Festival HoryZonty po prvý raz v online priestore

Tri dni trenčianskeho festivalu dobrodružstva budú tento raz vyzerať inak. Necelé štyri týždne pred zahájením podujatia rozhodol Krízový štáb o zrušení všetkých hromadných podujatí. Aj napriek tomu sa organizátori rozhodli, že festival bude. Nie v jeho klasickej forme “naživo”, ale v podobe online projekcií prostredníctvom internetu.

Otočiť sa pred bránami festivalu? Bolo by to ťažké

S prípravami festivalu začína tím okolo Márie Dutkovej uvažovať už rok pred jeho realizáciou, a tak nečakané tohoročné okolnosti neboli zahrnuté v žiadnom z projektov. „Cesta k takémuto podujatiu trvá niekoľko mesiacov a pre organizátora nie je ľahké len tak zanechať všetko, čo je už vybudované. Je za nami veľa hodín práce mnohých ľudí,“ objasňuje svoje aktuálne rozpoloženie riaditeľka festivalu. „Že budeme niekedy uvažovať o „virtuálnom“ festivale nám pred rokom ani nenapadlo. Teraz je to realitou. Situácia sa mení z týždňa na týždeň a my sa za pochodu učíme nové veci,“ hovorí v mene celého tímu Mária Dutková, ktorá intenzívne spolupracuje s technikmi a odborníkmi v oblasti počítačových technológií na tom, aby v plánovaný termín všetko prebehlo aj v novej podobe čo najlepšie.

Zahraničné filmy opäť súčasťou programu

Program, ktorý organizátori pripravili, budú tvoriť aj viaceré filmy zo zahraničia. „Snímky, ktoré od zahraničných tvorcov a spoločností získavame už v priebehu jari a leta, sú len polotovarom. Treba ich preložiť, otitulkovať, upraviť, spracovať a vyskladať do jedinečného diela v podobe výslednej festivalovej projekcie,“ vysvetľuje Dutková, ktorá v súčasnosti intenzívne komunikuje s európskymi, ale aj viacerými zámorskými filmármi ohľadom licencií na inú formu premietania. „Získať súhlas na online projekcie je o niečo náročnejšie. Najmä zahraniční režiséri a spoločnosti sú veľmi citliví na ochranu svojich diel v internetovom prostredí, často si kladú špecifické podmienky, prísnejšie ako pri premietaní v kinosále.“

Filmové bloky okorenia hostia „na diaľku“

Záujem vzbudzuje aj súťaž neprofesionálnych českých a slovenských autorov. Tento rok bol do nej prihlásený rekordný počet, až 29 snímok. Zo známych mien slovenských filmových tvorcov môžeme spomenúť Viliama Bendíka či Adama Lisého. Na festivale však nebude chýbať ani film Pavla Barabáša „Salto je kráľ“. Projekcia filmu úspešného slovenského dokumentaristu bude doplnená o rozhovor s Petrom „Beckom“ Ondrejovičom a Jarom Dutkom, ktorí patrili medzi účastníkov expedície k najväčším vodopádom sveta. Slovo dostane aj ďalší hosť „na diaľku“, režisér Vilo Bendík, ktorý prostredníctvom „dokrútky“ vytvorenej špeciálnej pre festival prezradí viac o svojom filmovom projekte „Nájdem odvahu“, inšpirovanom slovenskou históriou, konkrétne osudmi žien z obdobia Slovenského národného povstania. Ich príbehy sa prepletú s bežeckým príbehom slovenskej ultrabežkyne Lenky Vacvalovej.

Ďalší bežecký a životný príbeh predstaví trenčianskemu publiku známy filmový tvorca Adam Lisý. Vo filme s názvom „Cesta na vrchol“, patriacom k tým, ktoré dokážu chytiť za srdce svojim posolstvom a emóciou, zachytáva osobu talentovaného a skromného diaľkového bežca Maja Priadku.

Silné emócie nebudú chýbať ani v najnovšom filme Rasťa Hatiara. Jeho „Nechcený autoportrét“ je osobnou, intímnou spoveďou človeka, ktorý prišiel o svojho kamaráta na lane, aj v živote. Nečakane, v jeden zimný deň, vo vysnívanej ceste…

Termín festivalu je známy, kde všade sa bude konať rozhodnú diváci

Festival dobrodružných filmov HoryZonty je pre organizátorov plný nových výziev. Tento rok bude iný. No bude. Uskutoční sa v pôvodne plánovanom termíne 5.- 7. novembra 2020. Kde všade sa bude konať, to bude závisieť od divákov. Vstupenky na online projekcie, ktoré si budú môcť záujemci pozrieť v uvedených festivalových dňoch priamo z pohodlia domova, sa budú dať zakúpiť cez internet. Prostredníctvom internetu prebehne aj hlasovanie o Cenu diváka, o víťazoch ďalších kategórií rozhodne porota. Program festivalu, ako ďalšie podrobné informácie budú postupne pribúdať na webovej stránke www.horyzonty.sk. 15. ročník Festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa uskutoční aj vďaka podpore Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a ďalších.