Keď príroda zaspáva: Ako spia zvieratá?

Spánok je jednou z najväčších záhad vedy - je to jedno z najbežnejších správaní v živočíšnej ríši, no zároveň jedno z najmenej pochopených. Každý spí, no spánky medzi zvieratami sa líšia. Zdá sa, že existuje nekonečná škála štýlov a stratégií, ako si zvieratá dokážu odpočinúť.

Vedeli ste napríklad, že obrovské slony spia len dve hodiny denne, zatiaľ čo také malé včielky driemu až 10 hodín za deň? Alebo, že niektoré vtáky trávia 300 dní v roku vo vzduchu a oddýchnu si aj počas letu? Prekvapilo vás to? Poďme sa teda pozrieť, ako to majú s tým spánkom niektoré zo živočíšnych druhov.

Ako spia orangutani a slony

Orangutani, naši blízki príbuzní, si potrebujú dať poriadny, hlboký spánok. Ich noc sa začína budovaním hniezda na stromoch a teda podobne ako v prípade nás ľudí, ktorí si pred spaním musíme nachystať postele. Rozdiel je však v tom, že orangutani si musia pripraviť svoje "postele" každý večer na inom mieste nanovo. Týmto zabezpečia, že môžu spať bezpečne mimo dosahu predátorov.

Slony, tieto obrovské kopytníky, sú na tom celkom inak. Spia najmenej zo všetkých cicavcov a to len dve hodiny denne. Slony dokážu podobne ako žirafy spať po stojačky, ale dokážu si aj ľahnúť a spať poležiačky. Zaujímavosťou je, že slony, ktoré sú umiestnené v zoologických záhradách spia dlhšie, približne štyri až šesť hodín, na rozdiel od tých voľne žijúcich, ktoré spia len 2 hodiny.

Fascinujúcou transformáciou si počas spánku prechádzajú sépie. Sú majstrami kamufláže. Majú schopnosť sa zafarbiť tak, aby sa zamaskovali a nechali sa uniesť do ríše snov. Vedeli ste však, že sépie spia s jedným okom otvoreným? Mohli by sme povedať, že ide o akýsi druh bezpečného zaistenia, ako vždy ostať na pozore pred hroziacim nebezpečenstvom.

Ako spia zvieratá?

Zaujímavým zistením bolo, ako spia tulene, ktoré často vidíme na plážach oddychovať. Výskumy zistili, že spia skôr pod vodou ako na súši a to väčšinou pri hlbších ponoroch. Často sa pri snívaní špirálovito stočia na dol a spia vertikálne a občas si aj ľahnú na morské dno. Zaujímavé, však?

Včely Driemu až 10 hodín denne

A na záver, tu máme malé včely. Aj keď ide o malé tvory, sú šampiónmi v spánku. Driemu až 10 hodín denne. Včelstvo je ako hodinky, ktoré tikajú v dokonalom rytmu. Každá včela má svoju rolu a aj svoj čas na odpočinok.

Spánok zvierat sa v živočíšnej ríši odlišuje a je prispôsobený špecifickému prostrediu daného zvieraťa a životnému štýlu. A hoci je výskum spánku na vzostupe, mnohé ohľadom tejto témy ešte ostáva pod rúškom tajomstva a čaká na odhalenie. Mohli by sme sa od spánku zvierat niečo naučiť? Ak sa chcete dozvedieť o ňom viac, pozrite nový dokument Ako spia divoké zvieratá na Viasat Nature už 17.9. o 12:05.