Naplánujte si Maroko | Dôležité rady a skúsenosti pred dovolenkou

O severoafrickom Maroku sa hovorí ako o jednej z najbližších exotík, kam sa môže človek vybrať. Na dosah európskemu pobrežiu a pritom tak odlišné ako zvyšok Európy. Maroko v sebe skĺbi dokonalosť orientálnej predstavy, historických pamiatok, nádhernej prírody a skvelého jedla. Marakéš, Fez, slávna Casablanca, Atlas či Sahara. To všetko tu viete navštíviť za niekoľko dní a vtedy pochopíte, že Maroko je skutočne krajina pre každého.

Kedy ísť

Najlepším obdobím pre návštevu Maroka je jar a jeseň. Čo sa týka mesiacov apríl-máj alebo október-november je v krajine najpríjemnejšia klíma na objavovanie.

Leto býva horúce, na mnohých miestach východného Maroka až pekelné a nie je problém, aby teplomer presahoval 40 stupňov. Pobrežie má klímu príjemnejšiu kvôli Atlantickému oceánu. Najhorúcejšie obdobie je jún-september.

Leto je veľmi dobré obdobie na trekovanie vo Vysokom či Strednom Atlase. Vzduch v mestách síce bude horúci, ale na horách je stále príjemne počasie a bez problémov môžete spať vonku v stane.

Zima je v Maroku prívetivejšia, než u nás v strednej Európe, ale teploty sem tam padajú na jednociferné čísla, tak na to treba byť pripravení.

Vízum alebo nie?

  • Maroko patrí k bezvízovým krajinám a občanom Slovenska stačí na návštevu krajiny len platný cestovný pas (ktorý musí byť platný 6 mesiacov po návrate domov). Do pasu dostanete pečiatku a môžete v Maroku zostať maximálne 90 dní.

Pri vstupe do Maroka treba vypísať krátky formulár s vašimi údajmi, prvým hotelom či adresou, kde v Maroku budete. Pri odchode si to zopakujete.

Marakeš

Ako do Maroka?

Letecky Maroko patrí dnes vďaka lowcostom akými sú Ryanair, Wizzair či Easyjet k pomerne dobre prepojeným destináciám, kam sa dá pohodlne zaletieť za veľmi dobrú cenu.

Najprístupnejšími letiskami v Maroku sú: Marakéš, Fez, Agadir, Casablanca, Rabat a Tangier.

Priamy let z Viedne do marockého Marakéšu trvá cca: 4hodiny

Ak si vyberiete lowcost, tak sa z maďarskej Budapešti spoločnosťou WIZZAIR viete dostať priamo do pobrežného mesta Agadir. RYANAIR vás odvezie priamym letom do Marakéšu. S jedným prestupom sa vám otvoria aj letiská akými je Fez, Nador, Oujda, Rabat či Tangier.

Z Viedne je zaujímavou spoločnosťou EUROWINGS s priamym letom do Agadiru a počas sezóny aj do Marakéšu. Ak však trochu priplatíte, rakúska spoločnosť AUSTRIAN lieta priamo aj do Marakéšu.

Iné letecké spojenia si budú vyžadovať prestup či už v Madride (Iberia), Paríži (AirFrance) alebo dokonca v Londýne (British Airways), prípadne cez ďalšie letiská.

Po zemi

Dobrodružnejšia cesta do Maroka vedie po zemi a tou najjednoduchšou trasou je prechod zo Španielska na juh a následne trajektom cez Gibraltársku úžinu až do Maroka.

Ak chcete spojiť Maroko s Andalúziou, tak je to geniálny nápad. Na juhu Andalúzie leží mestečko Algeciras (neďaleko Gibraltáru, ktorý tak tiež viete navštíviť) a odtiaľto odchádzajú trajekty do Maroka, presnejšie do mesta Ceuta, ktoré už leží v Afrike, no patrí ešte Španielsku. Až za mestom stojí hranica medzi krajinami.

  • Trajekt odchádza každú hodinu medzi 8:00 a 22:00 a na výber máte rýchly alebo pomalý trajekt. Jeden ide cca hodinu, druhý hodinu a pol.

Z Ceuty sa viete dostať aj do marockého mesta Tangier. Tu však počítajte s väčšími výdavkami, pretože Tangier leží o čosi ďalej. Trajekt odchádza každých 90 minút a jeho konečnou je prístav Tangier Med (cca 30 kilometrov od mesta). Trajekt odchádza každú hodinu medzi 7:00 a 22:00. Cesta trvá o čosi dlhšie, než v prípade Algeciras. Pomalý trajekt ju prejde za cca 120 minút.

Maroko

Zo španielskej Tarify odchádza trajekt do Tangieru a tak ak ste v okolí nemusíte cestovať až do Algeciras.

  • Lístky na trajekt si kupujte len na internete alebo u oficiálneho predajcu a nie pred prístavom či na ulici od priekupníkov.

Tu si kúpite lístky online:

FRS: https://booking.frs.es/web/index.php?lang=en

BALEARIA: https://www.balearia.com

Hranica medzi Marokom a Alžírskom je uzatvorená. Medzi Marokom a Mauretániou je otvorená, takže nie je problém z Mauretánie do Maroka vstúpiť.

Ako po Maroku?

Maroko pohodlne prejdete aj vďaka lokálnej doprave, ktorú tu viete zaujímavo nakombinovať od autobusov, mikrobusov, vlakov cez autá či zdieľané taxíky.

Autobus:

Autobusové spojenie má v Maroku najväčšie pokrytie a siaha tam, kde končí aj samotná železnica. Ak máte na výber, vyberte si vlak, no ak idete do hôr Atlasu, na juhozápadné pobrežie či na východ krajina do saharských oblastí, pôjdete tam autobusom.

Autobusy sú už dnes v Maroku pomerne kvalitné, pohodlné aj na dlhšie trasy či dokonca nočné presuny. Počas nich môže byť vo vnútri chladno, tak si vezmite niečo teplejšie na oblečenie. Za batožinu sa veľmi často platí (cca 5-10 DH) a lístky sa dajú kúpiť aj dopredu. Autobusom sa dostanete aj do oblasti Západnej Sahary.

Lokálne autobusy medzi menšími mestami a na krátke vzdialenosti môže byť staršie, nepohodlné, ale nikdy nimi nejdete tak dlho, aby vám to mohlo prekážať.

Dopredu sa informujte (v hoteli, v turistickej kancelárii), odkiaľ autobus odchádza. Autobusové stanice väčších miest môžu byť pre neskúsených mierne chaotické.

Plánuješ cestu? Pozri sa na autobusové spojenia v Maroku:

Vlak:

Najlepšia doprava medzi marockými mestami je použiť vlak. Problémom je len to, že nie celé Maroko má koľaje a tak mnohé mestá najmä východe Maroka (Ouarzazate, Tinerhir, Erfoud, Errachidia či Midelt), či juhozápade Maroka (Essaouira, Agadir) nie sú železničnou dopravou pokryté.

Pobrežie a sever Maroka však železnicu má a je to najrýchlejší spôsob prepravy. Pohodlne sú takto prepojené mestá ako Marakéš, Fez, Casablanca, Rabat, Tangier, Taza či dokonca východné mestá ako Nador či Oujda.

Pre lepšiu predstavu je tu aj zopár časov: Marakéš – Casablanca: 3 hodiny, Marakéš – Rabat: 4 hodiny, Marakéš – Fez: 7 hodín, Marakéš – Tangier: 11 hodín (ide cez noc)

  • Ak plánujete cestu, pomôžte si so stránkou marockých železníc ONFC:

http://www.oncf.ma/Pages/Accueil.aspx

Grand Taxi:

V preklade „Veľký taxík“ predstavuje typický, marocký spôsob zdieľanej dopravy. Môže to byť osobné auto, alebo auto o trochu väčšie a takýto grand taxi premáva na vopred stanovenej trase medzi mestami, no môže zastaviť aj niekde po ceste, ak sa to týka trasy. Mesto má svoje stanovište takýchto taxíkov, odkiaľ autá štartujú, keď sa naplnia. Pripravte sa však aj na to, že sa vo vnútri môžete cítiť stiesnene, pretože ak má auto kapacitu štyroch osôb, budete v ňom prinajmenšom piati. Je to alternatíva k autobusom, ak nejdete na veľkú vzdialenosť a je to lacnejšie ako samotný autobus.

Petit Taxi:

Malý taxík je typický taxík križujúci marocké ulice. Mávnutím si ho zastavíte a odvezie vás v rámci mesta, pretože má zakázané cestovať medzi mestami. Ak teda plánujete ísť do iného mesta, toto nie je druh dopravy, ktorý vás tam dovezie. Pred odchodom s taxikárom zjednávajte cenu. Po pár dňoch sa zorientujete a budete mať ideu čo, koľko stojí. Nikdy sa nenechajte odviezť bez toho, aby ste nevedeli koľko platíte. Môže to byť problém a premrštená suma.

Auto

Precestovať Maroko na vlastnom aute tiež nie je problém. Či už si ho doveziete z Európy, alebo si ho požičiate priamo v Maroku. Pripravte sa na to, že cesty a doprava v Maroku sú chaotickejšie, než v Európe. Najmä v mestách to môže byť spočiatku problém kvôli tomu, že sa tu prísne nedodržiavajú dopravné predpisy na aké ste zvyknutí a často tu panuje vláda „silnejšieho“. Treba si na to zvyknúť.

Pri prenajatí auta si dajte pozor, aby ste skontrolovali všetky problémové miesta. Niekde od vás budú žiadať peniaze za vyčistenie auta, ak to nie je v zmluve, neplaťte tieto peniaze, často ide o trik. Prečítajte si pozorne záležitosti ohľadom poistky, na čo sa vzťahuje a na čo nie. Pomerne často sa deje prípad, kedy si objednáte jeden tip auta a na mieste dostanete úplne iné.

Ak budete prechádzať marockou diaľnicou, pripravte sa na vyberanie mýtneho. Diaľnice sú však veľmi kvalitné a dokážu vám príjemne zrýchliť cestu.

Peniaze

Oficiálnou menou v Maroku je „marocký dirham“ (MAD). Bankovky nájdete v nominálnej hodnote 20, 50, 100 a 200 MAD. V obehu sú aj mince 10, 5, 2, 1 a 0,5 MAD.

Nie je žiadnym problémom zameniť marocké dirhamy priamo v Maroku či už na letisku alebo priamo v meste v rôznych pobočkách bánk či zmenárňach. Bežne sa neplatí žiaden poplatok za zmenu.

Za 1 € dostanete v priemere 11 MAD

Aktuálny kurz: https://themoneyconverter.com/EUR/MAD.aspx

Bankomatov je v krajine čoraz viac a vo väčších mestách ako Casablanca, Rabat, Marakéš, Fez, Tangier, Agadir, Meknés, Ouarzazate, Essaouira vôbec nebudete mať problém vybrať si priamo z bankomatu marocké dirhamy. Za výber z bankomatu vám niektoré banky môže naúčtovať vlastný poplatok.

Platba kartou je v krajine tiež rozšírená, ale treba sa radšej vopred informovať, pretože nie každá reštaurácia či hotel má vlastný terminál.

S peniazmi je spojené aj zjednávanie. Veľmi typická črta pre arabský či islamský svet. Platí tu jedno pravidlo „kto nezjednáva, platí viac“. Ako zjednávať? Ak vám na niečo v obchode padne zrak, neprejavte nadšenie či radosť, že práve o tú konkrétnu vec máte záujem. Pozerajte ďalej a pýtajte sa na cenu niektorých vecí. Medzi nimi ukážte aj na svoju vyhliadnutú vec. Ak sa spýtate na priamo, cena môže byť vyššia. Následne si vyberte a pýtajte sa na cenu znovu. Ak povie obchodník 100 DH, skúste 60 DH a po čase si podáte ruky pri 70 DH. Niekedy zjednáte niekoľko percent, inokedy polovicu. Neberte to ako súťaž kedy musíte ísť zjednávať do krvi. Berte to ako arabské divadlo, ktoré sa oplatí hrať.

Maroko

Jazyk

Oficiálnym jazykom Maroka je arabčina, takže ak ju ovládate, nestratíte sa. Prevláda tu západný, arabský akcent, tzv. maghribský, ktorým hovorí aj okolie Maroka. Väčšina ľudí arabčinu ovláda, ale nájdete tu aj obrovské množstvo ľudí, pre ktorých je materským jazykom tzv. berberčina alebo teda berberský jazyk. Dnes je berberský jazyk už považovaný za oficiálny a stretnete sa s ním najmä v berberských oblastiach Maroka, teda v okolí hôr Vysokého či Stredného Atlasu, ale aj v Marakéši.

  • Najrozšírenejším európskym jazykom je francúzština.

Historický pozostatok z dôb, kedy Francúzi rozhodovali nad týmto územím. Mnoho Maročanov ovláda francúzsky jazyk, žilo či pracovalo vo Francúzsku a učia sa ho v školách. Ak viete po francúzsky, tu si ju precvičíte.

  • Angličtina je pomerne rozšíreným jazykom a najmä na miestach, kam chodia turisti, alebo ktoré patria medzi väčšie ako Casablanca či Rabat, s ňou nebudete mať žiaden problém.

V odľahlejších horských či púštnych oblastiach nemusí byť angličtina výhrou, ale vždy sa nájde niekto kto ovláda pár slov a pomôže vám. Marakéš alebo Fez, tu nie je s angličtinou problém. Na angličtinu reflektuje najmä mladšia generácia, staršia zostáva pri francúzštine.

So španielčinou uspejete najmä na severe v okolí Tangieru, Tetouanu či na severnom pobreží, ktoré je relatívne blízko k španielskej pevnine.

TIP: Naučte sa však základne arabské slovíčka, číslovky, pozdraviť, poďakovať a uvidíte koľko dverí si tým otvoríte. Už len vďaka „šukrán“ (ďakujem) a „Salám alejkum“ (univerzálny pozdrav) sa na vás pozerajú inak.

Čo ochutnať?

Marocká kuchyňa patrí medzi najpestrejšie kuchyne celej Afriky a stačí chvíľka, aby ste si ju zamilovali. Má v sebe orientálne koreniny, dokonalo pripravené mäso, ale nájdu sa tu aj zeleninové jedlá. Maročania milujú jedlo a tak nie je žiaden problém, aby ste sa pripojili k nim a začali si ho užívať.

Najtypickejším jedlom je tadžín pripravovaný v hlinenej nádobe, ktorá stojí na grile a jej obsah sa niekoľko hodín dusí. Tadžín je názov samotnej nádoby a jeho obsahom môže byť všetko na čo si spomeniete od zeleniny cez ryby, kuracie, hovädzie či jahňacie mäso až po mäsové guľôčky a ovocie. Je to najbežnejšie jedlo celého Maroka a má toľko variácii, že ho môžete jesť každý deň a vždy ho ochutnáte celkom inak.

Ochutnajte tadžín s hovädzím mäsom a slivkami. Maročania milujú prelínanie slaných a sladkých chutí.

Marakeš

Aké jedlá by ste nemali v Maroku vynechať?

Kuskus: Po tadžíne najobľúbenejšie jedlo Maroka. V reštaurácii ho nájdete najmä piatok, kedy sa tradične jedával. Ide o maličké guľočky vyrobené z jačmeňa, pšenice či prosa a podávajú sa s prílohou akou je dusená zelenina či mäso.

Tanjia: Unikátne jedlo typické pre Marakéš. Jahňacie mäso ochutené len koreninami a citrónom sa ponorí do hlinenej nádoby a niekoľko hodín sa všetko pekne podusí.

Brochette: Ak máte radi kebab či šašlík, tak toto jedlo vám bude chutiť aj v Maroku. Ide najčastejšie o kúsky mäsa (kuracie, hovädzie, jahňacie), ktoré sa napichnú na špajdľu a opekajú na drevenom uhlí.

Pastilla: Ak hľadáte špecialitu, práve ste ju našli. Pastilla vznikla v historickom meste Fez a dodnes ju tam pripravujú. Ide o koláč z tenučkých plátkov cesta, ktoré sa naplní tradične holubičím (alebo kuracím) mäsom, škoricou a mandľami.

Harrira: Najtradičnejšia polievka Maroka je skutočným trhákom. Raz si ju dáte a každý deň ju budete hľadať. Predstavuje cícerovú polievku, no nájdete tu aj rajčinu, šošovicu či cibuľku. Rýchle a chutné jedlo.

Maroko je známe aj pre svoj streetfood, ktorý preslávil najmä Marakéš. Večer tu priamo na hlavnom námestí nájdete desiatky stánkov s jedlom, kde môžete nájsť niekoľko špecialít ako klobásky Merguez, slimáky Bebouche, zemiakové bochníčky Maakouda alebo ovčie hlavy. O streetfoode v Marakéši si prečítaj tu:

http://www.streetfoodhunters.com/marakes-a-jeho-ikonicky-streetfood/

Pri rozhodovaní kam sa najesť sa treba riadiť buď odporúčaniami domácich alebo zdravým rozumom. Vyberajte si podniky či stánky, kde uvidíte jesť domácich a nie len turistov. Ak sa vám niečo nepáči a je to špinavé, choďte preč, čoskoro nájdete čisté miesto, kde sa radi najete.

Nápoje

Čaj: Najbežnejším a najtradičnejším nápojom Maroka je mätový čaj. Každý ho tu tak volá, ale v skutočnosti dostanete zelený čaj v ktorom je ponorená vetvička čerstvej mäty a nechýba tu ani kilogram (či viac) cukru. Maročania pijú čas celý deň od rána do večera. Objednajte si kanvicu čaju a sledujte život.

Káva: Maročan si skôr objedná čaj, než kávu, ale nezúfajte, milovníci kávy si aj tu prídu na svoje. Najbežnejšou kávou je „nous-nous“, teda „pol na pol“, kedy dostanete pohár kávy s mliekom. Vo väčších a turistických miestach dostať aj kvalitnú kávu zo stroja a nájdete tu aj štýlové kaviarničky.

Pomarančový džús: Kultový nápoj Maroka. Najlepšie nájdete v Marakéši priamo na námestí Jamma el-Fna. Dajte si len pozor, aby ho robili pred vami, nech máte istotu, že je čerstvý a neriedený vodou. Niekedy vám ho chcú naliať z fľašky, čo odmietnite.

Alkohol: Hoci je alkohol arabské slovo, Maroko nie je krajinou, kde by sa bežne na ulici konzumoval. Nie je tu zakázaný a tak ho nájdete, ale nie všade a skôr ho treba hľadať vo veľkých supermarketoch alebo v špeciálnych obchodoch s alkoholom. V lepšej reštaurácii je bežné ak majú na výber aj niečo alkoholické alebo pivo, ale v menšom meste či na dedine pochodíte len málokedy. Fľaša alkoholu tu stojí viac, než u nás.

Ak ste milovník piva, ochutnajte marocké značky ako Casablanca, Speciale Flag alebo Stork.

Kde prespať?

Dnešné Maroko ponúka obrovské možnosti, kde stráviť noc od obyčajných izieb štýlu dormitory (spíte viacerí na izbe) cez jednoduché 1-posteľové izby až po moderné, či luxusné hotely alebo dokonca rezorty. Každý si tu tak dokáže nájsť presne to, čo hľadá.

Najlacnejšie izby nájdete v marockých mestách bez problémov v priemere za 10 euro na izbu a noc. Hotely strednej triedy stoja okolo 40-50 euro na noc. Hotely so štyrmi či piatimi hviezdičkami bežne prekročia aj sumu 100 euro na noc.

Vo Feze či Marakéši je najlepšou voľbou ubytovanie typu „Riád“. Ide o staré, tradičné marocké domy. Z vonku vyzerajú ako najobyčajnejší dom na ulici, ale keď vojdete dnu, ocitnete sa na nádvorí a okolo neho sú izby či niekoľko poschodí. Izby sú v tradičnom, orientálnom, marockom štýle a hoci nemusia mať okná, majú prístup k nádvoriu. Bežne nájdete tradičný riád v týchto mestách do 50 euro za noc.

Maroko je krajinou, kde funguje aj prenajímanie bytov cez Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Kempovanie v Maroku je veľmi bežné a ak sa sem vyberiete karavanom a hľadáte kemping, tak to nie je problém. Mnohé sú moderné, vybavené sprchou, sociálnymi zariadeniami, elektrickými prípojkami. Jediným „problém“ môže byť to, že sú často ďalej od centra mesta, tak sa od nich musíte do centra dostať vlastným autom alebo taxíkom či lokálnym spojom (ak je k dispozícii).

Viac o kempoch v Maroku:

Iné typy ubytovania nájdete napríklad na horách. Ak sa vyberiete do Vysokého Atlasu na najvyšší vrch Maroka viete prespať aj na vysokohorskej chate. Neltnerova chata pod Jebel Toubkal je kultovým miestom. Miesto si tu rezervovať neviete, ale keď prídete môžete sa skúsiť ubytovať v izbách, kde je viacero postelí alebo si len tak pichnúť stan v okolí chaty.

Prespanie na púšti. Sahara ponúka aj takúto možnosť a ak si budete hľadať miesto na prespatie v meste Erfoud, ktorý je hlavným bodom pre výlety do púšte, skúste sa spýtať na prespatie v berberskom stane či dokonca priamo na pieskových dunách. Vtedy je celkom dobré mať spacák, pretože v noci sa ochladí púšť aj cez leto.

Bezpečnosť

Maroko sa považuje za bezpečnú krajinu. Ide dokonca o jednu z najbezpečnejších arabských krajín sveta a preto sa radí medzi najobľúbenejšie v regióne.

Pri prechádzaní cez cestu si dávajte pozor. Neplatia tu pravidlá cestnej premávky na aké ste zvyknutí z domu a preto to tu môže byť divokejšie. Autá málokedy rešpektujú chodcov.

  • Pozor na drobné krádeže.

Maroko nie je krajinou, kde by boli krádeže na dennom poriadku, ale na turisticky exponovaných miestach (Marakéš) sa s nimi môžete stretnúť. Dávajte si pozor na svoje osobné veci, peniaze, pas na preľudnených miestach akými je trhovisko, námestie či stanice.

Problémom môžu byť aj tzv. fake-guide na turisticky exponovaných miestach, ktorí sa na vás nalepia s predstieraním, že potrebujete mať miestneho sprievodcu. Nepotrebujete! Treba sa s ním čo najskôr rozlúčiť s tým, že jeho služby nechcete, pretože ak ho necháte ísť s vami, hoci nič nepovie, po čase sa môžete dočkať scény kedy bude požadovať peniaze za svoje služby a bude vám to viac, než nepríjemne.

Drogy. Maroko je plné drog, ale ak ich nehľadáte, nikdy ich neuvidíte, tak sa niet čoho báť. Veľkú popularitu tu má hašiš alebo marihuana (miestni ju volajú kíf). Ak vás s ňou nájdu môžete si privodiť veľké problémy.

  • Vyvarujte sa vyzývavému oblečeniu.

Veľa turistov (a najmä turistiek) ho oblečené mať bude, ale vy nemusíte byť ako oni. Ide tu o rešpekt a konzervatívny ráz krajiny. Nekráčajte starými medinami v kratučkých nohaviciach či v tielku. Ani domáci tak nechodia a ocenia, ak sa tohto oblečenie zrieknete. Vezmite si pohodlné veci, vzdušné, aby ste mali zakryté ramená, kolená a máte vyhrané. Šatka na vlasy vôbec nie je povinnou záležitosťou.

Atlas

Očkovanie, zdravie

Do Maroka nepotrebujete žiadne špeciálne očkovania, ktoré by pri vašom vstupe od vás vyžadovali. Zvážte však očkovanie proti Hepatitída A+B. To sa vám hodí kdekoľvek na svete.

Vyvarujte sa kontaktu s túlavými zvieratami, najmä psami, ktoré by mohli prenášať besnotu

Vodu kupujte balenú (majú ju všade) a nepite zbytočne vodu z kohútikov, pretože si môžete privodiť problémy. Voda nie je zlá, ale má v sebe látky na ktoré práve to vaše telo nemusí byť zvyknuté a stačí málo, aby ste si to potom vyčítali. Malá rada, ale dokáže ušetriť kopec starostí.

Ak potrebujete vyhľadať lekára, zubára či špecialistu, vo väčších mestách ako Casablanca, Rabat, Marakéš, Fez, Meknés, Agadir, Essouira, Tetouan či Tangier to nie ja žiaden problém. Dajte si pozor, aby ste cestovali do Maroka s uzatvoreným cestovným poistením. Bežné ambulancie či nemocnice sú kvalitou nižšie ako u nás, no tie drahšie sú pomerne kvalitné. Za konzultáciu u bežného doktora zaplatíte cca 200-300 DH.

Pri pouličnom jedle sa riaďte zdravým rozumom. Ak na tom mieste nejedia domáci, je to veľmi dobrý indikátor toho, že s tým miestom nie je niečo v poriadku. Naopak, ak je na jedlo dokonca fronta, verte, že to bude stáť za to.

Niektoré lacnejšie hotely v Marakéši či Feze môžu mať ploštice, tak sa dobre pozrite na svoju posteľ či do izby, aby ste sa im vyvarovali a ak ich nájdete, choďte preč. Nestojí to za to.

Čo si v Maroku pozrieť?

Maroko je krajina, ktorá má toľko toho čo ponúknuť že ak tu budete týždeň, dva týždne či dva mesiace, stále budete mať čo robiť a kam ísť. Čo si v krajine pozrieť, aby ste z nej vyťažili maximum?

Casablanca

Najznámejšie marocké mesto je pojem. Preslávil ho slávny film a dnes poteší svojou atmosférou, kde sa prelína staré Maroko ukryté v medine za hradbami a moderné Maroko poznačené francúzskou architektúrou 20.storočia.

  • Mešita Hasana II. je najväčšou mešitou celého Maroka a patrí medzi najväčšie na svete vôbec. Jej obrovský 210-metrov vysoký minaret vidno z celého mesta. Dnu sa platí vstupné (120 DH), ale stojí to za to. Mešita stojí na „vode“ a je odtiaľto aj pekný výhľad na okolité zátoky. Vychutnajte si ju podvečer, kedy ju osvetlí zapadajúce slnko.

  • Medina ukrýva desiatky uličiek, hranatých minaretov mešít, trhoviská, staré domy a najmä atmosféru akú inde v meste nenájdete. Vydajte sa na potulky a zabudnite na čas. Do mediny sa ľahko dostanete cez okázalé brány priamo v centre Casablancy.

  • Katedrála Notre Dame nesie v sebe francúzsku stopu a hoci z vonku nezaujme, má pekné vitráže a je zaujímavé byť na takomto mieste v islamskej krajine. Zaujímavejšou je Katedrála Sacre Coeur s dvomi vežami.

  • Francúzska štvrť plná starých domov z 20.storočia v štýle Art Deco. Pri potulkách natrafíte na živú tržnicu s čerstvým ovocím, zeleninou, rybami či darmi mora. Štvrť plná architektonických pokladov je vymedzená námestiami Place des Nations Unies a Mohammed V.

Rabat

Rabat je síce hlavným mestom Maroka, ale mnohí to o ňom nevedia, mysliac si, že je ním práve Casablanca. Nie je veľmi navštevovaný turistami, ale môžeme ho len odporučiť, pretože svojou atmosférou starého mesta si vás získa. Leží na sútoku rieky Bou Regreg a Atlantického oceánu a preslávila ho jeho medina a staré uličky pevnosti.

  • Kráľovské mauzóleum a minaret Hassan – Ide o najzaujímavejší areál celého Rabatu, kde na jednom námestí stojí okázalé mauzóleum kráľa Mohammeda V., Hassana II. Patrí k najfotografovanejším budovám Rabatu. Stojí tu čestná stráž a vo vnútri je krásna výzdoba. Na protiľahlej strane námestia sa dvíha monumentálny, 44-metrov vysoký minaret starej mešity z 12.storočia. Jeho meno je Tour Hassan a svojim výzorom pripomína La Giraldu v Seville či Koutoubiu v Marakéši

  • Starobylý Chellah patrí k najstarším miestam Rabatu. Leží za hradbami starého mesta a nájdete tu vykopávky rímskeho mesta Sala Colonia ako aj mešity, hrobky a islamské stavby z dynastie Merenidov.

  • Kasba Oudaia je jednou z rabatských oáz. V 12.storočí ju postavila vládnuca dynastia a hoci sa ešte pár krát zmenila, tak históriou dýcha dodnes. Za jej hradbami nájdete Andalúzsku záhradu a spleť modro-bielych uličiek pripomínajúcich grécke ostrovy. Na konci kasby je panoramatická vyhliadka na Atlantik, rieku Bou Regreg aj protiľahlé mesto Salé. V kasbe nájdete aj príjemnú čajovňu Maure, kde si pri mätovom čaji vychutnáte miestne sladkosti.

  • Medina v Rabate je spleťou starých uličiek, ktorými sa rozlieva bazár, kde kúpite všetko od výmyslu sveta. Ak vás unaví nakupovanie, oddýchnite si v jednej z malých, pouličných reštaurácii, kde grilujú čerstvé ryby a sledujte život

Salé

Salé je zaujímavým výletom priamo z Rabatu. Medzi mestami kedysi chodili drevené loďky, no dnes sa sem pohodlne prepravíte priamou električkou z centra mesta za pár dirhamov. Kedysi v 17.storočí sa tu ukrývali piráti a dnes tu ochutnáte nefalšované Maroko bez turistov. Za vysokými hradbami nájdete veľkú mešitu Masjid al Aadam z 11.storočia, niekoľko krásnych brán, vyhliadku na Rabat a bazár

Fez

Aj napriek tomu, že je Casablanca najznámejším miestom Maroka, tak Fez je jeho kultúrnou a historickou dušou. Stojí tu už od 8.storočia, kedy ho založil Moulay Idriss a neskôr mu vdýchli atmosféru prisťahovalci z Andalúzie a Tuniska. Dnes vyrazí dych svojou starobylou medinou, najdokonalejšou v severnej Afrike, ale aj svojimi novými, modernejšími tvárami.

  • Medina Fes el Báli je TOP miestom Fezu. Predstavte si viac, než 9000 uličiek, ktoré sú navzájom prepletené tak, že pripomínajú labyrint v ktorom sa môžete túlať hodiny či dni. Najzaujímavejšie pamiatky Fezu sa nachádzajú priamo v tomto labyrinte. Vstúpte dnu historickou bránou Bab Boujeloud a postupne objavíte medresu Bou Inania zo 14.storočia, ktorá patrí k najkrajším v Maroku. V Medine leží aj najstaršia univerzita Afriky v podobe Kairouanskej univerzity (dnu vás nevpustia), Mauzóleum Idrisa II., zakladateľa Fezu, no objavíte tu aj Kairouanskú mešitu, najväčšiu v meste. Medina je známa aj pre svoje remeselnícke dielne a tak sa tu stretnete s drevorezbou, výrobou kanvíc, kobercov, šatiek, s farbením látok no najikonickejším obrázkom sú tzv. Tanneries, teda miesto, kde sa farbí koža. Nájdete ich podľa zápachu a funguje to v nich tak, že vojdete do obchodu na vyhliadku a máte celé koželužne priamo pod nohami. V medine nájdete aj múzeum tradičných domov a mnohé domy sú starobylé a môžete do nich nahliadnuť. Ochutnajte typickú pastillu priamo v medine.

  • Kráľovský palác (Dar al-Makhzen) v „novej“ štvrte Fes al Jadid je symbolom Fezu. Dnu vás nevpustia, ale môžete sa prejsť nádvorím s nádhernými dvermi a kľučkami, ktoré nechýbajú snáď na žiadnom z materiálov o Feze.

  • Židovská štvrť. Leží len pár metrov od kráľovského paláca a nájdete tu židovský cintorín, funkčnú synagógu aj zaujímavé domy židovských obchodníkov

  • Panoráma Fezu. Tie najlepšie panoramatické fotky Fezu spravíte na mieste, kde stoja ruiny hrobiek dynastie Merenidov (najlepšie poobede) alebo pri pevnosti Borj (najlepšie ráno)

  • Keramické dielne. Chcete vidieť ako vzniká slávna fezská keramika? Vydajte sa pár kilometrov za mestské hradby a uvidíte celý proces od vzniku až po finálne produkty.

Meknés

Meknés spoločne s Rabatom, Fezom a Marakéšom tvoria tzv. štvoricu „Kráľovských miest“. Meknés je však najmenej známy a tým pádom najmenej navštevovaný. Dá sa dobre skombinovať s návštevou Fezu, pretože od seba neležia veľmi ďaleko.

  • Námestie Place el-Hedim je srdcom mesta. Niekedy ho prezývajú „malá Jamma el-Fna“ pre svojich krotiteľov hadov a bazár. Z jednej strany ho ohraničuje múzeum a bazárové uličky a zo strany druhej okázalá, historická brána Bab Mansour okolo ktorej stoja slávne hradby. Sadnite si na čaj do jednej z kaviarni na streche neďalekého domu a užite si pohľad na námestie

  • Mauzóleum Moulaya Ismaila ukrýva okázalú, orientálnu hrobku panovníka, ktorý sa stal synonymom pre Meknés

Volubilis

Rimania po sebe zanechali niekoľko krásnych historických miest aj v Maroku, ale žiadne nie je tak dokonale zachované ako práve Volubilis. Leží neďaleko Meknésu a posvätného mesta Moulay Idriss. Na prehliadku vám postačia 2-3 hodiny času a uvidíte ruiny rímskych víl ozdobených starovekými mozaikami (jedni z najkrajších v Afrike!), hlavnú rímsku ulicu, víťazný oblúk cisára Caracallu, rímske Fórum s Bazilikou a Kapitolským chrámom a napokon aj staroveké kúpele. Mozaiky sú najcennejšími pokladmi Volubilisu. Na začiatku areálu stojí dnes aj nové múzeum.

Chefchaouen

Modré mesto Maroka patrí z roka na rok medzi najvyhľadávanejšie miesta v krajine vďaka svojmu starému mestu a dokonalo modrými a farebnými uličkami. Nájdete tu zaujímavú atmosféru, štýlové hotelíky, ale počas sezóny môže byť preplnené. Najviac si užijete uličky mesta ráno, kedy selfie turisti ešte spia. Farby aké uvidíte tu už v Maroku inde nenájdete. Je tu príjemná klíma vďaka pohoriu Ríf a neďaleko centra objavíte aj maličký vodopád.

Tetouan

Nie veľmi známe mesto Tetouan prekvapí svojim zápisom na zozname UNESCO. Leží na ceste medzi Chefchaouenom a Tangierom a ak vám to čas dovolí, oplatí sa tu zastaviť, aby ste sa ponorili do uličiek miestnej mediny. Miešajú sa tu kultúrne vplyvy južného aj severného Maroka a rôznych kmeňov žijúcich v pohorí Ríf, ktorí prichádzajú na miestne trhoviská predávať ovocie, bylinky či iné drobnosti.

Tangier

Tangier na brehu mora patrí medzi najznámejšie marocké prístavy. Je to mesto bohémov a dodnes v jeho starej časti cítiť túto zabudnutú atmosféru. Miešali sa tu nádychy Maroka, Španielska, Francúzska aj Ameriky a spolu vytvorili zaujímavé miesto, ktoré si zamilujete. Ak prichádzate zo Španielska, trajekt vás vie vyhodiť v miestnom prístave. Tangier so svojou promenádou má aj modernú tvár, ale najviac vás zaujme jeho staré mesto a stará medina plné kaviarničiek, čajovní, podnikov a farebných zákutí. V meste nájdete niekoľko mešít, ale jednou z odporúčaných pamiatok je Hrobka Ibn Battutu, cestovateľa, ktorý predbehol Marca Pola. Aj tú nájdete priamo v uličkách mediny. Ocitnite sa na námestí Grand Socco na mätovom čaji a napokon sa straťte v miestnom souku

Z Tangieru sa viete vybrať aj na Cap Spartel, miesto, kde sa stretáva Stredozemné more s Atlantickým oceánom, prípadne môžete navštíviť Herkulovu jaskyňu ležiacu 14 kilometrov od mesta.

Stredný Atlas

Oblasť Stredného Atlasu budete prechádzať, ak sa vyberiete z Fezu na Saharu. Pomaličky, ale isto sa budú pred vami objavovať menšie mestá akými je napr. Ifrane, Azrou či Midelt. Prvé spomínané ešte nepatrí úplne presne do Stredného Atlasu, ale je veľmi zaujímavým bodom, pretože pripomína „marocké Švajčiarsko“ s domami ako vystrihnutými z Álp. Neďaleké mesto Azrou preslávil cédrový les v ktorom žijú miestne makaky a ktoré môžete navštíviť. Midelt je centrom Stredného Atlasu a nájdete v ňom souk, niekoľko mešít a obrovské množstvo minerálov či skamenelín. Cesta napokon pokračuje tzv. „legionárskou cestou“ cez údolie rieky Ziz, cez legionársky tunel a Errachadiu až k púšti.

Erfoud

Erfoud predstavuje „bránu do púšte“, ktorá je v tomto prípade obrovskou Saharou. Je takmer posledným mestom pred tým, než sa do púšte vyberiete a ak chcete riešiť výlet na Saharu, toto je to pravé miesto. Nemusíte si kupovať u niekoho výlet v Marakéši, ale príďte sem a nájdete tu aj džíp, sprievodcu či čokoľvek iné. Erfoud nemá veľa pamiatok, má pár hlavných ulíc a ospalú atmosféru s čajovňami, ktorými sa občas preženie piesočná búrka. Farebné domy, ulice, mešity a mesto je skôr o pozorovaní života.

Sahara / Erg Chebbi

Žiaden výlet do Maroka by nebol kompletný, ak by ste sa nezastavili na nekonečnej Sahare. Najkrajšie pieskové duny nájdete v oblasti Erg Chebbi (cca 50km od Erfoudu) na mieste zvanom Merzouga. Spĺňajú sen o Sahare, sú vysoké, zlaté, plné piesku, môžete sa na ne odviesť na ťave a vychutnať si pieskové kráľovstvo. Najlepšie sa sem dostanete z Erfoudu na džípe a spravíte si okruh. Ráno môžete pozorovať východ slnka na pieskovej dune a potom sa pozrieť po okolí, kde leží berberský cintorín, niekoľko vyhliadok, ďalšie duny, ale aj stany miestnych nomádov u ktorých sa viete zastaviť. Zaujímavou je aj dedinka Khamilia, kde vystupujú miestni obyvatelia, potomkovia bývalých otrokov zo Sudánu či Mali. Majú čiernu pleť v kontraste s ostatným obyvateľstvom Maroka. Usadia vás do miestnosti a predvedú tradičnú hudbu zvanú Gnaoua. Zážitok, hoci turistický.

Tinerhir a okolité oázy

Romantická cesta Tisícich kasieb sa kľukatí pomedzi oázy, opustené mestečká a staré kasby plné vežičiek. Táto cesta patrí medzi najkrajšie v Maroku a dokonale si ju užijete. Medzi veľkými mestami sa viete prepraviť aj lokálnou dopravou, ale do odľahlejších miest vám bude treba taxík. Tinerhir patrí medzi najkrajšie oázy, kde stojí známy panoramatický výhľad na krajinu. Neďaleko odtiaľto leží kaňon Todra s riečkou a ani slávny Dades či Údolie ruží nie je ďaleko. V tejto oblasti viete pohodlne stráviť aj dva dni túlaním sa po krajine.

Ait Ben Haddou

Ak sa povie Ait Ben Haddou, často sa spomenie filmový priemysel, pretože práve starý ksar Ait Ben Haddou ležiaci na kopci je so svojim hlineným mestečkom veľmi častým námetom do hollywoodskych trhákov. Historické miesto ležiace za mestom Ouarzazate je magnetom pre filmárov a často supluje stredoveké mestá či dokonca samotný Jeruzalem. Hry o Tróny, Gladiátor, Princ z Perzie, Ježiš Nazaretský a desiatky ďalších sa natáčali na tomto mieste. Je to krásne miesto, prejdete most alebo koryto rieky a ocitnete sa medzi hlinenými stenami. Vstupné tu neplatíte a jedine ak sa chcete pozrieť do tradičnej kasby, jej strážnik od vás vypýta 10 dirhamov. Je to miesto stratené v čase. Vylezte až hore k sýpke a užite si pohľad na okolie.

Ait Ben Haddou

Ouarzazate

Ouarzazate je provinčné mesto, ale ak potrebujete prespať v týchto končinách, ponúka najviac možností. V jeho centre leží stará kasba Taourit, jedna z najkrajších v Maroku do ktorej môžete nahliadnuť a pre fanúšikov filmov je tu k dispozícii aj filmové štúdium Atlas.

Marakéš

Legendárny Marakéš je zosobnením Maroka. Predstavuje orientálnu rozprávku, chaotické mesto plné uličiek, stretávajú sa tu zaklínači hadov, rozprávači príbehov, hudobníci a Marakéš ponúka skvelé jedlo. Mesto je považované za berberskú perlu, červené mesto pod Atlasom, ktorý niekedy dokonca vidno ako dopĺňa panorámu. Svoje stopy tu nechali Almoravidi, Almohadi, Merenidi aj Saádovci, no a v neposlednom rade Francúzi. Kedysi bol Marakéš módnym hippie mestom, kde sa stretávali hudobníci, modelky, filmové hviezdy a na divokých party si tu užívali život. Dnes sa Marakéš opäť vracia na mapy a turisti si ho zamilovali. Každý si tu príde na svoje. Milovníci zábavy, dobrého jedla či umenia a histórie. A ak si chcete oddýchnuť, máte na výber desiatky riádov alebo tradičných hammamov.

Marakeš

  • Námestie Jamma el-Fna je symbolom Marakéšu aj celého Maroka. Námestie mŕtvych leží v srdci mesta a je to miesto, kde sa neustále niečo deje. Je iné ráno, na obed, podvečer a úplne iné v noci. Vychádza sa z neho do bazárových uličiek starej mediny a najkrajší pohľad na jeho chaos je z okolitých čajovní a kaviarní na strechách budov (Určite aspoň jednu nevynechajte!). Večer je toto miesto najživšie. Opice, hady, maľovanie hennou, tanec, spev, hudba, príbehy, box, ale aj streetfood, rozpálené grily, slimáky, pomarančové džúsy a elektrizujúca atmosféra, ktorá nahodí zimomriavky.

  • Mešita Koutobia je najznámejšou mešitou mesta. Jej minaret je najvyššou stavbou mesta a tak ho je vidieť aj z diaľky. Mešita je historickým klenotom, pamätá si všetky dynastie, ktoré tu boli a podobá sa na sevillskú La Giraldu. Vedľa dnešnej mešity nájdete ruiny staršej stavby. Dnu vás ako turistov nevpustia

  • Palác Bahia je marakéšskou odpoveďou na španielsku Alhambru. Palác Bahia leží na prahu židovskej štvrte v starom meste a je miestom, kde žil vezír Ba Ahmed so svojim háremom. Vo vnútri nájdete krásne dekorované miestnosti, orientálne zákutia, nádvoria a prepych.

  • Hrobky dynastie Sáadovcov sú ukryté v starej medine, ale patria medzi najzaujímavejšie pamiatky mesta. Dlhé roky boli stratené a nevedelo sa, že existujú, no po objavení z nich cítiť 16-17.storočie a luxus v akom sa dynastia topila. Obchodovali s cukrom a nechali si sem priviezť mramor z Carrary či céder z Libanonu.

  • Palác El Badi predstavuje ruinu. Obrovskú ruinu panovníckeho paláca. Leží neďaleko hrobiek Sáadovcov a palácu Bahia, ale je úplne iným miestom. Prekvapí svojou monumentálnosťou a prázdnym priestorom. Kedysi patril k najluxusnejším palácom mesta.

  • Medresa Ben Youssuf v starom meste je najkrajším príkladom medresy v Maroku. Stojí tu od 14.storočia a stratíte sa v nej pokojne aj na hodinu. Môžete preliezť jej nádvorie, miestnosti pre žiakov, učiteľov, aj triedy a vyleziete aj na druhé poschodie.

  • Záhrada Majorelle patrí k najobľúbenejším pamiatkam mesta. Leží pár kilometrov mimo centra, ale mnohým to nevadí a merajú sem cestu. Spája sa s menom Yves Saint Lauren, ktorý ju vlastnil a ktorý po svojej smrti so záhradou splynul. Dnes tu nájdete zaujímavú vilu, množstvo drevín, kaktusov či rastlín a napokon aj múzeum berberských šperkov

Vysoký Atlas (Jebel Toubkal)

Z Marakéšu nie je ďaleko pozrieť sa do hôr Vysokého Atlasu. Môžete sa ísť do hôr len poprechádzať, spoznať berberské dedinky alebo sa dokonca vydať na najvyšší vrchol severnej Afriky, ktorým je Jebel Toubkal vo výške 4165 mnm. Z Marakéšu je to veľmi jednoduché. Stačí aby ste sa odviezli do mestečka Asni a odtiaľ zdieľaným taxíkom do dedinky menom Imlil. V nej začína trek na najvyššiu horu. Ak potrebujete horského vodcu či mulicu, tu všetko vybavíte za pár minút, ale tieto záležitosti vôbec nepotrebujete. Ak vám niekto tvrdí, že musíte mať sprievodcu, nie je to pravda.

Výstup vám zaberie 2 dni. Po príchode do Imlilu sa najedzte, pretože po ceste už veľa možností nebude, kúpte pár drobností do zásoby a vyrazíte jednou možnou cestou. Cestou sa viete zastaviť a pokochať výhľadmi, osviežiť čajom, džúsom, oddýchnuť na niekoľkých miestach. Po cca 6-8 hodinách (podľa kondičky) ste na Neltnerovej chate (3207mnm). Tu viete prespať v izbách či stane.

Jebel Toubkal

Na ďalší deň sa vyráža skoro ráno, aby ste si užili východ slnka na najvyššej hore severnej Afriky. Od chaty je to cca 4-5h cesta. Z hore to už pôjde ako po masle a poobede ste v Imlile, aby ste už večer mohli odpočívať v Marakéši.

El Jadida

Pobrežné mesto obmývajú vlny Atlantického oceánu a aj ono patrí k neobjaveným pokladom zapísaným v UNESCO. Môže za to stará, portugalská cisterna zo 16.storočia, ktorá je ťahákom celého mesta. El Jadida patrí medzi portugalské mesto, kde po sebe nechali Portugalci svoje stavby a pevnosť. Kedysi mu hovorili Mazagan a jeho pamiatky zo 16.storočia patria medzi najkrajšie v krajine. V starom meste nájdete aj pevnosť, prístav, niekoľko príjemných reštaurácii a fotogenické fasády domov.

Essaouira

Jedno z najväčších prekvapení Maroka má meno Essaouira. Leží na brehu Atlantického oceánu medzi El Jadidou a Agadirom a mnohí práve toto miesto považujú za jedno z najpríjemnejších v celej krajine. Staroveký Mogador poznali aj Feničania, neskôr Arabi aj Portugalci a každý tu akoby niečo po sebe zanechal. Svojho času bolo jedným z najdôležitejších miest Maroka a tak sa tu dodnes prelínajú kultúry. Najzaujímavejším miestom je stará pevnosť. Môžete vyliezť na jej hradby a sledovať oceán a potom sa ponoriť do farebnej mediny, kde nájdete bazárové uličky. Essaouira je najdokonalejšia ak sa nikam neponáhľate a len sa necháte unášať jej atmosférou.

Agadir

Vďaka lacným letom a oceánu je Agadir vyhľadávaným marockým letoviskom. Podobne ako v El Jadide a Essaouire aj tu sa zastavili Portugalci, no dnes je tu pamiatok minimum. Milovníci histórie ocenia pevnosť nad mestom, ktorá sa však rozpadáva, ale ponúka panorámu celej zátoky kde leží Agadir. V meste nájdete pár mešít, bazár, park, ale predovšetkým promenádu, ktorá je centrom spoločenského života. Pláž je ťahákom, ale počas sezóny a leta môže byť nepríjemne preplnená a voda na kúpanie býva chladná (Atlantik). Ak chcete surfovať, tak v okolí Agadiru máte geniálne podmienky na miestach akými je Tagazhout či Tamraght.