Na slaninu do Korutánska

Beata Havranová - 22.4.2007

„Ovoňajte slaninku....“, prihovárajú sa rakúski sedliaci kúskom na tenko nakrájanej špeciality v malebnej rakúskej obci Hermagor a predbiehajú sa, ktorý návštevník skôr ochutná z ich špeciálne upravenej gailtalskej slaniny.

slaninaMestečko s príjemnou atmosférou neďaleko talianskych hraníc - korutánsky Hermagor - leží v nádhernej doline Gailtal. Už sa stalo tradíciou, že toto mestečko a jeho okolie vletných dňoch ožíva nielen hudbou, ľudovým folklórom, pekne odetými ženami, ale aj vôňou špeciálne upravenej a na tenučko nakrájanej slaniny. Podľa nej dostala tradičná slávnosť dobrého jedla aj názov Gailtalská slávnosť slaniny, ktorá sa bude tento rok konať 7. - 8. júna. Už 16 rokov tunajší sedliaci z vlastnej produkcie prasiatok vyrábajú špeciálne údenú slaninu so špeciálne spracovanou „nátierkou“. 

slanina1Nápad prišiel z kuchyne mäsiara Sigi Lassera, ktorý niekoľko rokov experimentoval s rôznymi bylinami, morskou soľou a korením, až nakoniec prišiel na to, ako špeciálnu zmes bylín a soli pripraviť. Bravčové mäso začal špeciálnou zmesou aj „pajcovať“: tú úžasnú chuť slanine dodajú morská soľ, černicové listy a celé korenie. Mäso sa následne dobre vyúdi, niekedy tri až štyri razy. Príprava tejto dobroty trvá takmer pol roka. Slanina nesie červenú a zelenú pečať, čo je značka kvality pre produkciu – zelená a mäsiara - červená. Výrobcovia si produkt dali patentovať a odvtedy je v Európe jedinečným.

slanina4

Zrodil sa tak nový spôsob úpravy bravčového stehna. Okrem toho musia mať prasiatka aj potrebnú hmotnosť a sice do 160 kg a sedliaci ich kŕmia len produktami z tohto regiónu. Z myšlienky sa postupom času zrodila tradícia. A nielen to, okrem špeciálne upravenej slaniny sa usporiadiatelia hrdia aj inou dobrotou. Je ňou tzv. frigga, korutánska špecialita. Zmes zemiakov, cibule, korutánskeho korenistého syra a gailtalskej slaninky. Pripravuje sa na veľkej rozpálenej panvici priamo pred zvedavým publikom. Neodmysliteľne patrí ku každoročnej slávnosti slaniny.

Korutánsko v znamení slávností. Pekný tip na predĺžený víkend nádjete na:

  • www: gailtalerspeck.at

mapka

Foto: Prokop Slováček

Komentáre

Ak chcete písať komentáre, prihláste sa alebo sa zaregistrujte.