodáva a uvádza, že festival si pozreli diváci celkovo v desiatich krajinách, najďalej dokonca v Austrálii.

v znamení dvoch významných jubileí

Tento ročník festivalu bude okrem iného venovaný aj dvom jubileám.

Jedným je 100. výročie verejného uvedenia slovenského dlhometrážneho filmu a druhým 100 rokov od založenia Slovenského horolezeckého spolku JAMES.

Pri tejto príležitosti organizátori do programu zaradia viacero podujatí - filmové projekcie s tematikou horolezectva, besedy, výstavy. Svoju účasť v štvrtkovom festivalovom programe potvrdil Róbert Gálfy, horolezec, horský vodca a priekopník slovenského súťažného skialpinizmu.

K zvučným menám slovenských horolezeckých legiend, ktoré poctili festival svojou návštevou v minulosti, pribudne tento rok aj Marián Šajnoha, bývalý predseda Slovenského horolezeckého spolku JAMES, účastník viacerých medzinárodných expedícií a vedúci horolezeckej expedície na severný vrchol Nanga Parbatu v roku 1978. Spolu s ním sa na pódiu predstaví aj Martin Heuger, lezec a predseda Komisie alpinizmu SHS JAMES. V posledný festivalový večer, v sobotu 13. novembra, sa bude s oboma hosťami na pódiu rozprávať Martinov kamarát a spolulezec, Trenčan Jaroslav Dutka.

Nebudú chýbať tradičné súťaže

Festival dobrodružných filmov HoryZonty je úspešné podujatie, ktoré je na trenčianskej kultúrnej scéne už 15 rokov. Záujem návštevníkov z radov fanúšikov dobrodružných a dokumentárnych filmov, outdoorových športovcov, turistov a cestovateľov si HoryZonty získali nielen svojím obsahom, kvalitou programu, ale aj neustálym rozširovaním sprievodných aktivít, medzi ktoré patria bežecké preteky, nosičská časovka po drevených Farských schodoch, či detská Tour de HoryZonty na pumptrackovej dráhe.

Príprava na festival trvá niekoľko mesiacov a v rukách organizátorov sú v týchto dňoch už takmer všetky filmy, medzi nimi aj filmové snímky slovenských a českých neprofesionálnych filmárov, zaradené do filmovej súťaže. Organizátori vyhlásili aj tradičnú fotosúťaž, tentoraz na tému „Bez hraníc“. Svoje fotografie môžu súťažiaci posielať do 24. októbra 2021.

Fotosúťaž 2021

Bližšie informácie ku súťažiam, ako aj k samotnému festivalu nájdu záujemcovia na stránkach festivalu.