Nové vyhliadkové veže a rozhľadne na Slovensku

Milovníci prírody, a teda túr, prechádzok, výletov, neraz cielia na miesta, odkiaľ majú panoramatický výhľad na prírodné krásy. Teraz, keď naplno vnímame jar a všetko naokolo pučí a zelenie, sú výhľady o to krajšie.

Nielen domáci, ale aj zahraniční turisti mieria von, čoraz častejšie možno stretávať jednotlivcov, páriky či skupinky vonku v prírode. No a čo môže byť krajšie, než sa vo vytúženom cieli pokochať pohľadom na nádhernú okolitú scenériu, navyše z miesta, ktoré zážitok z tohto výhľadu ešte znásobuje? Na Slovensku je mnoho rozhľadní, či už menších alebo nápadnejších, ktoré návštevníkom ponúkajú priestor na krásny výhľad, v poslednom období však pribudlo niekoľko nových. Výstavba takýchto vyhliadkových pozorovateľní svedčí o ich mimoriadnej obľube medzi všetkými milovníkmi prírody a turistiky.

Vyhliadková veža Dubeň v Žiline

Nápad vybudovať túto rozhľadňu vznikol už niekedy pred vyše dvadsiatimi rokmi. V roku 2016 bola vyhlásená architektonická súťaž na návrh rozhľadne, ktorej víťazmi sa stal projekt, na základe ktorého vznikla vyhliadková veža v súčasnej podobe. Nielen Žilinčania, ale aj obyvatelia z okolia sa tešia, že v ich regióne pribudla atrakcia, ktorá určite priláka mnoho ľudí. Veža meria 27,4 metrov a návštevníci môžu potešiť svoj zrak výhľadom na okolie z desiatich podlaží. Prístupná je celý rok a možno sa k nej dostať po turistických chodníčkoch zo Zástrania a z Budatína.

vyhliadkova veza zilina

Rozhľadňa Strečno na vrchu Špicák

V Žilinskom okrese pribudla taktiež vyhliadková veža Špicák, ktorú oficiálne pokrstili prví návštevníci pred pár týždňami. Možno z nej obdivovať nielen krásne kopce či lesy, ale takisto aj Starý hrad v Strečne. Rozhľadňa má dopomôcť tiež k zvýšeniu turizmu v Strečne a jej vybudovanie bolo súčasťou veľkého projektu, v rámci ktorého v tejto oblasti pribudli značenia, informačné tabule, lavičky, cyklostojany atď. Rozhľadňa Špicák sa pritom nachádza na relatívne dobre dostupnom mieste – turisti sa k nej z hlavného záchytného bodu – parkoviska pod hradom, dostanú zhruba za 40 minút.

Rozhľadňa Strečno na vrchu Špicák

Vyhliadková veža v Bratislave na Devínskej Kobyle

Táto vyhliadková veža ešte síce nie je otvorená, ale rozhodne je na čo sa tešiť. Milovníci výhľadov ju nájdu na Devínskej Kobyle a pokochať sa budú môcť pohľadmi na Zobor, Viedeň a Alpy. Zaujme minimálne jej cikcakovitý vzhľad, ktorý pripomína pamodlivku dlhokrkú, ktorá hojne žije v tejto oblasti. Výška veže presiahne viac ako 21 metrov a vyšplhať sa na ňu bude môcť naraz maximálne 15 ľudí. Dokončiť by ju mali tento rok a prví návštevníci budú mať možnosť rozhliadnuť sa z nej po okolitom kraji niekedy v septembri alebo októbri – čiže v čase, keď bude jesenná príroda hýriť všemožnými farbami.

Vyhliadková veža v Bratislave na Devínskej Kobyle

Chodník v korunách stromov Bachledka

Túto nedávno vybudovanú atrakciu netreba zvlášť predstavovať – iste ju už mnohí z vás navštívili. Bachledka vznikla po vzore iných, podobne riešených komplexov, ktoré si získavajú medzi fanúšikmi turistiky v prírode veľkú popularitu.

Nachádza sa v lesoch Pieninského národného parku a nielen vďaka drevenej promenáde, ale taktiež vyhliadkovej veži nadobudnú návštevníci pocit, akoby sa ocitli medzi korunami stromov. Prechádzka pomedzi stromy má navyše náučný charakter – môžete sa nielenže kochať okolitou prírodou, ale tiež sa čo-to dozvedieť o tamojšej flóre, faune či o lesoch.

Chodník je dlhý viac ako 600 metrov a keď sa ocitnete na vyhliadkovej veži vo výške 32 metrov, čaro okolitej prírody vás úplne pohltí – pred očami sa v plnej kráse ukážu štíty Belianskych Tatier, Pieniny a taktiež Zamagurie.

Chodník v korunách stromov Bachledka