Zážitková KOLUMBIA s Dobrodruhom

Kolumbia je v súčasnej dobe k turistom veľmi priateľská. Krajina už nie je niekoľko rokov brlohom drogových mafiánov, bezpečnostná situácia sa úplne zmenila k lepšiemu. Pritom práve kvôli svojej minulosti, Kolumbia, možno ako jediná z krajín Južnej Ameriky ešte nie je zasiahnutá masovou turistikou.

Tento kus sveta ponúka vysoké hory, koloniálne pamiatky, krásne piesočnaté pobrežie a teplé more. Kombinácia prírodnej rozmanitosti spoločne s kombináciou španielskych, indiánskych a afrických prvkov robí Kolumbiu skutočnou cestovateľskou lahôdkou. Náš výlet bude poznávací, určený pre tých, ktorí už majú niečo precestované a uprednostňujú intenzívne zážitky pred neosobným luxusom veľkých hotelov. 

Snažíme sa zhromaždiť kompaktnú partiu, kde každý jednotlivec bude rešpektovať celú skupinu. Spoločenské postavenie, hviezdne maniere ani peniaze na našich cestách nič neznamenajú, všetci sme si rovní. Ak chceš vyraziť do Kolumbie v spoločnosti ďalších parťákov rovnakej krvnej skupiny, poď s NAMI! 

1.deň: Prílet do Bogoty

Na letisku v Bogote nás bude čakať náš sprievodca. Spolu s ním sa presunieme do hotela v centre hlavného mesta. Ubytovaní budeme v štandardných dvojlôžkových izbách.

2. Deň: Prehliadka Bogoty

Ráno sa vydáme na miestny trh Paloquemao s nádhernými kvetmi, ovocím, zeleninou a nebude chýbať ani ochutnávka známych ale aj pre nás menej známych druhov tropického ovocia.

Bogota

Bogota je v posledných rokoch známa svojimi graffiti - preto naša ďalšia cesta povedie do štvrte s najzaujímavejšími pouličnými maľbami a nebude chýbať aj pútavé rozprávanie o histórii tohto umenia.

Bogota

Ďalej sa pešo prejdeme a navštívime historické centrum s námestím, ulicami a kostolom. Uvidíme Plaza de Bolivar  alebo hlavné námestie s jeho majestátnou katedrálou, či preslávené Múzeum Zlata s najväčšou zbierkou umenia z pred-hispánskeho obdobia. Zároveň sa tu nachádza aj najväčšia zbierka artefaktov zo zlata na svete Samozrejmosťou budú príjemné prestávky strávené pri šálke výbornej kolumbijskej kávy.

Bogota

3. Deň: Soľná katedrála v Zipaquirá

Návšteva unikátnej a svetovo preslávenej podzemnej soľnej katedrály v Zipaquirá.

Prejdeme si labyrint chodieb vytesaných v tuneloch soľnej bane a necháme sa ohúriť podzemnou katedrálou s priestorným hlavným oltárom a záhadou opradeným krížom. Neexistuje na svete mnoho podobných miest ako je toto. Hneď pri vstupe vás upúta umelecká krížová cesta so 14 rôznymi štvormetrovými krížmi (všetko zo soli), z ktorých každý je dielom iného umelca.

Zipaquirá

Prejazd do príjemného koloniálneho mestečka Villa de Leyva, ktoré po zotmení ožíva spoločenským životom sprevádzaným živou hudbou tradičných, ale aj alternatívnych umelcov. Preto sa určite necháte zlákať k večernej prechádzke.

Deň 4: koloniálnA Villa de Leyva a laguna Iguaque

Celodenný peší výlet prírodnou rezerváciou k lagúne Iguaque (až do výšky 3 800 m) – posvätné miesto pôvodných obyvateľov. Cestou budeme prechádzať niekoľkými rôznymi ekosystémami – exotická horská krajina.

DEŇ 5: Prejazd do Bogoty a presun do regiónu kávy

Prejazd do Bogoty a odtiaľ prelet do centra kávového regiónu, presun do vidieckeho sídla Finca el Balso, ktoré bude na pár dní naším domovom.

DEŇ 6: Kávový región

Miestnym tradičným dopravným prostriedkom – džípom Willys preskúmame krajinu kávových plantáží, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO. V koloniálnom mestečku Salento si určite dáme šálku pravej kolumbijskej kávy. Cestou budeme míňať jednu z hlavných kolumbijských riek Rio Cauca. Salento je veľmi príjemné turistické mestečko, ktoré je typické pre túto časť Kolumbie.

salento

Ďalej nás čaká výlet do údolia Cocora s jeho typickými voskovými palmami (jedná sa o národný strom Kolumbie s maximálnou výškou cez 50 metrov!); návšteva rezervácie Açai (3-hodinová prechádzka s výhľadmi a pozorovanie kolibríkov).

cocora

Deň 7: Kávové plantáže

Výlet po mestečkách v regióne s návštevou kávovej plantáže, kde sa zoznámime nielen s tradičným procesom spracovania kávy, ale aj s jej kolumbijskými špecifikami (dozvieme sa, prečo je práve kolumbijská káva tou najlepšou). Nebude chýbať ani ochutnávka.

Deň 8: Medellín

Prelet do Medellínu. Čaká nás prehliadka mesta metrom. Navštívime námestie Botero, kde môžeme obdivovať 23 bronzových sôch, ktoré mestu daroval známy kolumbijský umelec Botero. Ďalšou zástavkou bude La Alpujarra, kde ochutnáme tradičnú čiernu kávu „tinto“. Ak zatúžime po troche zelene, môžeme navštíviť botanickú záhradu. A potom hop na metro k lanovke, ktorá nás vyvezie nad štvrť Comuna 13.

Medellin

Neslávne známa štvrť patrila v 90-tych rokoch vďaka drogovým kartelom a hlavne drogovému barónovi Pablovi Escobarovi k najnebezpečnejším na svete. Dnes predstavuje nádej na lepší život vyjadrenú v mnohých grafity maľbách, ktoré jej dodávajú výnimočnosť a farebnosť.

Deň 9: Prejazd do mestečka farieb Guatapé

Výstup 702 schodov hore na unikátnu rozhľadňu Piedra de Peñol s nádherným výhľadom. Potom presun do prístavu odkiaľ podnikneme lodný výlet s výhľadmi na zvyšky starého mesta Guatapé a tiež na opustené obydlia narkobarona Pablo Escobara. Návrat do Medellínu.

Piedra de Peñol

Deň 10: Prelet ku Karibiku

Presun na blízke letisko a odtiaľ prelet na sever Kolumbie do Santa Marty - hlavného mesta regiónu Magdalena, ležiaceho na pobreží Karibského mora.

Deň 11: NP Tayrona

Výlet do jedného z najkrajších NP v Kolumbii - NP Tayrona, ktorý leží na pobreží Karibského mora a z druhej strany je ohraničený pohorím Sierra Nevada (s najvyššou horou Kolumbia a vrcholky nad 5 300 m). Peší výlet ukončíme na krásnej pláži San Juan El Guia. Kúpanie a zaslúžený odpočinok.

San Juan El Guia

Deň 12: Prejazd do Cartageny

Presunieme sa do krásneho prístavného mesta Cartagena s architektúrou z koloniálneho obdobia. Mesto sa právom prezýva aj kráľovnou karibského pobrežia a jeho pôvodná časť patrí medzi dedičstvo zapísané na zozname UNESCO.

cartagena

Zastavíme v prírodnej rezervácii Minca, kde sa osviežime prechádzkou aj kúpeľom v priezračnej rieke v jazierku pri vodopádoch. Večer výlet za unikátnym prírodným javom zvaným svetielkujúci planktón…

Deň 13: Prehliadka mesta Cartagena de las Indias

Prehliadka mesta Cartagena de las Indias, ležiaceho na karibskom pobreží; pešia prechádzka historickým centrom, inkvizítorský palác a múzeum San Pedro; starobylé uličky či posedenie s hudbou od pouličných muzikantov.

Popoludní transfer na letisko a večer odlet.

cartagena

14. deň: Prílet

Prílet do Viedne

-----------------------------------------------------------

Cena:

  • pri počte 6 osôb: 2300 euro + medzinárodná letenka 
  • pri počte 8 a viac osôb: 2020 euro + medzinárodná letenka

Termín:

  • 7.-20.2.2022 (k úprave termínu môže prísť po dohode účastníkov)

V cene je zahrnuté:

• 3x miestny prelet

• služby miestneho sprievodcu

• ubytovanie: 12x hotel s vlastnou kúpeľňou a raňajkami, dvojlôžkové izby (úroveň 3*)

• program a vstupy podľa itinerára

• doprava a aktivity podľa itinerára

V cene nezahrnuté: • medzinárodná letenka Viedeň - Bogota, Cartagena - Viedeň - cena aktuálne cca 800 EUR • ostatné stravovanie • poistenie storien a liečebných nákladov

Pre vyzbieranú skupinu Dobrodruhov zabezpečuje tento výlet na mieru: CK Enjoy Travel

Veľkosť skupiny minimálne 6 osôb.

POZOR: Zmena v programe vyhradená podľa aktuálnej situácie a okolností. 

V prípade záujmu píšte na: vylety@dobrodruh.sk alebo sprˇÁvu na FB .