Pánske turistické legíny Abisko Trekking Tights som využil aj pri jazde na sobovi

Kto by to bol ešte niekoľko rokov dozadu povedal, že muži budú do prírody chodiť v obtiahnutých legínach? Turistických legínach. Dnes sa táto skutočnosť stáva postupne úplne prirodzenou. A jedným z tých mužov som aj ja.

Na druhej strane nástup outdoorových alebo turistických legín sa dal postupne očakávať. Už dlhé roky sú legíny alebo obtiahnuté dresy súčasťou mužského športového sveta. Či už v atletike, cyklistike, zápasení alebo rôznych ďalších silových športoch. Vídať ich dokonca aj v tak tvrdom mužskom športe akým je americký futbal. Podľa mňa bolo teda iba otázkou času, kedy sa začnú využívať aj pri turistike. V dámskom prevedení tu boli vlastne už dávno. Ženy bežne chodili k našej radosti na hory v obtiahnutých "elasťákoch". No mužskému šatníku sa z pochopiteľných príčin úspešne vyhýbali. Nikto nemal tú potrebu vyzerať na horách ako Harapes (Vlastimil Harapes je český tanečník).

Postupné náznaky začali kombináciou obtiahnutých bežeckých nohavíc, na ktoré si chlapi navliekli krátke tepláky. Podobne oblečených turistov som začínal stretávať na horách postupne čoraz viac. A tak som to skúsil aj ja. Išlo o veľmi pohodlné riešenie. Elastické nohavice neobmedzovali pri dlhých krokoch, lezení po skalách, nelepili sa pri potení. Samozrejme materiál sa ľahko roztrhol, rozpáral, postupne roztiahol, dlho schol po daždi. No aj tak bolo cítiť, že ide o nastupujúci trend.

Jedného dňa som pri návšteve showroomu kamarátov z firmy Fjallraven konečne naďabil na pravé a nefalšované pánske turistické legíny. Upútali ma hneď na prvý pohľad. No najmä kvôli zvyku zopár mesiacov trvalo, kým som sa ich rozhodol zaradiť do svojej výstroje. Napokon sa tak k mojej spokojnosti aj stalo.

abisko trekking

Legíny Abisko Trekking Tights sú vyrobné z rýchloschnúceho elastického materiálu, spevného na zadku aj kolenách a na ďalších miestach, kde je to potrebné. Možno tak v nich loziť po skalách, predierať sa kríkmi, sedieť na zemi. Legíny sú však citlivo etablované na mužskú postavu napríklad aj tým, že majú zips v rozkroku, putká na opasok a sú vyrobené z robustného strečového materiálu. Samozrejmosťou sú vrecká na zips ale aj vrecká na stehnách. Ide tak síce o legíny, pritom však vyzerajú ako obtiahnuté nohavice a naše mužské ego tak zostáva nedotknuté. 

Legíny sa mi výborne osvedčili nielen počas turistiky na slovenských horách, no za posledných príbližne šesť mesiacov som ich prevetral aj v rôznych kútoch sveta. Napríklad v kirgizskom pohorí Ťanšan, v kanadských Rocky Mountains ale napríklad aj v Mongolsku, pri jazde na sobovi. 

  • Za ich hlavnú výhodu oproti bežným turistickým nohaviciam považujem skutočnosť, že prakticky vôbec neobmedzujú v pohybe. Nelepia sa na kožu, oveľa menej sa zachytia o kríky alebo skaly, sú ľahké. Mal som pocit, akoby som na sebe nič nemal.

V Kirgizsku na ľadovci

V Kirgizsku na ľadovci a pri prechode horského sedla Ak-suu v chladnom podnebí v nadmorských výškach okolo 4000 metrov, kde fúkal nepretržite silný vietor. Legíny síce nie sú z vodeodolného alebo neprefúkavého materiálu, no napriek tomu som sa v nich cítil komfortne. O nič menej ako v bežných turistických nohaviciach. 

Abisko Trekking Tights

Abisko Trekking Tights

V Kanade na turistike v Rocky Mountains

V Kanade počas bežnej horskej turistiky, pričom nás chytil dážď. Legíny však rýchlo uschli a aj keď boli mokré, nemal som pocit, žeby sa nepríjemne lepili ani pri dlhších krokoch.

Abisko Trekking Tights

Mongolsko, jazda na sobovi

A konečne v Mongolsku som v nich jazdil na sobovi. Nikde netlačili, prispôsobili sa aj pomerne zvláštnemu posedu v sedle. A dokonca veľmi rýchlo vyschli aj potom, čo som spadol pri jazde do potoka :)

abisko trekking tights

Pánske legíny od Flajllaraven tak môžem smelo odporučiť každému turistovi, ktorý chce skúsiť niečo nové a vychutnať si slobodu pohybu v rôznom teréne a nepredvídaných situáciach.

  • Toto nie je recenzia. Ale vyjadrenie spokojnosti :)