Ďáblova prdel, rozhladňa U Jakuba a čo treba vidieť v Českej Kanade

Príroda má zmysel pre humor. Potvrdzuje to balvan v blízkosti juhočeskej dedinky Valtinov. Čo vám pripomína fotka vyššie? Kamenný monument všetci volajú - Ďáblova prdel! Nech sa páči, zoberiem vás na krátky výlet do nádhernej oblasti Česká Kanada na juhu Čiech. 

Prírodný park Česká Kanada bol vyhlásený v roku 1994 

Od tej doby je lákadlom pre tisíce turistov. Česká Kanada leží na juhu Českej republiky, pri historickej hranici Čiech a Moravy pozdĺž štátnej hranice s Rakúskom. Ide vlastne o pohraničné pásmo na osi: Kunžak, Dačice, Slavonice, Nová Bystřice a Jindřichuv Hradec. Príroda, ktorá dala vzniknúť tomuto názvu je tvorená rozľahlými lesmi, rybníkmi, žulovými balvanmi a mnohými ďalšími prírodnými krásami. Okolitá krajina do istej miery skutočne trochu navodzuje atmosféru severoamerickej divočiny. Početné rybníky v rozľahlých lesoch aspoň trochu pripomínajú kanadská jazera. Bizarné žulové skalky a balvany, rozosiate po krajine, sú ako keby zmenšeninou skál v kanadských Rocky Mountains. Rovnako ako skalnaté ostrovčeky v niektorých rybníkoch. Samozrejme, berte tieto vety s nadhľadom. No Česká Kanada je skutočne veľmi malebná.

Česká kanada

Počas komunizmu tu dávali líšky dobrú noc

Celá oblasť bola mimo ciest, blízko uzavretej a prísne stráženej hranice. Zapadákov. Dnes je už všetko inak. Územie je vyhľadávané turistami, cykloturistami a v zimnom období pre bežecké lyžovanie. Množstvo tunajších rybníkov je často využívané pre letnú rekreáciu a rybárčenie. Vyrazili sme sem na predĺžený víkend s tým, že bývať budeme v Autokempe Zvůle pri dedinke Kunžák. A tak sa aj stalo. Super kemp na brehu jazera. Zobrali sme aj bicykle, čo bol skvelý nápad a mali sme tak možnosť spoznať aj široké okolie. Je tu skutočne veľa možností na nenáročnú cyklistiku ale aj pešie prechádzky. Tu je zopár TIPOV.

Ďáblova prdel

Balvan zaujímavého tvaru je považovaný za najznámejší a najcharakteristickejší skalný útvar prírodného parku Česká Kanada. Na Diablovu prdel zamieri za pekného počasia dennodenne množstvo turistov. Sami tu asi nebudete. Na druhej strane, určite si ale nájdete príležitosť urobiť fotku, kde budete iba vy. Teda, mimo hlavnej turistickej sezóny určite. 

Diablova prdel leží asi 200 metrov od zelenej turistickej značky v blízkosti osady U Panského lesa. Vedie sem cez lúku dobre vyšliapaný chodník. Kto by chcel v nádhernej prírode pobudnúť o trochu dlhšie, môže spojiť návštevu balvanu s rozhľadňou U Jakuba, pod ktorou sa rozkladá zábavno-náučný lesopark. Tu si užijú veľa zábavy najmä deti. Odtiaľ k Diablovej prdeli vedú hneď dva náučné chodníky.

Ďablova prdel

My sme vyrazili od rybníka Zvůle odkiaľ je to na Ďáblovu prdel pešo ale aj na bicykli asi 3,2 kilometra. Postupne po červenej a následne zelenej turistickej značke. Ak by ste vyrážali z dediny Valtinov tak je to po zelenej značke. 

Rozhladňa U Jakuba

Od balvanu Ďáblova prdel je to k rozhľadni asi 1,3 kilometra. Treba as vrátiť na zelenú a pokračovať až k rozhľadni.  K vyhliadke sa ľahko dostanete aj z dediny Valtinov, kde sú dve záchytné parkoviská. Ďalej už musíte pešo alebo môžete ísť aj na bicykli. Stúpanie nie je až tak prudké a k rozhľadni vedie pohodlná spevnená cesta. Na cyklistov sa myslelo aj pri rozhľadni, kde nájdete stojany na bicykle. V betónovom podstavci rozhľadne je občerstvenie a infocentrum, kde sa na náučných paneloch zoznámite s okolím. Vstup na rozhľadňu je za poplatok 50 českých korún.

Rozhledna u Jakuba, Česká Kanada

Spať do autokempu  Zvůle alebo na steak z bizóna?

Z rozhľadne sa môžete vrátiť spať do autokempu Zvůle najprv po zelenej a potom po červenej turistickej značke. My sme sa však rozhodli pokračovať v ceste. Predtým sme však ešte dali obed na Bizónej farme Rožnov. Tá je vzdialená od rozhľadne U Jakuba asi 6,3 kilometra na bicykli. Majú tu vynikajúce bizónie steaky alebo rebierka. Pozor, nedá sa tu však platiť kartou. 

Vedľa reštaurácie je výbeh, kde sa pasie stádo reálnych bizónov - super atrakcia pre deti!

bizoni farma

Bizoni farma Roznov

V prípade, že sa chystáte do už takýchto väčších vzdialeností, odporúčam si zobrať aj bicykel. My sme to veľmi ocenili. Stihnete toho určite vidieť viac ako pešo. A aj si zašportujete. Po výbornom obede v podobe rebierok z bizóna sme vyrazili na bicykloch ďalej. Až k Muzeu československého opevnění pri dedine Klášter.

 Muzeu československého opevnění pri dedine Klášter

Tam je to ďalších cca. 6 kilometrov. Na bicykli úplná pohoda v krásnej prírode. Prehliadka objektov je s odborným výkladom sprievodcu, ktorý tam bol v čase našej návštevy do 17.00. Súčasťou múzea sú 2 prehliadkovej trasy a celkovo 8 objektov. Do jedného z nich sa dá dostať aj dovnútra.  Od bunkrov sme sa vrátili naspäť do Autokempu Zvůle, čo bolo na bicykli cca 11,5 kilometra. Tento parádny okruh všetkým vrelo odporúčam, rovnako ako návštevu Českej Kanady. 

Česká Kanada

Ďalší TIP - Český Rudolec

Český Rudolec je dedinka s nádherným, bohužiaľ však veľmi spustnutým zámkom, ktorý architektonicky pripomína oveľa známejší a väčší zámok - Hluboká. Od Autokempu Zvůle je to sem na bicykli po asfaltke asi 8,5 kilometra a cez les 11,5 kilometra. Môžete si tak urobiť aj okruh.

Český Rudolec

V samotnom Českom Rudolci je oproti zámku pivovar. Prvý novodobý pivovar v Českej Kanade - Zámocký Pivovar Český Rudolec (teraz Pivovar Grasel) bol slávnostne otvorený v roku 2015. Tu sme posedeli a vybrali sa postupne na spiatočnú cestu.

Všetky tieto potulky sme absolvovali aj s deťmi vo veku od cca 10 rokov. Pokojným a kľudným tempom. Dá sa to v pohode zvládnuť a určite odporúčam.