Rakúsko – bude zákaz schádzania z diaľníc v Tirolsku predĺžený?

Počas tohtoročnej letnej sezóny zaviedol po prvýkrát guvernér Tirolska Günther Platter zákaz schádzania z diaľnice pre vodičov snažiacich sa obísť dopravnú zápchu či vyhnúť sa diaľničným poplatkom. Zákaz zahŕňal výjazdy v okolí mesta Innsbruck. Nariadenie bolo platné do polovice septembra počas víkendov od 7-ej hodiny ráno do 7-ej hodiny večer. Jeho cieľom bolo zabrániť tvorbe kolón a nadmernej doprave v okolitých dedinách.

Ohrozenie slobodného cestovania?

Zavedený zákaz sa dotkol hlavne nemeckých turistov z oblasti Bavorska, ktorí cestujú cez Tirolsko do Talianska. Bavorský minister dopravy Hans Reichhart zákaz odsúdil a nazval ho nelegálnym a ohrozujúcim slobodu cestovania. Sľúbil tiež, že v prípade, ak Európska komisia zákaz schváli, navrhne podobný krok na diaľniciach v Bavorsku.

Na druhej strane Tirolsko zaviedlo zákaz pár dní po tom, ako Európsky súdny dvor odmietol diskriminačný návrh Nemecka zaviesť poplatky na nemeckých diaľniciach pre cudzincov pričom domáci obyvatelia by boli od platenia oslobodení.

Bude zákaz platiť aj v budúcnosti?

Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky je pravdepodobné, že tento zákaz bude platný aj počas zimnej sezóny plus počas každej nasledujúcej sezóny. Od zákazu sú oslobodení vodiči, ktorí hodnoverne preukážu zámer navštíviť konkrétnu oblasť pri odbočovaní na cesty I. a II. triedy.

Ministerstvo odporúča všetkým vodičom overiť si aktuálnu situáciu na stránke www.asfinag.at.