Bajkuj v Honte za vínom! Kto sa pridá?

Pri príležitosti návštevy vinárskej osady Stará hora pri Sebechleboch som sa jednu letnú sobotu rozhodol vyskúšať popri degustovaní vína aj miestne cyklotrasy. Za východiskový bod som si zvolil neďaleké okresné mesto Krupina.

Je tu super požičovňa na bicykle priamo v centre mesta - Bajkuj v Honte. V sobotu skoro ráno som si dohodol stretnutie v požičovni s Matejom z OZ Bajkuj v Honte a Jarom z OOCR Stredné Slovensko. Nakoľko v piatok bol dlhý večer pri víne na Starej hore, komunikovalo sa mi v sobotu ráno trochu ťažšie. Maroš aj Jaro mali pochopenie. S úsmevom sme dali kávu hneď vo vedľajšej kaviarni Profile a trochu sa porozprávali o Krupine a jej okolí. Keď som konečne nabral silu a trochu sa prebral, zobral som si e-bike a na cestu vyfasoval aj čierno-bielu šiltovku s logom Bajkuj v Honte. Zišla sa, nakoľko slnko riadne pieklo.

OZ Bajkuj v Honte

Vinárske zážitky na Strednom Slovensku

Vyrazil som na cestu s jasným cieľom. Tým bola pekná príroda, výhľady, trochu si zamakať a víno. V Krupine som sa však neocitol len tak náhodou. Táto cyklotrasa a celý program je súčasťou zážitku - Bajkuj v Honte za vínom. Kúpiť si ho môžeš aj ty ako balík na stránke OOCR Stredné Slovensko TU - Vinárske zážitky na Strednom Slovensku. Aby som si skúsil tento cyklo zážitok na vlastnej koži a potom sa s vami, čitateľmi Dobrodruha podelil o skúsenosti bol nápad práve Jara a jeho kolegov z OOCR Stredné Slovensko. Tu sú moje dojmy.

Z Krupiny som vyrazil kľučkujúc pomedzi domy po zelenej cykloznačke. Postupne som stúpal do kopca až som sa dostal mimo mesta. Trasa viedla zatiaľ po asfaltke, slnko pieklo už zrána ako bláznivé. Cesta postupne stále stúpala, aj keď som sa vymotal z mesta. Doma mám klasický bicykel, takže na e-biku to bola úplná pohoda. Šliapol som do pedálov posilnených elektrinou a postupne som sa dostával do tempa. Po pravej strane som zbadal vodnú nádrž Bebrava, tiež nazývaná krupinská priehrada. Mal som sto chutí sa hodiť do vody. No pokračoval som v šliapaní ďalej.

Cesta ešte chvíľu viedla po asfaltke, až som postupne zabočil vľavo na lesnú cestu. Tu sa trochu stlmili slnečné lúče, ocitol som sa v príjemnom tieni. Lesná cesta bola miestami pomerne náročná, nakoľko boli v nej vyjazdené koľaje od lesných mechanizmov. Musel som dávať pozor, aby kolesá bicykla neuviazli v brázde. Les striedali postupne lúky, cesta to bola veľmi príjemná. Asi po ôsmich kilometroch som klesol do dedinky Kráľovce - Krnišov. Trasa túto dedinu lízla len na okraji. No ja som si zbehol trochu viac do centra obce a pozrel, ako to tam vyzerá. Pekná dedinka, kde väčšinu domov tvoria už pravdepodobne chalupy.

Koháryho dub

Cesta sa v Kráľovce - Krnišov zmenila na modrú cykloznačku pokračovala ďalej cez polia a trávnaté plochy. Ubehlo asi 12 kilometrov, keď som sa dostal postupne k miestnej prírodnej rarite, ktorou je Koháryho dub. Koháryho dub je obrovský strom s výškou 23m, obvodom kmeňa 640cm, priemerom koruny 15m a vekom viac ako 400 rokov. Je to najmohutnejší dub v okrese a podľa odhadu veku aj najstarší. Trošku som si pri ňom oddýchol na lavičke a pokračoval v ceste. Tu musím pripomenúť, že v okolí Koháryho dubu bola ďalšia cesta veľmi neprehľadná a ťažko zjazdná. Všade boli pováľané kmene stromov. Musel som bicykel niekoľko desiatok metrov stále prenášať a hľadať správnu cestu. Tú sa mi však postupne podarilo nájsť a konečne som sa opäť napojil na pomerne dobre zjazdnú lesnú trasu.

Koháryho dub

Asi dva kilometre som postupne klesal lesom až som sa dostal k asfaltke. Na tú som sa napojil na pomerne krátkom úseku dlhom asi 1 km a postupne sa dostal na okraj dediny Hontianske Nemce. Konkrétne do časti Horná dolina a Horné záhrady. Kľučkoval som pomedzi rodinné domy a postupne zabočil do lesa a zároveň aj do kopca v časti Konopiská. Opäť som sa tak napojil na lesnú cestu, ktorá sa postupne zmenila na cestu pomedzi polia. Miestami bolo naozaj veľmi náročné sa tu pohybovať, nakoľko tráva bola často veľmi vysoká, nepokosená.

bajkuj v honte

Cez osadu Pod Vŕškom, Benedikovské lúky a Štumple som sa dostal až na Mladú horu. Konečne! Záverečný úsek v časti Štumple cez vysokú trávu bol naozaj veľmi náročný. No bola tu Mladá Hora a čakala ma návšteva u miestneho vinára Petra Hanuska. Ochutnal som opäť Concordiu aj Jeruzalem. Naozaj vynikajúce víno. Vinár Peter Hanuska ho má skutočne skvelé. Navyše, v civilnom zamestnaní je mäsiar a pochutnal som si tak aj na výborných domácich klobásach, saláme či slanine. K vínu chutili fantasticky. Ďakujem za super pohostenie.

Sebechleby - Mladá hora

Mladá Hora je akoby mladšia sestra Starej Hory

Preto, že nie je tak známa ako Stará Hora. No je to tiež vinárska osada. Spoločný názov Hora majú z dôvodu, že na mieste osád bola kedysi hora. Pritom prvá písomná zbierka o vinárstve v mieste Mladej Hory je už z roku 1219 a je to tretí najstarší záznam o pestovaní viniča na Slovensku. Je tu približne 80 vinných pivníc kopaných do tufového podložia. Mladá Hora je však menej komerčne založená. No je tu zrejme viac ešte pôvodných, neupravených stavieb. To dodáva tejto osade jedinečné genius loci . Ide tiež o časť obce Sebechleby a mnoho vinárov si práve tu kupuje vinohrady. Na Mladej hore tak má vinárstvo veľmi progresívny vývin.

Sebechleby - Mladá hora

Sebechleby - Mladá hora

Po občerstvení v príjemnom chlade tufovej pivnice som sa rozlúčil s hostiteľom a jeho manželkou a postupne sa z kopca zviezol do obce Sebechleby. Cestou som minul aj vodnú nádrž Sebechleby, minul okraj obce a ďalej po modrej značke začal opäť stúpať mierne do kopca. Do cieľa na Starej hore to boli ešte asi štyri kilometre. Okolo tretej hodiny poobede som odstavil bicykel pri stredovekých stanoch, kde som počas tohto víkendu prespával. Dal som oddych a večer ma čakal opäť príjemný, degustačný zážitok v pivnici v Pivnici Slnka u Miša Vatru.

stredoveke stany

stredoveke stany

Príjemný deň sa chýlil ku koncu. Spoznal som okolie Krupiny zo sedla e-biku, vychutnal si zážitok Bajkuj v Honte za vínom, ktorí si môžete kúpiť aj vy TU - Vinárske zážitky na Strednom Slovensku. Musím skonštatovať, že kombinácia bicyklovania po lesných cestách spojeného s ochutnávaním vína a spoznávanie krás okolitej prírody ma naozaj dostala. Určite odporúčam túto časť Hontu navštíviť aj vám.

Cyklotrasa Krupina - Stará hora

  • Dĺžka: cca 29 kilometrov
  • Značenie: Krupina - Kráľovce - Krnišov po zelenej, Kráľovce - Krnišov - Stará hora po modrej značke. 
  • Čas: Na e-biku cca 3-4 hodiny aj s prestávkami
  • Odporúčaná požičovňa: Bajkuj v Honte

Upozornenia:

a. Na lúkach môže byť vysoká tráva, čím sa stáva prejazd náročný

b. Značenie by mohlo byť častejšie, odporúčam nahodiť trasu do navigácie. Zadajte si prejazdné body: Kráľovce - Krnišov - Koháryho dub - Hontianske Nemce - Mladá hora - Sebechleby - Stará hora

cyklotrasa Krupina - Stará hora

 

  • Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

central slovakia

Ministerstva dopravy Slovenskej republiky