Nový seriál Záhadná planéta, rôzne známe aj neznáme miesta celého sveta

Zem je jediná planéta, ktorú máme a na to, koľko nás ľudí v dnešnej dobe na nej žije, o nej máme stále len zlomok informácií. Naša záhadná planéta nás stále neprestala a asi ani nikdy neprestane prekvapovať.

Všimli si toho aj autori dokumentárneho seriálu s veľavravným názvom Záhadná planéta, ktorí s kamerou navštívili rôzne známe aj neznáme miesta celého sveta, aby divákom priblížili rôzne prekvapenia prírody, ktoré nás dnes a denne udivujú.

zahadna planeta viasat

  • Päťdielny seriál vznikol v netradičnej  japonsko-novozélandskej koprodukcii a začína tak na polke cesty – na ostrovoch medzi Austráliou a Áziou, kde žije Varan komodský, jediný žijúci drak a zvierací relikt starých časov.

Karibik

V druhom diele sa štáb presúva do Karibiku, kde sa odohráva najväčšie stretnutie Žralokov obrovských na celom svete. Konkrétne v presne stanovenej oblasti kúsok od pobrežia mexického Yucatánu. A vedci si len lámu hlavu, prečo je to tak, nakoľko nie je známy dôvod tohto združovania.  Aj napriek tomu, že sa Karibské more, respektíve Mexický záliv, nachádza tak blízko pobrežia, stále skrýva mnoho tajomstiev, ktoré ľuďom nedajú spať. A po vzhliadnutí tohoto dielu Záhadnej planéty nedá spať ani vám.

Patagónia

Presúvame sa do Južnej Ameriky, kde v tretej epizóde navštívime pomerne rozsiahle územie od Patagónie, ktorá sa nachádza len kúsok od Antarktídy až po slnkom zaliate soľné pláne Bolívie. Zatiaľ čo v prvej z týchto oblastí vládne puma, tej druhej plameniak. Dva zdanlivo neporovnateľné svety tisíce kilometrov od sebe tvoria ideálnu zmes miest, kde sa to prírodnými záhadami len tak hemží.

zahadna planeta viasat

Etiópska vysočina

V štrvtej epizóde štáb navštívi Afriku, kontkrétne Etiópsku vysočinu. Tu žije zvláštny druh opíc, ktorý sa volá pavián Dželada. Je jediným preživším druhom z prastarej skupiny primátov živiacich sa trávou.  Okrem neho žije v extrémnom prostredí aj vlk etiópsky, ktorý sa v potravinovom reťazci špecializuje na lov a konzumáciu hlodavcov. Nehostinná Etiópska vysočina je pre väčšinu z nás veľkou neznámou, a tak si tento diel rozhodne nenechajte ujsť.

zahadna planeta viasat

Mata Atlantica

A nakoniec tu máme čerešničku na torte, les (alebo skôr prales) s názvom Mata Atlantica, ktorý sa nachádza na brazílskom pobreží kúsok od Rio de Janeira a svojou biodiverzitou, teda druhovou rozmanitosťou môže smelo konkurovať omnoho väčšej a známejšej Amazonky. Tropická džungľa tu prechádza do nádherných pláží a je až zarážajúce, že táto oblasť je stále tak málo prebádaná.

zahadna planeta viasat

zahadna planeta viasat

Na japonsko-novozélandský dokumentárny seriál Záhadná planéta sa môžete pozrieť na televíznej stanici Viasat Nature, a to od 7. júna každú nedeľu o 14:00.