Marocká kuchyňa

Katarina Maruškinová - 13.7.2013

Marocká kuchyňa je veľmi zdravou a bohatou kuchyňou, ktorá v sebe spojuje prvky stredozemnej, španielskej, francúzskej a berberskej kuchyne. Používa čerstvé produkty, ktoré sa dajú dopestovať priamo na území Maroka a až na pečivo sa dá povedať, že je veľmi zdravá.

Základom marockej kuchyne sú jedlá kuskus a tadžín.

Kuskus a  Tadžín

Kuskus je tradičným jedlom piatočného obeda, kedy sa podáva vo vegetariánskej forme so zeleninou, alebo naopak s kúskami kuracieho a hovädzieho mäsa. Tadžín sa pripravuje v špeciálnych nádobách rovnakého mena na ohni, a môže byť opäť vegetariánsky alebo mäsový. Veľmi obľúbený je tadžín s kúskami hovädzieho
mäsa a sušenými slivkami, alebo kurací s nakladaným citrónom.
Okrem týchto dvoch základných jedál si v Maroku pochutnáte tiež na grilovaných kúskoch jahňacieho či morčacieho mäsa, ktoré sa podáva so zeleninou a hranolkami.

Salade variée

V letných mesiacoch dobre padne šalát, známy pod francúzskym označním Salade variée. Tento šalát sa nepodáva miešaný, ako je väčšinou zvykom, ale každá jeho ingrediencia je na tanieri zvlášť. Základ tvorí ryža, zbytok sú rôzne druhy zeleniny ako kukurica, uhorka, cvikla, paprika, ale tiež napríklad vajíčko. Takýto šalát je nutrične vyvážený a dobre zasýti.

Pastilla

Kto má rád sladké, určite nepohrdne pastillou. Je to koláč posypaný
škorickou s cukrom, a plnený kuracím alebo rybím mäsom. Ryby sa podávajú na marockom pobreží, a obľúbené sú sardinky, ktorých je Maroko hlavným svetovým vývozcom. Obed a večera sa v Maroku podávajú s predjedlom, ktorým môže byť tradičná polievka haríra alebo typický marocký šalát z paradajok, uhoriek a cibule.
Za jedlom nesmie chýbať sladká bodka, čiže povestné - Marocké sladkosti a šálka dobre osladeného zeleného čaju.

Komentáre Disqus