Kambodža na vlastnú päsť? Bez problémov!

Kambodža patrí medzi najkrajšie krajiny celej juhovýchodnej Ázie, hoci bude neustále v tieni susedného Thajska či Vietnamu. Je to krajina dobrodružstva a magických pamiatok medzi ktorými vyčnieva starobylý Angkor so svojimi fantastickými chrámami, ruinami a atmosférou. Mieša sa tu šarm francúzskeho kolonializmu s miestnymi svätostánkami a môžete si tu posedieť na brehu Mekongu, okúpať sa v priezračnom mori alebo obdivovať plávajúce dedinky na jazere Tonle Sap. Krajina si so sebou nesie stigmu katastrofálneho 20.storočia, ale má chuť ísť ďalej a žiť Kambodža je krajina, ktorá vo vás niečo zanechá.

Kedy ísť

  • Najlepším obdobím na návštevu Kambodže je zima a skorá jar, teda v rozmedzí mesiacov november – marec.

Vtedy je v Kambodži hlavná sezóna, príjemné počasie, ale na strane druhej aj viacero turistov na pamiatkach či kambodžských plážach. Ide o obdobie sucha, ale sem tam sa môžu objaviť ojedinelé zrážky. Teploty sa v tomto období pohybujú najčastejšie medzi 25-35 stupňov.

V mesiacoch máj – október zažijete najviac daždivých dní, pretože práve na tieto mesiace pripadá obdobie dažďov. V krajine je menej turistov a tak si ju dokonalo vychutnáte. Nebude pršať od rána do večera, ale typické pre toto obdobie je to, že môže pršať niekoľko krát za deň a práve to môže jemne narušiť vaše plány, ale inak je cestovanie v tomto období veľmi príjemné.

Na návštevu Angkoru (Siem Reap) sú najlepšie mesiace november – február, zatiaľ čo ak si chcete čo najdokonalejšie užiť kambodžské pobrežie s ostrovmi a plážami, tak sa na ne vyberte v rozmedzí december – apríl.

Teplota v Kambodži je pomerne stála a málokedy počas roku padne pod 20 stupňov, tak sa nemusíte báť, že by ste tu mrzli.

Vízum alebo nie?

  • Na cestovanie do Kambodže potrebujete platný cestovný pas a kambodžské vízum. Získať ho je veľmi jednoduché, pretože si ho pohodlne vybavíte za niekoľko minút na hraničnom prechode alebo na medzinárodnom letisku ako je Phnom Penh či Siem Reap.

Na získanie kambodžského víza potrebujete fotografiu pasového formátu, vyplnené tlačivo, ktoré dostanete a víza na 30 dní stoja 30 USD.

  • POZOR, najmä na pozemných hraničných prechodoch existuje scam, kde si za víza pýtajú viac rôzni sprostredkovatelia a vymysleli si cenu 35 USD. Je to nepríjemné, najmä keď je človek viazaný na spoj, ktorý na neho v prípade problémov nečaká.

Po prílete v Phnom Penhu je získanie víz veľmi jednoduché. Najprv treba prísť k okienku kde odovzdáte pas s vypísaným formulárom, chvíľku počkáte a v susednom okienku budú ukazovať váš pas alebo volať vaše meno. Vtedy zaplatíte 30 USD a môžete ísť. Jednoduchšie to snáď ani nejde.

Dnes si viete vybaviť aj elektronické víza (na tomto webe: https://www.evisa.gov.kh/). Stoja o pár USD viac kvôli poplatkom, ale odpadá vám čakanie na samotné vybavenie (niekedy sa jedná len o pár minút).

  • Ak sa rozhodnete, že si ich vybavíte, tak si pamätajte, že platia len ak pristanete na medzinárodnom letisku v Kambodži a na troch pozemných prechodoch: Bavet, Poipet, Koh Kong. Formulár si vytlačte DVA KRÁT!!!

Ako do Kambodže?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Kambodže je letecká preprava.

Najlacnejšia cesta lietadlom je často s prestupom v thajskom Bangkoku, kam nájdete pravidelne celkom zaujímavé letenky aj svetovými spoločnosťami akými je EMIRATES, QATAR AIRWAYS, alebo EVA či AUSTRIAN AIRLINES s priamym letom. Pri Emirates prestupujete v Dubai, s Qatarom v Dohe.

Ak nehľadíte na cenu, tak Emirates vás vezme aj do Phnom Penhu s prestupom v Dubaji (a landingom v Yangoone)

Z väčších aeroliniek do Phnom Penhu lietajú: Cathay, China Airlines, Korean, Malaysia Airlines či Qatar Airways

V Bangkoku si môžete dať stopover a objaviť fantastické mesto a následne odletieť niektorou z lacných ázijských lowcost spoločností, akými je napríklad:  

AIR ASIA (https://www.airasia.com) – lety do Phnom Penh a Siem Reap. Z Bangkoku sa odlieta z menšieho z dvojice medzinárodných letísk Don Mueang (DMK)

BANGKOK AIRWAYS (http://www.bangkokair.com/) – Siem Reap, Phnom Penh

Najdôležitejšími medzinárodnými letiskami je Siem Reap (REP) a Phnom Penh (PNH). Obe ležia len pár kilometrov od centra mesta a tak sa z nich veľmi pohodlne dostanete do svojho hotela aj taxíkom či tuktukom za pár dolárov.

Po zemi

Nie je žiadnym problémom dostať sa do Kambodže po zemi. Robí tak väčšina návštevníkov tejto krajiny, kedy si návštevu Kambodže viete spojiť s Thajskom či Vietnamom. Víza pohodlne vybavíte priamo na hraničnom prechode a tak nemusíte riešiť nič vopred.

Z Vietnamu vedie do Kambodže hlavná trasa medzi mestami Phnom Penh – Ho Či Minhove mesto (bývalý Saigon). Každé ráno odchádzajú autobusy z vietnamského Ho Či Minhu a ak odídete z mesta ráno okolo 7:00, počítajte s tým, že v Phnom Penhu budete (aj so zastávkou na hraniciach) niekedy okolo 13:00.

Výborné a kvalitné spojenie má autobusová spoločnosť MEKONG EXPRESS

Ak sa ocitnete v Bangkoku, tak na Khao Sane v každej jednej agentúre nájdete lístky smer Kambodža. Z Bangkoku vedie najbežnejšia trasa do mesta Siem Reap, ktoré je bránou k Angkoru. Cena za mikrobus či autobus je výborná (cca 8-10 €). Na hraniciach však môžu od vás pýtať viac, než len 30 USD za víza (čo je správna suma) a mikrobusy majú vo zvyku vás v Siem Reap vyhodiť na periférii mesta, kde sa dostanete k tuktuk mafii, ktorá za odvoz k hotelu pýta premrštené peniaze. Vtedy stačí odkráčať preč a nájdete si normálny odvoz.

Tieto dva hraničné prechody sú najfrekventovanejšie, ale samozrejme nájdete medzi krajinami aj ďalšie, ktoré nie sú tak vyťažené. Na druhú stranu k nim nemusí byť tak pravidelná doprava ako k vyššie spomínaným.

Zaujímavým príchodom do Kambodže môže byť aj alternatíva v podobe lode, ktorá sa plaví bájnym Mekongom a pretína hranicu z Laosu. Ide o prechod neďaleko Stung Treng.

Ako cestovať po Kambodži?

Infraštruktúra v Kambodži nie je tak rozvinutá ako v susednom Vietname či v Thajsku a tak bude vašim najlepším spoločníkom na cestách autobus alebo mikrobus. Vlakové spojenie je takmer neexistujúce, lode využijete pri ceste na ostrovy, no väčšinu vašich ciest prepojíte na kolesách.

Autobus:

Kambodža má pomerne dobrú sieť autobusov, teda ak sa bavíme o väčších mestách na hlavných trasách. Autobusy sú novšie alebo staršie. Tie staršie sú o čosi lacnejšie, ale pripravte sa na to, že budú nepohodlné. Novšie zase budú poriadne zaťažovať klimatizáciu, tak pozor aby ste mali niečo do čoho sa oblečiete, ak ste náchylní na chlad.

Na výber dnes už budete mať aj tzv. Deluxe bus, moderné autobusy s klimatizáciou, „letuškou“ a sem tam dokonca aj s wifi. Medzi tie najlepšie spoločnosti patrí MEKONG EXPRES alebo GIANT IBIS: http://giantibis.com/

Najvyťaženejšie trasy spájajú trojuholník miest Phnom Penh – Siem Reap – Sihanoukville. Medzi týmito mestami nájdete niekoľko spojov denne a tak si budete mať z čoho vyberať. Hotel alebo hostel vám pomôže s nákupom lístku aj dopredu, ale často krát stačí, aby ste prišli priamo na stanicu a lístok na váš spoj zoženiete.

Ak si potrebujete vopred vyhľadať spoj, skúste to na tejto stránke a môžete si svoju cestu začať plánovať už doma:

http://www.tourismcambodia.com/buses/

Skvelý prehľad kambodžských autobusových spojení s orientačnými cenami a časmi prepravy tu:

https://www.canbypublications.com/cambodia/buses.htm#stations1

Vlak:

Kambodža má len veľmi obmedzenú železničnú dopravu. V celej krajine my sme našli len cca 612 kilometrov, no veľká väčšina koľají je v zlom stave. V roku 2009 dokonca úplne prerušili vlakové spojenia v krajina, ale v roku 2016 sa veci pohli a dnes už vlak v Kambodži premáva.

Jedinou linkou, ktorá v krajine existuje je trasa Phnom Penh – Takeo – Kampot – Sihanoukville. Prejsť celú trasu trvá cca 7 hodín a cena lístka je 7 USD.

Informácia, kedy vlak odchádza: http://royal-railway.com/

Zaujímavosťou je aj tzv. Bamboo Train (zvaný aj Norry) v okolí mesta Battambang. Ten pôvodný zastavili kvôli modernizácie trate, no preložili ho do oblasti neďaleko Wat Banan, kde by mal znovu premávať.

Lietadlo:

Ak potrebujete ušetriť čas a vyhnúť sa niektorým niekoľkohodinovým presun, môžete tak urobiť aj letecky. Najobľúbenejšou trasou je Phnom Penh – Siem Reap. Let na tejto linke trvá cca 30-40 minút oproti 6 hodinám v autobuse.

Ak hľadáte letenky na vnútroštátnu prepravu, pozrite sa na spoločnosť CAMBODIA ANGKOR AIR, ktorá premáva na trase Phnom Penh – Siem Reap, Phnom Penh – Sihanoukville, Siem Reap - Sihanoukville

https://www.cambodiaangkorair.com/

Loď:

S loďou sa v Kambodži najčastejšie stretnete na juhu, keď sa rozhodnete vydať sa na niektorý z kambodžských ostrovov.

Zaujímavosťou je aj to, že loďou sa môžete prepraviť aj v rámci Kambodže napríklad medzi mestami Phnom Penh – Siem Reap po rieke Tonle Sap. Cesta trvá cca 6 hodín, no jej cena je 2-3 krát vyššia, než autobus. Lodná doprava funguje len v prípade, že má rieka dosť vody.

Tuk Tuk:

Tuk tuk sa stal akýmsi symbolom JV Ázie a tak ani Kambodža nemôže byť výnimkou. Stretnete ich v mestách a suplujú taxíky. Sú lacnejšie, rýchlejšie a nájdete ich obrazne povedané takmer všade. Tuk tuky tu v Kambodži sú iné, než tie aké môžete poznať z Thajska. Tu ide najmä o motorky, ktoré majú k sebe pripojené vozíky, kde sa pohodlne zmestia aj štyria ľudia.

Cenu z tuk tuk zjednávajte dopredu, ale ide o veľmi lacný tip prepravy, kedy niekoľko kilometrov v rámci mesta prejde tuk tuk za cca 2-3 USD.

Výbornou voľbou je prenajať si tuk tuk na celý deň počas prehliadky slávneho Angkoru. Chrámy sú rozmiestnené od seba niekedy aj zopár kilometrov a keď si zjednáte cenu za deň (15-20 USD) podľa vašej trasy, tuk tuk ju s vami celú absolvuje.

Peniaze

Oficiálnou menou vo Kambodži je kambodžský riál (KHR), ale obehovou menou je súčasne aj americký dolár (USD) a preto budete vo väčšine prípadov platiť práve dolármi.

Za 1 USD dostanete v priemere – 4000 KHR (Za 1 € to je cca 5000 KHR)

V praxi to vyzerá nasledovne. Väčšina cien bude písaná v USD a je to aj odporúčaná mena, ktorú si so sebou vezmite, pretože tuktuky, večeru, obchod, suveníry, dopravu, to všetko budete platiť v dolároch. Ak je však cena za tovar napríklad 0,75 USD, tak vám nevydajú 0,25 USD z vašej jednodolárovky, ale dostanete ekvivalent riálov, teda v tomto prípade 1000 KHR. Tými potom samozrejme viete platiť ďalej. Dávajte si však pozor, aby vám veľa riálov nezostalo pri odchode z krajiny, pretože sa ich len veľmi ťažko v zmenárni zbavíte.

Ak však chcete kambodžské bankovky nájdete v nominálnej hodnote 100, 200, 500, , 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000 a 50 000 KHR. Mince majú tak minimálnu hodnotu, že ich nepoužívajú, ale ak ste zberateľ, viete si ich kúpiť vo viacerých predajniach suvenírov.

Aktuálny kurz:

http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=EUR&To=KHR

  • Bankomatové karty veľmi nevyužijete pri platení, ale ak si chcete vybrať z bankomatu, vo väčších mestách to nie je problém. Počítajte však, že bankomat vám vydá doláre a za transakciu si účtuje 5-6 USD podľa typu banky.

Jazyk

Oficiálnym jazykom Vietnamu je kmérčina. Je úplne iná ako vietnamčina a prienik by sme našli v thajčine, hoci sa bežní ľudia medzi sebou nedohovoria. Kmérčina sa zapisuje vlastným znakovým písmom, ale nezúfajte, veľa nápisov je v angličtine, tak sa viete celkom dobre zorientovať.

Na mnohých miestach, kde sú zvyknutí na turistov, pochodíte bez problémov s angličtinou, ktorou vybavíte všetko potrebné. Ako bývala francúzska kolónia si viete často pomôcť aj francúzštinou.

Čo ochutnať?

Kambodžská kuchyňa, alebo ak chceme kmérska kuchyňa stále patrí medzi neznáme v porovnaní s thajskou a vietnamskou, ktoré dobyli svet. Miestna kuchyňa sa však často podobá na obe dve, pričom radi používajú svoje vlastné ingrediencie typické pre krajinu.

Amok: Amok patrí k najobľúbenejším jedlám v Kambodži. Nájdete ich viacero tipov, ale Amok s rybou je TOP jedlo krajiny. V omáčke z kokosového mlieka, zázvoru a z citrónovej trávy nájdete kúsky skvelej ryby a všetko sa to perfektne dopĺňa. Amok nájdete aj s kuracím mäsom, ale ryba je ryba. Často sa servíruje v banánovom liste.

Lok Lak: Toto jedlo nájdete aj vo Vietname, ale tu v Kambodži chutí naozaj skvelo. Ide o kúsky hovädzieho mäsa v omáčke, ktoré sa podávajú s ryžou alebo niekde máte na výber aj hranolky. Súčasťou je aj zeleninová obloha a volské oko.

Jarné rolky: Aj Kambodža má svoje vlastné jarné rolky. Nájdete ich tu čerstvé, ale aj vyprážané, podľa toho na čo máte väčšiu chuť. Je to jedlo, ktoré nikdy nesklame a keď si k nim vypýtate čili omáčku, tak len jete a jete.

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom: Polievka (alebo aj kari) dýcha exotikou. Možno sa na prvý pohľad zdá kombinácia tekvica a kokosového mlieka zvláštna, ale nedajte sa odradiť a choďte do toho, nebudete ľutovať.

Kmérske kari: Ak milujete thajské kari, tak aj kambodžské, teda kmérske kari vás nesklame. Nie je tak výrazné ako v Thajsku, ale ak si nebudete vedieť vybrať, tak toto je istota. Kuracie, hovädzie, alebo len zeleninové, no vždy vynikajúce.

Lap Khmer: Zaujímavý kmérsky šalát z kúskov hovädzieho mäsa, ktoré sa marinuje v limetkovej šťave. Pridá sa do neho šalotka, cesnak, rybacia omáčka, bazalka a napokon sa celý zasype čili. Ak nemáte radi pikantné jedlá, pokojne ho vynechajte.

Prahok: Prahok predstavuje pasu z fermentovaných kreviet, ktorá sa pridáva do jedál, najčastejšie sa rozmieša v kokosovom mlieku na spôsob kari. Hneď ucítite, že sa nachádza v jedle, pretože tým pádom má zvláštnu arómu. Ak sa cez ňu prehryziete, budete očarení zaujímavým jedlom. Prahok nájdete vo viacerých verziách, no tie najobľúbenejšie majú v sebe kuracie mäso či ryby.

Mangový šalát: Patrí medzi lahodné kmérske šaláty, ktorý vyrábajú zo zeleného, nezrelého manga. To sa nastrúha, doplní sa o kúsky mrkvy, šalotky, uhorku, rybaciu omáčku a arašidy a všetko sa premieša, aby sa chute poprelínali.

Hmyz, chrobáky, pavúky: Aj takéto „chuťovky“ nájdete v Kambodži a ak vám chutia, alebo chcete len zo zvedavosti skúsiť ako chutí šváb, kobylka, tarantula alebo stonožka, tak Siem Reap je dobrým miestom, kde túto šancu dostanete.

Nápoje

Pivo: Miestne pivo Cambodia alebo Angkor patrí medzi celkom dobré v porovnaní s ostatnými a okrem jeho chuti vás zaujme najmä cena. Malé pivo sa často pohybuje okolo ceny 0,50 USD a po celom, horúcom dni to padne viac než vhod.

Kokosový orech: Nájdete ich všade a počas horúceho a sparného dňa je to to najlepšie osvieženie na aké môžete natrafiť. Jeden kokosový orech stojí najčastejšie 1 USD. Sem tam skúsia zapýtať aj viac, ale veď je na vás či kúpite či nie.

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Kambodži nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete veľa ubytovania presne podľa vášho budgetu od najlacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko dolárov až po kvalitné rezortové hotely, kde necháte aj zopár stoviek.

Hotel: Každé väčšie kambodžské mesto ponúkne niekoľko druhov hotelov z ktorých nie je problém vybrať si ten, ktorý vám vyhovuje polohou. Pri checkine často potrebujete odovzdať pas, aby si spravili kópie či registráciu. Ak prídete priamo na recepciu, menšie hotely vám vedia dať zľavu, alebo si môžete cenu skúsiť zjednať v prípade, že zostanete viacero dní.

Veľký výber hotelov nájdeš tu: https://www.booking.com/

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na miestach akými je Phnom Penh, Siem Reap či Sihanoukville. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. Pokojne si však vezmite aj súkromnú izbu, pretože tá vyjde v najlacnejších hosteloch len na niekoľko dolárov.

Ubytovanie u domácich: Tento typ ubytovania je populárny najmä v severnom Vietname počas trekov k horským kmeňom, kedy si viete vybaviť cez agentúru aj to, že môžete prespať v jednom z lokálnych domov. Ide o veľmi zaujímavú skúsenosť.

V Kambodži nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Kambodži nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Bezpečnosť

Kambodža nepatrí medzi nebezpečné krajiny, ale obozretnosti nikdy nie je dosť. Treba si dávať pozor na trhoviskách, preplnených uliciach a miestach so zvýšenou koncentráciou ľudí, kde sa môžu vyskytnúť drobné krádeže a preto si dávajte väčší pozor na svoje cennosti ako pas či peniaze, ktoré máte so sebou.

Vo vidieckych a opustených oblastiach sa nepotulujte sami, pretože Kambodža je krajina, ktorá má dodnes problém s mínami a každoročne sa nájde niekoľko prípadov, kedy sa „zabudnutá“ mína objaví. Varovania neberte na ľahkú váhu.

Po zotmení býva v mestách väčšia tma na akú ste zvyknutí z Európy, pretože na mnohých miestach absentuje verejné osvetlenie a preto treba dávať väčší pozor na to, aby ste nestúpili do kanála, či iného problematického miesta pri kráčaní nočnou ulicou.

Nehrajte sa túlavými psami, aby sa vám nestalo, že na vás zaútočia a môžete si tak privodiť zaujímavú sériu komplikácii o ktoré určite nestojíte.

Pozor na požičanie motorky. Ak nie ste skúsení, tak v mestách, kde vládne chaos to môže byť pre vás príliš komplikované. Kambodža stále patrí na popredné priečky sveta v dopravných nehodách, kde hrajú ústrednú rolu práve motorky.

Počas obdobia dažďov sledujte situáciu, čí sa v oblasti do ktorej sa chystáte neobjavia záplavy, ktoré vám môžu skomplikovať život.

Očkovanie, zdravie

Do Kambodže, podobne ako do celého regiónu juhovýchodnej Ázie netreba riešiť žiadne špeciálne, povinné očkovanie, ale odporúča sa, aby ste boli zaočkovaní proti hepatitíde A a B. Týmto očkovaním skutočne nič nepokazíte a určite si svoju cestu užijete bez podvedomého strachu.

Neodporúča sa piť vodu z vodovodu, tak si ju radšej kupujte balenú. Ak jete na ulici, nie je to problém, ale hygiena je tu o čosi slabšia, než v Thajsku či Vietname a preto si treba dávať väčší pozor. Ak pri pouličnom stánku jedia domáci, je to najlepšie znamenie.

Pozor na chladnú klimatizáciu, na ktorú nie ste z domu zvyknutí. Klimatizácia je pustená aj v autobusoch a tak sa na to radšej pripravte, že vám môže byť chladno.

Čo si vo Kambodži pozrieť?

Kambodža je o zážitkoch a ak máte dobrodružnejšiu dušu, užijete si to tu. Nájdete tu zaujímavé mestá s mixom kultúr, trhoviská, chrámy, ale kto miluje históriu ten bude vo vytržení v kmérskych chrámoch starého Angkoru. Chcete sa plaviť po Mekongu? Jazere Tonle Sap? Na opustené ostrovy? To všetko Kambodža má.

Phnom Penh

Hlavné mesto Kambodže nosilo kedysi hrdo prezývku Perla Orientu a hoci sú tie časy už preč, stále si v sebe zachováva krásny šarm v ktorom sa mieša francúzska koloniálna architektúra s budhistickými chrámami a do tejto unikátnej zmesi sa pridajú trhoviská, malé podniky s jedlom a príjemne bary. Phnom Penh vás napokon celkom nadchne a nebude sa vám chcieť odísť.

  • Kráľovský palác – podobne ako thajský Bangkok aj Phnom Peng má v sebe areál Kráľovského paláca. Nájdete tu súčasnú rezidenciu panovníka Norodoma (ktorý ako jediný kráľ rozpráva česky), ale aj okázalú Trónnu sálu a fotogenický chrám Silver Pagoda so vzácnymi soškami Budhu. Do areálu treba dbať na oblečenie zakrývajúce ramená aj kolená a vyčleňte si na celý areál minimálne hodinu.

  • Monument nezávislosti patrí k symbolom hlavného mesta. Leží necelý kilometer od Kráľovského paláca v strede kruhového objazdu a pripomína rok 1954, kedy Kambodža získala svoju nezávislosť od Francúzov

  • Wat Phnom – jeden z najstarších chrámov mesta leží na neveľkom pahorku. Objavíte tu svet budhizmu, zaujímavé sochy Budhov, ale aj príjemnú atmosféru, ktorú dokresľujú pútnici prichádzajúci za obetinou

  • S-21 (Tuol Sleng) predstavuje jedno z najzaujímavejších, no zároveň najdrastickejších miest v Phnom Penhu. Kedysi išlo o areál školy, ale keď prevzali nad Kambodžou vládu krutí Červení Kméri na čele s Pol Potom, tak sa toto miesto zmenilo na obávané väzenie z ktorého už takmer nikto nevyšiel živé. Je to pietne miesto, je tu ticho, zimomriavky a môžete sa prejsť miestami, kde sa život menil na smrť, väzenskými celami, pozrieť sa do očí starých fotografii ľudí, ktorí sa previnili len tým, že vedeli cudzí jazyk či nosili okuliare. Jedno z najsilnejších miest (ktoré však zrejme nebude pre každého). Zimomriavky vám navodí aj moment ak stretnete jedného z dvoch mužov, ktorí prežili tieto hrôzy. Takmer každý deň sa tu objavia a predávajú svoju knihu, kde sa dočítate o tom čo sa dialo za múrmi tohto miesta.

  • Nábrežie sútoku riek Tonle Sap a Mekong – niekedy toto miesto domáci prezývajú Riverfront. Ak ho chcete nájsť taxíkom či tuktukom, povedzte nech vás odvezú na miesto FCC (Foreign Correspondent Club) a ste odtiaľ už len pár metrov. Je to zaujímavé miesto, kde uvidíte ako sa do seba spojí rieka Tonle Sap s bájnym Mekongom. Večer je tu krásne živo, ruch, môžete si tu kúpiť streetfood alebo len tak posedieť s výhľadom na Mekong.

  • Central market – Phnom Peh má niekoľko marketov, ale najzaujímavejším je ten najväčší Central Market pod modernou strechou. Vo vnútri nájdete niekoľko sterilných obchodov so šperkmi, ale na okraji trhoviska je obrovský streetfood market s perfektným jedlom, kde si nebudete vedieť vybrať.

Killing Fields

Ak vás história Červených kmérov zaujíma viac a chcete sa o nej dozvedieť aj ďalšie brutálne príbehy, tak potom za nimi môžete vyraziť pár kilometrov za Phnom Penh na miesto s príznačným menom „Killing Fields“, teda Vražedné polia. Práve tu popravovali Kméri ľudí a ich telá hádzali do obrovských jám, ktoré boli neskôr objavené. Je to pochmúrne, depresívne miesto, ale dôležité, aby sa nezabudlo.

Kratie

Oblasť Kratie nepatrí medzi najznámejšie v krajine, ale to sa bude časom meniť. Leží na severovýchode Kambodže a jeho obrovským ťahákom je niekoľko chrámov, ale predovšetkým dedinka Kampi (15km od Kratie), odkiaľ sa vyráža sledovať sladkovodné delfíny na rieke Mekong. Unikátny zážitok.

Mondulkiri

Mondulkiri na východe krajine v blízkosti vietnamských hraníc je stále neobjaveným klenotom Kambodže. Táto oblasť nadchne milovníkov prírody, pretože tu nájdete džungľu, údolia, vodopády, trekové chodníčky, ale aj vzácne zvieratá žijúce v divočine ako slony či dokonca leopard. V oblasti sa zoznámite aj s miestnym kmeňom Bunong a jeho tradíciami.

Skuon

Neznámy názov skrýva známe mesto, ktoré takmer všetci v Kambodži poznajú pod prezývkou „Spider Town“, teda Pavúčie mesto. Leží na ceste medzi Phnom Penh a Siem Reap a je tak veľmi zaujímavou zastávkou. Všetko v meste sa točí okolo pavúkov a ak zastavíte na miestnom trhovisku, stretnete sa s nimi. Nielen so živými tarantulami, ale môžete tu ochutnať aj smaženú tarantulu napichnutú na paličke. Odvážite sa?

Tonle Sap a plávajúce dediny

Najznámejšie jazero Kambodže Tonle Sap leží južne od známeho mesta Siem Reap. Vďaka tomu sa sem viete pohodlne vybrať na jednodenný výlet a zažiť atmosféru skutočnej Kambodže na miestach, kde stále stoja malé, plávajúce dedinky, ktoré žijú v spojení s vodou. Počas roka sa rapídne mení výška hladiny, to v závislosti od monzúnových dažďov. Ak chcete vidieť plávajúce dedinky, vyberte sa do Chong Kneas (bližšie k Siem Reap) alebo do Kompong Phluk. Nasadnete na loďku a z nej môžete sledovať tradičné domy na vysokých koloch, ale aj kostol, školu, mangrové lesy a kopec iných zaujímavostí.

Battambang

Battambang bude stále v tieni Phnom Penhu či Siem Reapu, ale mesto na brehu rieky Sangker patrí medzi najpríjemnejšie mestá aké môžete v Kambodži navštíviť. Nájdete tu najkrajšiu koloniálnu architektúru celej krajiny a tak budete mať pocit, že cestujete v čase. Poprechádzate sa, sadnete si do miestnej kaviarničky, ochutnáte kmérske špeciality a bude sa vám tu páčiť. Battambang je aj miestom odkiaľ sa dá vyraziť na bamboo train a neďaleko mesta leží rezervácia, kde môžete sledovať stovky vtákov.

Sihanoukville

Najznámejším miestom južnej Kambodže je bez pochýb Sihanoukville na brehu mora. Ak sa chystáte na pláže a neplánujete ísť na ostrovy, tak s veľkou pravdepodobnosťou skončíte práve tu či v blízkom okolí mesta. Sihanoukville si prešiel svojim tragickým vývojom, kedy si poriadne odniesol vládu Červených kmérov, ale opäť sa postavil na nohy a tento krát na nich už stojí poriadne. Oddýchnite si na plážach Ochheuteal, Otres Beach alebo na pokojnej Sokha Beach (kam však zaplatíte vstup).

Koh Rong

Ak hľadáte ostrov, kde by ste si mohli oddýchnuť, natrafíte najčastejšie na Koh Rong. Má všetko čo hľadáte, biely piesok, krásne more, atmosféru, len tým, že sem chodí „každý“, tak o ňu pomaličky, ale isto prichádza a miestami začína byť preplnený. Každý ho odporúča a každý ho chce vidieť, preto je v začarovanom kruhu. Ak si však máte vybrať len jeden, určite neoľutujete ak prídete práve sem.

Koh Rong Sanloem

Pre tých, kto si chce na krásnom ostrove len oddýchnuť a zrelaxovať, je lepšou voľbou než Koh Rong, práve ostrov s názvom Koh Rong Sanloem. Má niekoľko dokonalých pláží, gýčovité západy slnka, môžete sa oddávať morským zátokám, šnorchlovať a odpočívať s kokosovým orechom v ruke. Presne o tom je tento ostrov.

Siem Reap

Ak vyberieme jedno mesto, ktoré je najznámejšie z celej Kambodže, tak to bude určite Siem Reap. Predbehne dokonca aj Phnom Penh a to len a len preto, že práve Siem Reap je bránou do tajomného sveta Angkoru. Každý kto ide k slávnym chrámom sa zastaví práve v Siem Reap. Mesto je živé, má svoju vlastnú atmosféru, je prešpikované tržnicami či bazárovými ulicami. Centrum v okolí Pub Street (podobná ako Khao San) je plné hostelov, barov, reštaurácii, podnikov a života, ktorý neutícha ani v nočných hodinách. Po celodennom chodení sa zrelaxujete pri lacnej masáži, pri happy hour a pive za pol dolára a pri perfektnom jedle. Dá sa tu stráviť aj niekoľko pohodových dní bez toho, aby vás to omrzelo. V meste nájdete aj niekoľko pekných chrámov a milovník histórie si príde na svoje v múzeu Angkoru. Zaujímavosťou je aj cirkus Phare s miestnymi akrobatmi.

Angkor

Magický Angkor aj so svojimi mestami ako Angkor Thom či chrámovými komplexmi patrí k najznámejším pamiatkam celej juhovýchodnej Ázie či celého sveta. Ruiny tohto fascinujúceho mesta, ktoré bolo v 12.storočí najväčším na svete ležia len pár kilometrov za Siem Reapom. Angkor založili starí Kmérovia a vybudovali tu v pralese mesto, ktoré mu ktokoľvek závidel. Na obrovskej ploche tu vyrástli chrámové komplexy, paláce, vodné priekopy a nekonečné množstvo zaujímavosti. Angkor je tak veľký, že tu viete stráviť jeden, tri, ale aj sedem dní a budete mať čo robiť. Všetko závisí len od toho, ako vás toto miesto nadchne a koľko času tu chcete stráviť. Jeden deň je vždy málo, počas neho si pozriete len niekoľko najdôležitejších pamiatok. Ideálom sú dva dni, kedy si okrem nich pozriete aj kopec menších, no krásnych komplexov a budete radi, že ste neodišli už po prvom dni.

Uvidíte tu slávny Angkor Wat (dá sa ísť aj na východ slnka, ale počítajte, že tu bude neskutočné množstvo ľudí, ktoré vás skôr znechutí), najväčší chrámový komplex sveta. Krásny z diaľky aj z tesnej blízkosti. Chrám Ta Phrom preslávil Tomb Raider, ale to nie je všetko. Je dokonalým splynutím človeka a prírody v ktorom človek ťahá za kratší koniec. Len sa tak túlate týmito miestami a sledujete obrovské korene prerastajúce staré stavby. Neďaleko odtiaľto treba vidieť Bayon so svojim unikátnym chrámom a pár krokov od neho stoja ruiny Kráľovského paláca, Slonej terasy či Terasa leprového kráľa.

Najmite si tuktuk a spoločne s ním objavujte, čo všetko v sebe Angkor ukrýva. Na túto návštevu nezabudnete.

Bantay Srei

Ak vás chrámy Angkoru nadchnú, vezmite tuktuk a odvezte sa cca 30km od Siem Reap na miesto zvané Bantay Srei. Nájdete tu malý, no krásny chrámový komplex z 10.storočia, ktorý kedysi zasvätili Šivovi. Nie je tu tak veľa turistov ako pri hlavných pamiatkach a tak si ho celkom pekne môžete užiť. Platí sem ten istý lístok ako do Angkoru.

Bang Melea

Približne 40-50 kilometrov od Angkoru stojí ďalší z fascinujúcich chrámových komplexov menom Bang Melea, ktorý postavili približne v tom istom období ako slávny Angkor Wat. Väčšinu z toho čo tu dnes uvidíte pochádza z 12.storočia a môžete si byť istý, že z tohto komplexu budete mať zaujímavé, neopozerané fotografie, pretože cez turistické sito sem prepadne len zlomok návštevníkov Siem Reapu.

Koh Ker

Chcete dokonalé kmérske starobylé miesto bez davov turistov? Odpoveďou je Koh Ker. Kedysi sa sem nedalo cestovať, no dnes to už zvládnete v rámci jednodenného výletu zo Siem Reapu Koh Ker pochádza z 10.storočia a patrí medzi najfascinujúcejšie miesta kmérskej ríše. Z diaľky pripomína pyramídu, ktorá sa vám bude páčiť ešte viac, než tie v strednej Amerika. Ak hľadáte niečo unikátne, tak Koh Ker vás poteší.