Za zrážku na svahu, žaloba na súd

V tejto téme je diskusia k článku: [url=http://www.dobrodruh.sk/index.php?option=content&task=view&Itemid=1178&… zrážku na svahu, žaloba na súd[/url]

Zaujímalo by ma len, aký bol argument žaloby/súdu na jedno zo základných pravidiel lyžovania, a to je aj v Rakúsku v každom lyžiarskom stredisku, uvádzané vždy na upozorneniach. To hovorí, že vinný resp. pozor má dávať vždy lyžiar prichádzajúci zhora, čo predpokladám, že muselo byť aj v tomto prípade.

A preco si kamaratkina kamaratka vybrala moznost ze "uzna svoju vinu"? Nechapem tomu. Ved mala moznost rekonstrukcie na svahu, naklady/trovy by mal platit ten kto prehra (teda nie ona), preco si to nevybrala? Preco si vybrala podmienecne odsudenie?

Zaulalo ma co pise pani o skusenostiach z rakuskim sudom.Bolo bi velmi zaumave citat podobne pribehy slovakov ,resp.cudzincov v rakusku ,ktory maju skusenosti s tamojsimi sudmi.Moj pribeh je na dlhsie pisanie a 29mesacne skusenosti myslim daleko vacsie.29 mesiacov vysetrovacej vazby bez akehokolvek dokazu,29 mesiacov dokazovania toho ze,som v pripade nevinny a po 29mesiacoch-11sudnych pojednavaniach,dolozeni vsetkych dokazov-som dostal na vyber.:Bud nebudem ziadat odskodne a sud ma uzna nevynnym,alebo budem odsudeny na dobu 29mesiacov ,cosom sedel vo vysetrovacej vazbe.Pytate sa teraz ze co pisem?Pisem moju skusenost s rakuskymi sudmi.V 2005 roku som bol odsudeny a prepusteny s vysetrovacej vazby.O 3roky neskor mi bol udelñeny zakaz vstupu do rakuska ,bez toho aby mi to niekto z rakuska oznamil a v roku 2010 pri cestnej kontrole mi bola udelena pokuta 300euro zato ze som prechadzal cez rakusko.Nebolo este dost a v tychto dnoch(dva mesiace neskor) som obdrzal sek na zaplatenie 800euro stym ze 300euro co som zaplatil v hotovosti bolo malo.Rad bi som sa podelil so skusenostami co sa tyka rakuskeho sudnictva ,advokatov atd.toho co som sam zazil a videl co je v dnesnej dobe mozne v takzvanom demokratickom state ako je rakusko.Trvalo mi par rokov dat sa psichicki dohromady s toho co mi sposobila rakuska justicia.Rad by som spoznal osobne novinara ktoremu mozem dolozit kmpletne spisy,ako aj staznosti a odpovede rakuskych sudov.Sudov kde je mozne aj to co noramlny clovek ani nesniva.Ta pani co pise o tej lyzovacke ,ma dnes 1000azor na rakusko svoj ako ho mam aj ja sam.

Peter, dobrý deň, ako ste dopadli na tom súde? Mohli by ste sa mi ozvať na číslo 0918 824 440? Chcela by som o týchto skúsenostiach napísať do jedného časopisu.
ďakujem
Martina

Zaujímavé, podobnú skúsenosť mám aj ja. Pred zhruba rokom a pol som lyžoval v talianskych Alpách. Nie som žiaden "frajer", ktorý jazdí bezohľadne, práve naopak, už som o takýchto prípadoch počul, tak som si dával na to pozor. Na miernom svahu, blízko nástupnej stanice lanovky, kde som už ani nemohol mať veľkú rýchlosť, do mňa náhle zboku narazila staršia pani z Holandska, vobec som nevidel, že sa ku mne blíži. Obaja sme spadli na zem, prv som si ju ani nevšimol, zlomil som palicu, druhu som ohol, ona ležala v tavrou sehu, na to dolyzovala priateľka, ktorá si ju všimla, tak sme ju spolu obratili, snazili sa jej pomoct, bola v bezvedomi, hned na to sa pristavil nemecky lekar, ktorý ju prebral, ale to sme uz volali horsku záchrannú službu, spísal som zápisnicu s karabiniermi, vypýtal si od pani číslo a v šoku som odisiel zo svahu. Deň na to som jej este zavolal ako sa ma, hovorila, ze sa citi dobre a ze dakuje za pomoc. Vec som povazoval za uzavretu. Asi tak o 2 mesiace, prisiel prvý list s návrhom na mimosúdne vyrovnanie za ublíčenie na zdravi, pani si vypýtala 5000 €. Ostal som v šoku, najprv som odpísal, že ja nie som vinnny a nemienim takuto sumu platit, potom nasledovali dalsie listy, ktoré mi iba tak hadzali do schránky, oslovil som advokáta, ten po precitaní správy od karabinierov a ďalšej korešpondencie, odpísal, ze nemienim nic platit. Odvtedy bol zdanlivo pokoj. Presiel rok a nejake mesiace a dosiel mi list zo sudu v Taliansku, ze sa mam dostavit na pojednávanie, samozrejme v liste stoji, že som ju bezohladne zrazil a vypýtala si 10 000 €. Súd ma caka v marci. Podla Bieleho kodexu, je pri zrazke na vine ten kto ide zozadu, alebo zboku. Neviem ake mam sance to vyhrat, ale nemienim jej platit 10 000 € za to, ze do mna narazila, udrela si hlavu a ze sme jej pomohli. Kde je napísane, že pri zrážke je na vine ten kto nie je zranený??? Z toho vyplýva jediné ponaučenie, keď sa stanete účastníkom zrážky na svahu, kuknite či je dotyčný(á) v pohode a urýchlene sa straťte, lebo zdá sa, že platí za dobrotu na žobrotu.
Ak máte niekto takúto skúsenosť a boli ste na súde úspešní, napíšte.

V tejto téme je diskusia k článku: [url=http://www.dobrodruh.sk/index.php?option=content&task=view&Itemid=1178&id=288]Za zrážku na svahu, žaloba na súd[/url]

Zaujímalo by ma len, aký bol argument žaloby/súdu na jedno zo základných pravidiel lyžovania, a to je aj v Rakúsku v každom lyžiarskom stredisku, uvádzané vždy na upozorneniach. To hovorí, že vinný resp. pozor má dávať vždy lyžiar prichádzajúci zhora, čo predpokladám, že muselo byť aj v tomto prípade.

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi