Korutánsky Hermagor a jeho okolie

Miriam Juhanesovičová - 23.10.2009

Keď z alpských svahov zíde sneh a lyžovačka sa skončí, v Korutánsku sa rozhodne nekončí turistická sezóna. Ba práve naopak. Prichádza obdobie turistiky, bicyklov, rybačiek, slávností jedla a ďalších jarných, letných a jesenných radovánok.

Domáci totiž dobre vedia, že by to bol hriech nevyužiť možnosti tejto nádhernej krajiny po celý rok. Možno aj vďaka tomu žije v tomto regióne veľa mladých ľudí a je tu veľmi nízka nezamestnanosť. Takže, poďte s nami do Korutánska. Navštívime mestečko Hermagor a pozrieme sa, čo všetko sa dá robiť v jeho okolí počas celého roka.

Cykloturistika
Cyklotúry sú veľmi obľúbené a nájdete tu dostatočné množstvo trás rôznej náročnosti. Bicykle si môžete zapožičať takmer v každom ubytovacom zariadení (niekde je dokonca ich požičanie v cene ubytovania), alebo v požičovni.
Trasy sú vo výbornom stave, dobre označené a ich mapy vám poskytnú v každom hoteli alebo informačnej kancelárii Karnische Tourismus. Bicykle si môžete naložiť aj na vlak, odviezť sa do cieľovej stanice a tak si trasu predĺžite a uvidíte väčší kus krajiny. Ak holdujete náročnejšej horskej cykloturistike, bicykel si môžete odviezť hore lanovkou - Millennium Expresom, ktorý v zime vozí lyžiarov.

Odporúčame: Vyskúšali sme trasu Hermagor - Kotschach/Mauthen, Cestu tam absolovujete vlakom, ktorým si odvieziete aj bicykle a naspäť pôjdete  na bicykloch. Trasa má 32 kilometrov a je určená stredne trénovaným cyklistom. S príjemnými pozastaveniami na občerstvenie - možností  je viacero, je to pekný celodenný výlet.

Tutistika
Aj tu sú možnosti naozaj pre každého. Prírodný park Naturarena (združuje 14 obcí) je bohatý na zaujímavé trasy, kde uprostred nádhernej prírody dokonale zrelaxujete. Pešo, či na koni, nenechajte si ujsť príležitosť vidieť zaujímavosti miestnej flóry i fauny, obdivovať nádherné hory, posedieť si správne unavený v niektorej z vysokohorských chát a ochutnať miestne špeciality  - "špek", syr, polentu a miestny vynikajúci čierny chlieb.
Ak je vás viac, odporúčame vám zaplatiť si aspoň raz sprievodcu, ktorý vám ukáže nazaujímavejšie miesta a najkrajšie trasy vhodné práve pre vás.

Kúpanie, rybačka
Čisté horské pramene, vlievajúce sa do riečky Gail vytvárajú prostredie ako stvorené pre pstruhy. Jazerá Weissensee a Pressegger See sú zase bohaté na ostatné sladkovodné druhy rýb. Ak holdujete tomuto druhu športu, stačí si kúpiť rybársky lístok a rybačka sa môže začať.
Ak ste dostatočne otužilí, okúpať sa môžete aj v horských prameňoch, alebo v riečke Gail, ale viac vám určite ulahodí príjemne teplá voda v jazerách, ktorej teplota sa v lete vďaka množstvu slnečných dní pohybuje okolo 23 stupňov.

Odporúčame:
Ak budete dovolenkovať v tejto oblasti spolu s deťmi, určite navštívte Park zážitkov na jazere Pressegger See. Nájdete tu množstvo atrakcií, s ktorých mnohé môžete absolvovať spolu so svojimi deťmi. Alebo, pokiaľ si vaše ratolesti budú skúšať jednotlivé atrakcie, vy si spokojne môžete zahrať tenis, či posedieť v príjemnom bufete, alebo sa okúpať v jazere. Za jednotnú cenu si neobmedzene môžete vychutnať všetky atrakcie v parku. Skutočne jedinečný zážitok. Viac informácií na www.erlebnispark.at

Rafting a iné adrenalínové športy:
Riečka Gail je vhodná nielen na rybačku, ale dajú sa na nej zažiť aj adrenalínové vodné športy ako rafting, či náročnejšia plavba na kanoe, alebo trekking na  kajaku.  V stredisku Rafting Carnica vám požičajú všetko potrebné a môžete tu absolvovať aj kurz. Rodinný rafting však môžete absolvovať aj bez predchádzajúcej prípravy len s krátkou inštruktážou.

Ostatné adrenalínové športy ako rôzne druhy lezenia po skalách, paraglaiding, či skoky  do vody zo skál budú zaujímavé hlavne pre mladších návštevníkov. Informácie o nich i ceny sa dozviete na stránke www.fitundfun-outdoor.com. Z bohatej ponuky je skôr problém vybrať si.

spekfest-logo"Speckfest" a iné kulinárske potešenia:

Tak ako v celom Rakúsku, aj v Korutánsku sa ľudia radi venujú kulinárskemu umeniu a pochutnať si na miestnych špecialitách je výborným spestrením dovolenky.
"Speckfest", alebo po našom slávnosti slaniny, sa konajú v mestečku Hermagor. Ide však o slaninu dosť odlišnú od našej, ktorá sa v tomto regióne vyrába viac ako 100 rokov. Aby sa mäsiar mohol popýšiť  zelenou, alebo červenou pečaťou - čo je známka kvality značky "Gailletaler speck", musí jeho slanina prejsť naozaj zložitým procesom. Prasiatka musia byť dochované v tomto regióne a kŕmené len produktami tohto regiónu, musia mať hmotnosť okolo 150-160 kg. Každý sedliak má svoj špeciálny recept na výrobu, ale základom je pácovanie mäsa v  zmesi morskej soli, černicových listov a celého korenia. Nakoniec sa slanina údi 3-4-krát. Celý proces trvá až 6 mesiacov, ale výsledkom je lahôdka patentovaná aj EÚ, ktorú stojí za to ochutnať a dokonca jej venovať aj špeciálny festival.  spekfestTradíciu tohto festivalu založil mäsiar Sigi Lasser, ktorého hlavným cieľom bola propagácia produktu. Možno povedať, že sa mu to podarilo dokonale - tento festival je skutočným magnetom, ktorý sem pritiahne nielen miestnych obyvateľov, ale aj Talianov, Nemcov, Slovincov a mnoho ďalších turistov. Na trhu si môžete kúpiť okrem "specku" aj iné domáce lahôdky a výrobky miestnych sedliakov, vidieť predstavenia folklórnych  a iných súborov, zabaviť sa na námestí a do sýtosti ochutnávať dobroty, ktoré tu priamo na ulici pripravujú.

Odporúčame: "Speckfest" už tento rok nestihnete, lebo býva začiatkom júna, ale kulinárske festivaly sa ním len začínajú. V lete môžete v tomto regióne navštíviť napríklad Friggafest v Nassfelde. Frigga je miestna špecialita pripravená z cibule, slaniny, zemiakov a rackletového syra, z ktorých sa upečie veľká placka hrubá asi 2 cm, ktorá sa opečie z oboch strán, nakrája sa na jednotlivé porcie a podáva sa s polentou.

Tiež môžete navštíviť Medový festival v Hermagore, alebo festival chleba v Liesingu, festival zemiakov v St. Stefan, jesenný festival vo Weissensee, syrový festival v Kotschach-Mauthene, polentový festival v Notsch, bylinkový festival vo Weissbriachu, alebo jablkový festival v Kirchbacher.

Viac informácií o termínoch konania týchto jedinečných kulinárskych zážitkov nájdete na www.naturarena.com

Komentáre Disqus