Škoda Múzeum v Mladej Boleslavi |spoznajte históriu a súčasnosť značky

Najnavštevovanejším výletným miestom v Mladej Boleslavi je určite múzeum Škody Auto. Láka najmä milovníkov áut a histórie, pričom múzeum je veľmi rozsiahle. Navyše si časť expozície môžete prezrieť priamo z ulice vďaka presklenej stene múzea. Čo vyzerá štýlovo. Nájdete tu ako najstaršie vozidlá, tak aj nové. Ako fanúšik pekných áut som si - Múzeum ŠKODA zaradil do svojho itinerára počas návštevy Českého raja. Múzeum bolo otvorené v roku 2012 a počul som o ňom množstvo chválospevov. Mladoboleslavská automobilka sa prezentuje totiž nielen ako moderná, pokroková značka s víziou do budúcnosti ale odkazuje aj na bohatú históriu. A práve o tom je aj Múzeum ŠKODA.

Škoda Múzeum v Mladej Boleslavi

Budova múzea je na symbolickom mieste

V roku 1895 založili Václav Laurin a Václav Klement v Mladej Boleslavi spoločný podnik. Škoda tak patrí k jedným z najstarších automobilových značiek na svete. Múzeum oživilo tento príbeh na autentickom mieste - v bývalých výrobných halách, v ktorých sa až do roku 1928 vyrábali automobily. Samotné múzeum je tak situované na pre škodovku mimoriadnom mieste. Budova je súčasťou viac ako storočného továrenského komplexu, ktorý vznikol v rokoch 1898 až 1912. Trojposchodová priemyselná budova zo začiatku dvadsiateho storočia sa vyznačuje vecnou, jasnou architektúrou.

  • Múzeum je dnes otvorené denne od 9.00 do 17.00 okrem vianočných sviatkov a Nového roka, na Silvestra je otváracia dobra kratšia.
  • Základné vstupné je 100,- českých korún pre dospelého bez sprievodcu, potom je tu množstvo zliav pre deti, študentov a tak ďalej. Samozrejme je tu aj možnosť priplatiť si za prehliadku so sprievodcom, čo vás vyjde na 140,- korún v češtine alebo za 180,- korún v cudzom jazyku. 

Viac aktuálnych info na samotnej stránke: ŠKODA MÚZEUM

Tradícia, Evolúcia a Precíznosť

Expozícia múzea je rozdelená do niekoľkých sekcií, konkrétne: Tradícia, Evolúcia a Precíznosť.  Komentovať jednotlivé exponáty asi nemá cenu, oveľa zaujímavejšie bude vyraziť osobne do múzea a pozrieť si autá na vlastné oči. Rovnako ako si naštudovať popis a históriu jednotlivých áut osobne. Navyše, prikladám k článku bohatú fotogalériu. 

Škoda Múzeum v Mladej Boleslavi

Jedna zaujímavosť. V múzeu je pomerne veľké množstvo automobilov, no časť z nich nie je v úrovni podlahy, ale autá sú naukladané v regáloch smerom nahor. Ako keby ich prepravoval trojposchodový kamión. Pri modeloch, čo sú vyššie od prízemia bol v minulosti problém si ich obhliadnuť. Na tento fakt bolo pomerne veľa sťažností. Problém sa však vyriešil schodiskom a terasou, ktorá je na úrovni tretieho radu. Pre lepšiu predstavu si pozrite fotku nižšie.  

Škoda múzeum Mladá Boleslav

Depozitár značky

Veľmi ma potešila možnosť pozrieť sa do uzamknutého depozitára značky. Tam boli umiestnené športové špeciály, prototypy, výstavné koncepty a tak podobne. Hneď za dverami som narazil napríklad na Škodu Tudor, teda kupé na báze Superbu, na koncept Škody Yeti a množstvo ďalších unikátov. Hneď mi padol do oka aj prototyp auta z českého hororu Upír z Feratu, o aute poháňanom ľudskou krvou. 

Škoda Múzeum v Mladej Boleslavi

No napríklad tu vidno aj chuťovky ako je Škoda A5, typ 738 z roku 1978, okruhový špeciál s výkonom 190 koní. Škoda Babeta typ 937, vojenský terénny automobil z päťdesiatych rokov, s menom inšpirovaným muzikálom Keby tisíc klarinetov, v ktorom sa objavil. Alebo stokoňový prototyp Škoda 739.

Škoda Múzeum v Mladej Boleslavi

O záujme zo strany obdivovateľov priaznivcov značky Škoda určite hovorí aj množstvo návštevníkov, ktorí denne do múzea dorazia. Za mňa perfektná skúsenosť, ďakujem.

  • - článok vznikol v spolupráci s CzechTourism