Rozhovor s cestovateľom a moreplavcom Romanom Nemcom, ktorý sa plavil až na Antarktídu

Roman Nemec precestoval kus sveta, dotkol sa všetkých šiestich kontinentov, čo ale nepovažuje za cieľ, ale za cestu k poznaniu. Verí, že život ho naviguje ku križovatkám, kde za zmienku stojí tých zopár zásadných, ktoré výrazne ovplyvnili i zmenili jeho pohľad na život.

Od strednej školy študoval ekonómiu a pokračoval na vysokej škole vo Viedni, idúc v nalinkovaných šlapajach. Prvá veľká výzva prišla v podobe historického šermu a jazdenia na koni, ktorým úplne prepadol. Profesne pôsobil v oblasti projektového riadenia a neskôr predaja IT služieb, čo ho prestalo napĺňať.

Druhá križovatka ho smerovala na plachetnicu, kde v roli lodného kuchára, bol počas veľkej búrky morom pokrstený a táto skúsenosť ho doviedla až ku kapitánskym skúškam. V čase, kedy uvažoval založiť si rodinu sa v ňom ozvali gény prastarého otca. A tak, ako aj on pred jedným storočím sa presťahoval za oceán do Južnej Ameriky.

Nakoľko je Romanov príbeh zaujímavý a na naše pomery originálny, tu je rozhovor. Navyše, Roman má u nás v klubovni Dobrodruh v nedeľu 8. decembra prednášku na tému: Plachetnicou na Antarktídu.

Roman Nemec foto

Čo Ťa motivovalo k cestovaniu a spoznávaniu sveta?

Zrejme veľká zvedavosť. Dokumentárne filmy na zahraničných staniciach, cestopisné knižky a prvé cesty so šermom vo mne vzbudili túžbu spoznať na vlastnú päsť blízke i vzdialené kraje. Náhle sa otvorili hranice a za obzorom čakal svet.

Mal si pred očami cestovateľský vzor?

Hľadal som inšpiráciu a hlavne v začiatkoch nebolo toľko dostupných informácií na internete. Učiť sa zo skúseností iných cestovateľov, je asi stále súčasťou príprav na každú cestu. Rád som chodieval na cestovateľské besedy, kde som sa stretával so slovenskými cestovateľmi, ako napríklad Peter Hupka. Cestovateľov neskôr vystriedali moreplavci - Brazílčania Amyr Klink a Marcos Hurodovich ma inšpirovali k plavbe na Antarktídu.

Roman Nemec Antarktida

Roman Nemec Antarktida

Viem o Tebe, že rád čítaš knihy a taktiež zaujímavé cestopisy zo sveta. Sám sa rád podelíš o svoje skúsenosti a zážitky z ciest prostredníctvom fotografií a reportáží. Aké 3 knihy, ktoré ťa výrazne ovplyvnili, by si chcel odporučiť ďalej? 

Kníh a príbehov bolo v skutku veľa. Vyberám chronologicky 4 knihy z poličky, ako som sa k nim postupne dostal. Kniha Križiaci od poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza, ktorá sprevádzala moje šermiarske časy. Chuť vydať sa na šíre more vzbudil vo mne príbeh Morský vlk od Jacka Londona. V súvislosti s cestou na Antarktídu ma inšpirovali až dve knihy: Endurance - Shackletonova legendárna expedícia, od Caroline Alexander a kniha Nekonečné more od brazílskeho moreplavca a spisovateľa Amyra Klinka.

Roman Nemec foto

Precestoval si množstvo zaujímavých krajín. Aké sú Tvoje srdcovky, koľko času si tam strávil a čo si tam robil?

Írsko - tento zelený ostrov som navštívil viac krát. Celkovo som tam strávil niekoľko mesiacov a raz sa mi tam podarilo pracovať na vidieckom zámku a starať sa o 15 koní. Na Kube som bol dva krát. Páči sa mi srdečnosť ľudí a ich karibská spontaneita. Práve tam som stretol moju brazílsku priateľku. A tretia je Brazília.

Roman Nemec foto

Prečo práve Brazília? Čo ta primälo k tomu, aby si tam strávil viac ako šesť rokov svojho života? A prečo si sa vrátil domov?

Jednoducho som nasledoval hlas srdca. Žil som v metropole São Paulo a odtiaľ som vyrážal na cesty po Južnej Amerike a na Atlantický oceán. Bol to úplný “reštart” v mojom živote a tak som sa začal venovať úplne iným veciam - jachtingu, foteniu a písaniu cestopisov. Asi každý cestovateľ sa rád vráti domov, na rodnú hruď. Byť s rodinou a priateľmi.

Roman Nemec foto

Dobre. Ale buď konkrétny, ako si si v Brazílii zarábal na živobytie?

Prvé dva roky, kým som sa učil po portugalsky na škole, som dotoval z úspor. Následne fotením, písaním a jachtingom - v roli kapitána, plavčíka či kuchára. Počas olympiády som mal na starosti projekt Slovenský Olympijský dom a taktiež som fotil olympijské regaty. Veľká vďaka patrí mojej priateľke Talite, ktorá ma celý čas neúnavne podporovala.

Roman Nemec foto

Roman Nemec foto

Viem o tebe, že si pôsobil aj hlboko vo vnútrozemí medzi Indiánmi. Čo si tam robil?

V Amazonke som bol viac krát. Absolvoval som túry po primárnom pralese, plavil sa po riekach a taktiež návštevy dediniek indiánov a kaboklov. Tohtoročná expedícia ma zaviedla do stredného toku rieky Rio Negro, kde som dokumentoval úžasnú humanitárnu činnosť dobrovoľných lekárov. Pripravujem aj výstavu fotiek s Brazílskou ambasádou. 

Skús nám priblížiť, ako vyzerá súčasný život pralesných Indiánov v Brazílii...

Ak sa bavíme o tých kontaktovaných kmeňoch, tak jasné, je badať prienik s našou civilizáciou. U niektorých sa nájde televízia či mobil. Ale poväčšine sa venujú tradičnému pestovaniu manioku, lovu rýb či zveri. Práve udržateľný turizmus podporil výrobu umeleckých predmetov a teda oživuje či udržiava remeslo a tradície. Žiaľ neprestajne sú ohrozovaní pašerákmi drog, drevorubačmi a farmármi. 

Roman Nemec foto

Roman Nemec  

Ako moreplavec si prijal jednu z najťažších výziev, plaviť sa na Antarktídu. V nedeľu 8. decembra nám o nej porozprávaš na cestovateľskej besede v Dobrodruhovi. Za akým účelom si Tam išiel?

O túto príležitosť som sa uchádzal roky. Nemal som peniaze a ani chuť ísť ako pasažier, ale ako člen posádky. A jedného dňa prišla šanca ísť ako kuchár-námorník.

Roman Nemec foto

Prezraď, ako sa ti naskytla príležitosť stať sa členom posádky takejto lode?

V Brazílii všetko funguje cez doporučenia. Môj parťák a kapitán Marcos, s ktorým som sa veľa plavil, ma odporučil ďalšiemu kapitánovi, ktorý súrne zháňal námorníka. Podmienka bola: vedieť variť, nemať morskú nemoc, ovládať plachetnicu a dorozumieť sa portugalsky, španielsky a anglicky. 

Roman Nemec

Roman Nemec foto

Načo sa teda môžeme tešiť počas Tvojej prednášky o Antarktíde

Pokúsim sa Vám priblížiť ako sa taká expedícia plánuje, ako prežiť Drakov prieliv, aké je to byť obklopený tisíckami tučniakov. Viete si predstaviť, aký je život na polárnej vedeckej stanici? Viac u Teba na besede. :)

Ako dlho trvá plavba a aký dlhý čas si mal možnosť stráviť na samotnej pevnine?

Expedície plachetnicou väčšinou trvajú od troch týždňov po mesiac. Tak to bolo aj v našom prípade. Na ostrovoch a na antarktickom poloostrove sme boli asi 13 dní.

Roman Nemec foto

Skús nám priblížiť akým spôsobom cestuješ. Vyberáš si skôr dobrodružné či poznávacie cesty?

Nevyberám a ani špeciálne neškatuľkujem svoje cesty. Naplánujem si nevyhnutné a potom sa rád nechám prekvapiť. Už neraz sa mi stalo že z plánovanej “poznávacej” bola dobrodružná a opačne. Iné je, keď sa ide na more… tam nie je veľký priestor pre dobrodružstvo.

Ako sa o svoje zážitky delíš? A plánuješ napísať aj knihu?

Zážitky z ciest publikujem v slovenských, českých a brazílskych novinách a časopisoch. Fotografie uverejňujem na Instagrame @romannemec13 . Ale mám v hlave jeden dobrodružný román, ktorý by som v najbližšej dobe chcel dať na papier.

Roman Nemec foto

Aké sú Tvoje plány do budúcna? Plánuješ vyraziť opäť do sveta?

Príležitostí vyraziť do sveta je veľa a peňazí menej. Dnes si vyberám cesty tak, aby ma posunuli ďalej v oblasti jachtingu, písania i fotenia. Nejaké sú v štádiu “varenia”. :)