Palmové víno na Srí Lanke

Puldová Ludmila, CK Livingstone - 26.2.2015

Na Srí Lanke víno nerastie vo viniciach, ale sa pre neho musí šplhať po kokosových palmách hore k slnku, do nebeskej kuchyne. Veľmi rozšírený nápoj toddy (anglická skomolenina sanskrtského slová Tadi) rovnako ako u nás prináša smiech a veselosť, jeho príprava sa ale veľmi líši.

Jedna z hlavných "vínnych" oblastí začína pozdĺž cesty smerujúcej na juh, zhruba 50 kilometrov od Colomba. Pásy paliem naklonené nad morom, pospájané pavučinou lán, tu kokosové orechy nerodia. Ich majitelia zamestnávajú mužov, ktorí ako motýle sajúci nektár putujú z koruny do koruny medzi nebom a zemou, nebojácne balansujúc na vzdušných chodníčkoch.

Zberatelia palmového vína

Každé ráno šplhajú po zviazaných sušených kokosových šupkách do koruny počiatočnej palmy, ktorá je so susednou spojená lanami pokračujúcimi na ďalšie a ďalšie palmu až späť k prvej. Povrazy obmotané pod listovou ružicou sú dva, spodný slúži k chôdzi, horný pomáha zberačovi vína udržať rovnováhu. Kto je opatrný, máva laná zdvojené. Takto je vždy spojená skupina približne 40 stromov, záleží na majiteľovi.

Keď palma nasadí na kvet, nareže sa pod pukom a jeho štiepajúcu sa tučnú stonku drží pevne obmotaný list. Pod kvetenstvom je umiestnená nádoba z pálenej hliny, ktorá zadržiava kvapkajúcu tekutinu. Strom vyroní za deň jeden a pol litra šťavy, ktorá stačí behom 24 hodín skvasiť na výdatné palmové víno. Bosý zberač má k pásu priviazanú plastikovú nádobu, do ktorej zachytené toddy prelieva. Nesmie tiež každé ráno zabudnúť ostrým nožom narezať stonku, aby palma stále ronila miazgu. Akonáhle je jeho nádoba plná, spúšťa ju po povraze dolu svojmu spoločníkovi, ktorý ju vylieva do väčších nádob a prázdnu posiela znova hore. Miestni muži vedia, kam každé ráno ísť a v tieni korún netrpezlivo čakajú. Mliečne zafarbená tekutina, chuťou pripomínajúca kyslý burčiak sa cez sitko nalieva priamo do nastavených pohárov. V horúcom počasí stačí pol litra na omámenie mysli a ťažký spánok. Ak sa nechá palmová miazga hneď po načapovaní prevariť a zahustí sa, dá dobrý žltkastý cukor. Destiláciou sa tiež vyrába veľmi silná liehovina arak, obsahujúce niekedy až 70 percent alkoholu.

Stromy ale musia aj odpočívať a tak po mesiacoch zberu nastáva trojmesačná pauza. Počas nej palmy nazbierajú novú silu a zberači zasa minú všetky zarobené peniaze. Kolotoč môže začať znovu.

Vydajte sa na Srí Lanku s CK Livingstone a spoznávajte tak krásy tejto "Ďalekej krajiny za obzorom".

Komentáre Disqus