Túra z Rajca po hrebeni na Kľak a do Fačkova

Naplánoval som túru z Rajca cez Sedlo pod Hnilickou Kýčerou po hrebeni na Kľak s cieľom v obci Fačkov. Túra mala dĺžku 29 km a mala trvať necelých jedenásť hodín so stúpaním 1418 m a klesaním 1331 m.

Začínam

Ako zvyčajne moja cesta začala na stanici v Trenčíne. O 5:21 som vyrazil rýchlikom do Žiliny, kde som prestúpil na osobák do Rajca. O 7:27 som vystúpil na stanici v Rajci a vyrazil po súbehu zelenej a červenej značky na Sedlo pod Hnilickou Kýčerou.

Rajec

Cesta od stanice viedla po asfaltovej ceste medzi poliami. Po chvíli kráčania som bol nad Rajcom a v diaľke som uvidel svoj hlavný cieľ dnešnej cesty - Kľak.

Pohľad na Kľak z Rajca

Po pol hodine kráčania som bol pri značkách nad Kamennou Porubou.

Nad Kamennou Porubou

Porubskou dolinou

Pokračoval som ďalej po asfaltovej ceste Porubskou dolinou. Cestou som stretol dvoch bežcov a cyklistu.

Porubská dolina

Trasa vedie popri potoku a v horúcom letnom dni poskytuje príjemný chládok a možnosť na osvieženie.

Značky

Po ďalšej pol hodine som dorazil k chatám na Oselnej.

Chaty

Kúsok za chatami končila asfaltová cesta a začala štrková lesná cesta, ktorá viedla až k rázcestiu Mraznica.

Cesta k Mraznici

Rázcestie mraznica

Sedlo Hnilická Kýčera

Od Mraznice viedla cesta lesom prudkým stúpaním až na Sedlo pod Hnilickou Kýčerou. Na sedle je čistina s posedím okolo ohniska a malou zvonicou.

Sedlo Hnilická Kýčera

Zvonica na Sedle Hnilická Kýčera.

Zvonica

Na Úplaz

Zo sedla som pokračoval už po červenej značke smerom na Úplaz. Úsek na vrchol Úplaz viedol po čistine hrebeňa a bol zo sedla dobre viditeľný.

Na Úplaz

Z Úplazu som zostúpil do Sedla pod Úplazom, kde si môže unavený turista oddýchnuť na dostatočne priestrannej stoličke. Zo sedla som pokračoval prudším stúpaním lesom na Jankovú.

Pod Úplazom

Na Jankovej

Na Jankovej sa terén opäť otvoril a mal som pekný výhľad na Kľak, ku ktorému som sa pomaly približoval.

Na Jankovej

Pohľad na Kľak z Jankovej.

Kľak z Jankovej

Pokračujem na Skalky

Po hrebeni som ďalej pokračoval na vrchol Skalky. Názov je príznačný, vzhľadom na veľké množstvo skalných útvarov, ktoré sa na úseku niekoľkých stoviek metrov nachádzajú.

Skalky

Zo Skaliek sú krásne výhľady na Malú a Veľkú Fatru. Kľak je bližšie a bližšie.

Skalka výhľady

Vríčanské sedlo a ostrá skala

Zo Skaliek nasledovalo klesanie do Vríčanského sedla. Išlo o posledné väčšie klesanie pred Kľakom. Vo Vríčanskom sedle ma privítal kríž. Občerstvil som sa a posilnil pred ďalším stúpaním na Ostrú skalu, posledný vrchol pred Kľakom.

Vríčanské sedlo

O dvanástej som dorazil na Ostrú skalu. Značka udávala do Kľaku ešte jednu hodinu kráčania.

Ostrá skala

Pri pohľade z Ostrej skaly sa mi Kľak javil už veľmi blízko. Začalo sa zmrákať a ja som teda radšej rýchlo pokračoval v ceste a pridal do kroku.

Kľak z Ostrej Skaly

Konečne na Kľak

Z Ostrej skaly som svižne zostúpil na rázcestie pod Kľakom.

Na Kľak

Mračná zatiaľ Kľak obchádzali po stranách, ale hrmenie neveštilo nič dobré. Rýchlo som teda vybehol na Kľak. Trvalo mi to od rázcestia menej ako desať minúť. Urobil som niekoľko fotiek. Po asi minúte na vrchole sa prihnal vietor a oblačnosť zahalila aj samotný Kľak. Výhľad z vrchola som si teda dlho neužíval, čo dokazuje aj trochu rozmazaná fotka, a rýchlo zostúpil dole k rázcestiu.

Kľak

Pokračoval som po modrej značke smerom do Fačkova. Po desiatich minútach sa rozpršalo. Bol som rád, že som v bezpečí na lesnej ceste. Po ceste do Fačkova som mohol opäť obdivovať siluetu Kľaku.

Do Fačkova 1

Trasa vedúca Suchou dolinou, tentokrát však zmáčanou dažďom, sa napojila na potok smerujúci do Fačkova. Počas zostupu dolinou som ešte párkrát zahliadol Kľak.

Do Fačkova 2

Na konci Suchej doliny som sa posledným pohľadom rozlúčil s Kľakom.

Do Fačkova 3

V cieli

Pokračoval som ešte asi dvadsať minút na zastávku do Fačkova odkiaľ mi chvíľu po tretej odchádzal autobus do Žiliny. O štvrtej som bol v Žiline a už tradične nastúpil na osobák o trištvrte na päť do Trenčína.

Celá túra mi teda trvala približne sedem hodín namiesto podľa máp plánovaných jedenástich. Išiel som svižnejšie vzhľadom na predpoveď počasia, ale nebolo to nijako závratné tempo. Po trase som mal čas sa v pokoji občerstviť, fotiť aj si vychutnať výhľady.

Trasa túry je na nasledujúcom linku:https://sk.mapy.cz/s/nobumedera

  • O svoj zážitok z túry som sa rád podelil touto formou, ale chcel by som si nájsť kamarátku alebo kamaráta na podobné trasy ako bola táto.
  • Nejaké trasy, ktoré pôjdem nájdete aj v odkaze na linku nižšie. Chodím hlavne cez víkendy. Viac o mne v mojom profile. Ak sa bude chcieť niekto pridať na túru, tak napíšte a dohodneme sa.
  • Ďalšie plánované túry: https://sk.mapy.cz/s/nogusuzovu