Vo veku 102 rokov zomrel legendárny Miroslav Zikmund

Zomrela legenda, na ktorej knihách a príbehoch sme boli odchovaní mnohí z tejto skupiny dobrodruhov. Legendárny český cestovateľ Miroslav Zikmund, ktorý sa dožil krásneho veku 102 rokov. Ako uvádza český portál iDNES.cz, Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina.

Jeho život bol neodmysliteľne spätý s kamarátom Jiřím Hanzelkom. Celoživotných priateľov neodlúčilo ani 20 rokov nemilosti komunistického režimu, rozdelila ich až Hanzelkova smrť v roku 2003.

Pán Zikmund sa narodil 14. februára 1919 v Plzni. Na Vysokej obchodnej škole sa zoznámil s Jiřím Hanzelkom. Prvé plány na cestu okolo sveta začali spriadať už v roku 1938, vojna im ich ale načas odsunula. V prípravách na cestu však neustali, učili sa jazyky, Žikmund ich nakoniec ovládol osem, Hanzelka štyri.

Prvá výprava

Po vojne sa im podarilo presvedčiť ministerských úradníkov aj vedenie automobilky Tatra pre svoj plán, potrebné peniaze mala priniesť propagácia automobilov Tatra a písomné, rozhlasové aj filmové reportáže z cesty. Na svoju prvú cestu vyrazili 22. apríla 1947 v osobnom vozidle Tatra 87 z pražskej Opletalovej ulice.

Za tri a pol roka prešli 44 krajín, prešli 111 tisíc kilometrov, z toho 61 700 vo svojom vozidle. Vytvorili 10 tisíc fotografií a natočili 11 kilometrov filmu.

Druhá výprava

Na druhú cestu, ktorú zahájili 22. apríla 1959, dostali dva ľahké nákladiaky Tatra 805 a vyrazili cez Juhosláviu a Turecko na Blízky východ. Potom putovali do Pakistanu a odtiaľ do Indie.

Zdolali napríklad horské cesty Nepálu, prekrižovali ostrov Cejlón a než zavítali na spiatočnú cestu cez Sovietsky zväz, zvládli aj dažďom rozbahnenú Sumatru, Novú Guineu preslávenú kanibalizmom a ľudnaté japonské súostrovie. Do Prahy na zaplnené Staromestské námestie sa vrátili v novembri 1964.

Česť jeho pamiatke...  

- informácie prevzaté z Idnes.cz