Cyklovýlet po Lofotoch

Je možné sa skĺbiť cykloturistiku naľahko 350km za polárnym kruhom hoci aj na 14 dní? Je, len treba vedieť ako a trochu mať aj šťastie na počasie. Nebolo jasné či si to namierime na Nordkapp alebo smerom cez krásne ostrovy na južný cíp súostrovia do dedinky Å na Lofotoch.

Napriek pobrežným trasám sme denne prekonávali cez 1000 výškových metrov. Medzi najkrajšie okamihy patrilo pozorovanie kosatiek vo Vestfjorden, dialógy s lokálnymi staršími anglicky plynulo rozprávajúcimi ľuďmi a tiež aj scenérické pohľady na západy slnka tesne pred polnocou.

Nórsko na bicykli po cyklotrase EuroVelo 1

Do Tromsa sme prileteli ráno, zložili bicykle a odložili krabice. Po značenej európskej cyklotrase EuroVelo 1 si to namierili dvaja Mirovia. Zažili sme silný vietor do chrbta, ale aj protivietor. Keď sa schovalo slnko za oblaky, chlad spojený s vetrom šiel pod kožu.

Jedlo sme riešili nákupmi v supermarketoch, varili v ešusoch.

Keď bolo treba sa dostať na ďalší ostrov, počkali sme na kompu. Veľká, čo prevážala aj autá bola pre nemotorizovaných turistov a cyklistov zdarma systémom z A-B a opačne. Hurtigbåtene čo v preklade znamená rýchlostná kompa, autá neprevážala, zvážala turistov za poplatok po určitej linke s krátkymi zástavkami. 

Dvojtýždňová cykloexpedícia dopadla na výbornú

Podarilo sa nám zachytiť mnoho záberov z pobreží ostrovov. Na záver tejto krátkej ale zážitkovej expedície sme vybehli pešo na vrch Tromsdalstinden (1238m), odkiaľ bol na dohľad na kraj Troms og Finnmark.

https://www.instagram.com/p/Cy1afxHMDxD/