Maroko. Tipy, triky.

Cieľom môjho článku nie je vykresliť vám, aké Maroko ozaj je. To si prečítate v iných. Ako v každej chudobnej krajine, tak aj tu sa stretnete s tým, že Vás chcú zbaviť našetrených peňazí. Slušne povedané :) Teda s Vami zdieľam naše zážitky, možno sa niektorým vyhnete.

Prišli sme do Marakeša poobede a zobrali sme si taxík. Prvý náš plán bol ísť miestnym, nie shuttle busom. Ale odchytil nás taxikár a dal nám dobrú ponuku. Shuttle by mal stáť 50 dirhamov na osobu, čo pri viacerých osobách nemá význam. Na letisku sa nenechajte oklamať. Bežná cena odvozu je 50 až 70 dirhamov. Vyššiu cenu Vám môžu dať priamo na parkovisku letiska, lebo je to "miestna" rozumej turistická taxa :) Tvrdo zjednávajte, kamošovi dali odvoz za 250 dirhamov. Pričom 10 dirhamov je 1 EURo.

MARAKEŠ

Ak pôjdete na hlavne námestie Jemaa el Fna, tak tam nejedzte, oklamávajú strašne. Hocijaku inú reštiku si vyberte a pripravte sa na to, že jedlo bude stáť 10 až 15 EUR. Ak nájdete stánok, kde budú mať dobré ceny, veľa šťastia, ale my sme si zaplatili každý viac ako 20 EUR. A mäso bolo polosurové :) Čiže ja tip na dobré jedlo v Marakeši nemám :) Ale nájdete tu veľa stánkov s hamburgrami za cenu okolo 6 EUR. Čo je u nich super, je čerstvo odšťavené ovocie, najmä pomaranče- 4 deci alebo 3? Stoja 6 dirhamov, teda 60 centov. Nepite to však úplne furt, aby vás nebolelo bruško. Ťažko tomu však odolať :)

Ešte si spomínam na jednu kaviareň v Marakeši, kde aj varili a boli tam fantastické ceny a obsluha milá. Ako keby tam turisti ani nechodili, neboli skazení turistickým ruchom. Takých oklamávačov volám turistická mafia. Títo sa naozaj snažili. Názov si nepamätám, ale podľa mapy by to mohla byť Café Tazi Marrakech. Čiže, ak sa chystáte do hrobiek Sádiovcov, máte to po ceste.

Legendárny je marocký čaj. Silný ako káva. Pecka riadna. Ak si teda dáte čaj, nedávajte si kávu. Volajú ho aj "morrocan whiskey". Dôvod je asi taký, lebo keď si ich dáte pár, ako si zvykli dať Barbarbi na púšti, môžete byť trošku dizzy ako po alkohole :) Môže sa vám to stať aj v tom kombe s kávou :) Vlastná skúsenosť.

V hlavnom meste sme boli 2 dni. Zoznam "atrakcií" nejdem spomínať, zvládli sme povinné jazdy, ktoré nájdete všade. Jedna cenná rada. Ak pôjdete do Záhrad Yves Saint Lorein, tak si dajte budík a choďte tam po otvorení. My sme tam prišli po 10tej a nepreháňam, čakalo tam 200 ľudí. Bohvie koľko už bolo vnútri. Ďalšia cenná rada, všade nás zastavovali, že tam nemáme ísť lebo je cesta uzavretá alebo je čas modlitby a nemáme tam právo ísť. Nikdy to pravda nebola a pár sekúnd na to z tade šli turisti, ktorých sme sa pýtali a povedali nám, že nič také si nevšimli. Takže bohvie, čo všetko vymýšľali.

SMER SAHARA

Na 3. deň sme sa presúvali smerom na Saharu. Zaplatili sme si výlet, ktorý majú v ponuke všade. Hotely ich predavaju draho za 90 EUR (900 dirhamov). Bežne to je za 70 EUR, pre šikovných menej, čiže máte priestor na zjednávanie. Celý 3 -dňový výlet, kedy sa presúvate na rôzne miesta ako filmový Ain Ben Haddou, Tinghir, kde bolo krásne, Gorges, Merzougha a podobne. Je to identický výlet, ako nájdete všade online, keď budete hľadať na webe. Žiaľ, tu link na porovnanie nemôžem zdieľať. Na internete nájdete tú istú ponuku aj za 125 EUR. Vidíte, že cena je premrštená, teda dopredu nekupujte.

Cena zahŕňa spanie v hotely (nečakajte zázraky), 1 deň v púštnych stanoch. Pozrite potom fotky, uvidíte. Jazdu na ťavách, raňajky, večeru. Hoci cesta je nekonečná, ten zážitok v púšti stojí za to. Budú vás chcieť zastrašiť, aby ste späť na ťavách nešli a priplatili si 100 dirhamov za odvoz. Ázijských spolucestujúcich strašili tým, že budú neplodní z tej jazdy. Zaujímavé, že pred cestou do púšte ich budúcnosť ich rodín nezaujímala. Ak ste v živote videli milióny hviezd, tak v púšti na Sahare ich bude "kikilión" :) Mali sme tu asi najlepší tajin [tažín] vôbec. Večer hrali na bubnoch. Bolo parádne. Je sa na čo tešiť.

AIN BENHADDOU

Ešte sa vrátim k Ain Benhaddou. Točili tu veľa filmov ako aj múmiu, Gladiátora, Game of Thrones, atď. Je tu krásne, škoda, že tesno, lebo je to veľa turistov. Ale niet sa čomu diviť. Opäť tu na vás číha niekoľko turistických nástrah. Prvou je prejsť po kamienkoch, vreckách s pieskom na druhú stranu rieky. Pomáhajú vám miestne deti, ktoré to nerobia zadarmo. Keď sa však obzriete na ľavo je tam veľký most, ktorý zvládne aj 3 dažďové obdobia po sebe. A takto tu učia deti podnikať. Ja som chalanovi nedala nič.

Druhá nástraha. Zrejme vám sprievodca bude hovoriť, že do púšte vás pustia len s 3 povinnými vecami a to: opaľovací krém, slnečné okuliare a "desert passport", čo má byť šatka, ktorú si oviažete ako turban proti spáleniu kože a úpalu. Urobí vám tam divadlo ako lacné šatky farbia a že ich ani vlastne nepredávajú a ponúknu vám tam právu bavlnu len za 10 EUR. Zjednávať sa nedá. Ja som si šatku nekúpila, hoci ma zastrašili dosť. Ale veď jasné, strach predáva, prečo by si turista nekúpil. Ja som mala šiltovku, aj to zbytočne. Na ťavách totiž idete večer pri západe slnka a naopak skoro ráno, keď je zima kvôli východu slnka. No my sme boli koncom februára, takže ak pôjdete neskôr, doneste si nejakú z domu. Zaujímavé však na tomto je, že tú istú šatku ste na iných miestach našli za 5 či 3 EUR a ak ste dobrí zjednávači, určite by ste za túto cenu kúpili aj 2 kusy :) Samozrejme určite opaľovací krém mať budete a určite aj vlastné okuliare budete mať lepšie ako tamojšie za turistickú cenu 4 EUR (predstavte si teda tú kvalitu a význam ako im naozaj záleží na vašom zdraví). No vo februári mi bola celkom zima, najmä ráno. Mám veľa fotiek v bunde alebo dlhom tričku.

Tretia pasca v tomto úseku je reštaurácia. Opäť menu za turistických 10 až 12 EUR. Keď chcete odísť, normálne vám v tom fyzicky bránia. Môžete však povedať, že potrebujete na WC a nájsť si inú reštiku. Keď pôjdete zo starého mesta von po tom spomínanom moste, hneď za ním jedna reštaurácia je, no určite nájdete aj iné.

Ozaj. Vždy na ceste do púšte budete stáť pri nejakej reštaurácií s menu okolo 10 EUR. Oficiálne sa v reštikách nezjednáva, ale funguje to. Videla som to u 3 Španielov, dali to za polovicu a rovnako mi to spomínal aj kolega. Skúste byť však diskrétni.

Po tomto výlete sme prišli až okolo 21:30 do Marakeša, čiže si zoberte najlacnejší hotel, veľmi si ho neužijete.

Áno, po Marakeši a Ain Ben Haddou môžete mať trošku pokrivený obraz o Maroku, ale skúste sa týmto pascám vyhnúť, nebudete takí "napálení" a uvidíte ako je tam krásne a ľudia sú naozaj milí a pohostinní.

ESSAOUIRA

Posledné dni sme išli do Essaouiry, lebo sme chceli byť pri mori. Toto mesto má krásno atmosféru. Ľudia tu nie sú takí draví ako v hlavnom meste. Je to rybárske mesto, teda odporúčam sea food a rybí trh na nábreží, nos vás tam zavedie :) Hlavne som sem chcela ísť kvôli surfovaniu. Si vravím, že keď ma to nebude baviť alebo mi to vôbec nepôjde kvôli balancu, tak je to aspoň lacné. Odporúčam nepožičiavať výbavu priamo na pláži, ceny sú vyššie. Bežná cena je 100 dirhamov (10 EUR) na 2 hodiny, vrátane neoprénu aj surfu. My sme boli v Loving Surf, čo má jedna Kanaďanka na ulici Avanue Princesse Lalla Amina. Mali sme tu aj skvelé ubytko v Casa del Mar, veľmi odporúčam.

V tomto meste si dávajte pozor len na ľudí, ktorí k vám prídu s krabičkou koláčov, väčšinou predávajú "morrocon chocolate", čo je hašiš, ak ste nevedeli :) Môžete sa dostať do problémov. Do našich chalanov, tam jeden bezdôvodne skákal, bol dosť agresívny, ale asi mal len slabú chvíľku. Dokonca za nami prišiel jeden miestny, aby ho odohnal, aby sa uistil, že sme OK a napravil obraz o krajine. 

INE PRAKTICKE RADY

Čas sa automaticky posúva o hodinu neskôr. Reálne však majú čas ako my na Slovensku, teda si hodinky napravte späť, aby ste nezmeškali nejaké dohodnuté stretko (výlet).

Výber peňazí je často možný len s kreditkou, nie debetnou kartou. Ak si teda nechcete alebo nestíhate žiadnu vybaviť, doneste si hotovosť. Môže to byť však veľa peňazí, keďže aj hotely chcú veľa krát hotovosť, nie platbu kartou, čo si radšej 2x overte pri rezervácií izby.

Čo sa týka požičiavania áut, je to des. Ceny vyrúbu vysoko. Ak nájdete niečo online za dobru cenu berte. Alebo druha cesta je zjednávať a platiť v hotovosti. No zjednávať s tebou nebude nik, kto má veľkú požičovňu ako Europcar, Sixt a pod. Ak nechceš platiť zálohu, automaticky rátaj s vyššou cenou. Rovnako, ak je nízka cena, môžeš byť obmedzený počtom kilometrov. Kamoška mi odporúčala toto https://goo.gl/maps/A4hTYkdiUa42. Dokonca ju chalani z požičovne vyviezli z tej ich hroznej marakešskej dopravy. Čo je asi podmienky, ktorú sa skúste vyhandlovať, ak sa chcete vyhnúť zlej dopravnej situácií.

Doprava v Marakeši je obrovský blázinec. Nebojte sa trúbiť, trúbenie tu znamená- "Pozor, idem". Mimo hlavného mesta sú rôzne cesty. Čo asi musíte čakať je, že cesty osvetlene nie sú a chodia po nich somáre, vozy, bicykle a všetko ako zo starého filmu. Preto kamoš šoféroval skôr v predbiehacom pruhu.

Ak šoférovať nechcete, viete si kúpiť lístok na autobus cez Supratours. Alebo viaceré hotely poskytujú jedno denné výlety do Essaouiry, no skúste sa dohodnúť, že by vás vyzdvihol ďalší turnus. Nevýhoda je, že nie ste časovo flexibilný a musíte sa spoliehate na šoférov, ktorí majú stále čas. Na letisku vás však nepočkajú.

V moslimských krajinách mám takú skúsenosť, že pri odlete žiadajú vytlačený check in alebo boarding pass. Na letisku to spoplatňujú 240 dirhamov. Záleží od leteckej spoločnosti a aj od toho ako sa steward na letisku vyspí a ako ste ukecaní. Buďte pripravení.

V rámci kupovania darčekov pre seba alebo blízkych zvážte koreň "chudendžal". Marocká viagra. Vonia to ako zázvor, približne. Optimálna cena 100g a cena 20 dirhamov. Miestni hovoria, že ich výdrž je niekoľko dní, až mesiac, nie pár hodín ako s tou západniarskou :D Ešte osobnú skúsenosť nemám. Napíšte neskôr, možno poskytnem recenziu.

Je to krajina argánového oleja. Kúpite ho všade, aj v hlavnom meste. Kvalitovo je údajne lepši ten z Essaouiry.

Bežne môžete poďakovať slovom "šukran". Veľaváženejšie je však "lair- cham lwalidine" čo by malo znamenať Boh žehnaj tvoju rodinu. Skúste však slovami neplytvať, aby bolo vidno, že to myslíte vážne :) Určite toto Ďakujem použite po dobrom zjednávaní.

Zíde sa vám aj "safi" čo znamená dosť. "La" akože nie. "as- salám- alejkum", teda mier s vami a po našom dobrý deň.