Brnianske Vodojemy Žlutý kopec sa otvoria v celej svojej kráse!

Tretí mesiac v roku, tri vodojemy, tri dni! Mágia Vodojemov Žlutý kopec pritiahla od ich otvorenia tisíce návštevníkov. Všetky tri nádrže aj s návštevníckym centrom a revitalizovaným parkom sa verejnosti otvoria na Svetový deň vody, 22. marca 2024. Oficiálne otvorenie za prítomnosti zástupcov mesta Brna prebehne 21. marca. Celý nasledujúci víkend budú návštevníkov čakať pôsobivé audiovizuálne inštalácie.

„Vodojemy prešli citlivou rekonštrukciou pod vedením architekta Davida Prudíka, ktorá dva z nich sprístupnila aj bezbariérovo. Už od provizórneho otvorenia prvého z nich v roku 2020 sú jednou z najdôležitejších turistických pamiatok Brna a vypredané termíny prehliadok nás utvrdzujú v tom, že takmer 150-miliónová investícia bola zmysluplná. Stavebne je areál pripravený na prevádzku, aktuálne prebiehajú prehliadky všetkých dotknutých štátnych orgánov a čakáme na kolaudáciu objektu,“ uviedla primátorka mesta Brna, Markéta Vaňková.

Turistická novinka roka

Vodojemy Žlutý kopec stavali na posilnenie vodovodnej sústavy rozrastajúceho sa Brna v rokoch 1874, 1894 a 1917 a svojmu účelu slúžili až do roku 1997. Verejnosti sa prvýkrát otvorili v skúšobnom režime v roku 2020 a okamžite sa stali Turistickou novinkou roka na webe CzechTourismu Kudy z nudy. Až do marca 2022 si návštevníci mohli prezrieť len jednu z nádrží, ale i tak boli prehliadky vypredané. Na jeseň roku 2022 sa po predchádzajúcej rekonštrukcii opäť otvoril prvý vodojem a pridal sa k nemu aj druhý tehlový vodojem, zároveň sa začali práce na sprístupnení tretieho betónového dvojkomorového vodojemu a na rekonštrukcii bývalého strážneho domčeka. Od prvého otvorenia v roku 2020 ich, napriek prevádzkovým obmedzeniam, videlo takmer 32 000 návštevníkov.

„Brány vodojemov otvoríme verejnosti symbolicky na Svetový deň vody, 22. marca. Až do nedele 24. marca sme rozšírili otváraciu dobu a návštevníci nielenže prvýkrát vstúpia do tretieho betónového vodojemu, ale užijú si všetky priestory inak vďaka pôsobivým audiovizuálnym inštaláciám. V prvom a druhom tehlovom vodojeme budete môcť zažiť „ochutnávku“ festivalu PROTOTYP, ktorý sa uskutoční na jeseň. V betónovom vodojeme pripravujú inštaláciu s názvom Critical Level hudobní a mediálni umelci Jiří Suchánek a Petr Bradáček,” láka Jana Janulíková, riaditeľka TIC BRNO.

Vstupenky na otvárací víkend aj na ďalšie termíny budú v predaji od 22. februára na stránke www.vodojemybrno.cz.

V rámci rekonštrukcie bol rozobraný a znovu postavený bývalý domček pre strážnika, ktorý bude slúžiť ako návštevnícke centrum. Tu nájdete všetky informácie, pokladne, toalety, posedenie i výťah. Ten ústi do prvého tehlového vodojemu, ktorý bol podzemnou chodbou prepojený s tretím betónovým vodojemom, a umožňuje tak vstup do týchto dvoch nádrží aj ľuďom s pohybovým obmedzením. Nad vodojemami vznikol aj nový, voľne prístupný verejný park.

Od marca sa bude režim vo vodojemoch meniť

Vďaka rekonštrukciám sa totiž limit počtu návštevníkov navýšil. Tí sem budú môcť zájsť od stredy do nedele v otváracej dobe od 10:00 do 18:00 hod. Budú si tiež môcť vybrať, či chcú absolvovať prehliadku so sprievodcom alebo bez, prípadne môžu využiť ponuky audiosprievodcov či informačných brožúr v niekoľkých jazykoch. Rezervácia a zakúpenie vstupeniek budú možné online, v infocentrách TIC BRNO i priamo na mieste.