Oscarový dokument: Muž, ktorý zlyžoval Everest

Písal sa rok 1970. Japonský alpinista Yuichiro Miura sa rozhodol zdolať najvyššiu horu sveta. A vskutku netradične. Na lyžiach. Odvážny cieľ japonskej výpravy sa napokon podarilo dosiahnuť. No nebolo to zadarmo. 6 členov expedície prišlo o život.

Kto je Yuichiro Miura?

Narodil sa do lyžiarskej rodiny. Otec Keizo Miura bol japonský lyžiar a tréner známy hlavne vďaka športovým úspechom vo vyššom veku. Ako 77 ročný sa stal najstarším človekom na svete, ktorý pokoril Kilimanjaro. Vo svojich 99tich rokoch zlyžoval ľadovec Gletscher na Mont Blancu. A na svoje sté narodeniny si doprial lyžovačku v známom Snowbird ski resort v Salt Lake City (Utah).

Aj Yuichiro zdedil lásku k horám a lyžiam a podobne ako jeho otec dosiahol nemálo úspechov aj vo vyššom veku. Vrchol hory Mount Everest zdolal ako 70, 75 aj 80 ročný (po troch operáciách srdca). Ako 80 ročnému sa mu však nepodarilo zliezť späť do base campu a musel byť z vrcholu znesený letecky. V roku 2019 sa ako 86 ročný pokúsil zdolať najvyššiu horu Ameriky Aconcagua. Lekár mu však odporučil výstup ukončiť necelých 100 výškových metrov pod vrcholom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dra Juliana Duarte (@drajulianaduarte), 23 Jan 2020 o 4:18 PST

Yuichiro však s horami nekončí. Pred pár rokmi sa vyjadril, že by chcel zdolať najvyššiu horu sveta aj na svoju 90tku.

Prvý športový film, ktorý získal Oscara

Yuichirove úspešné zlyžovanie najvyššej hory sveta v roku 1970 zachytáva dokument „Muž, ktorý zlyžoval Everest“ (The Man Who Skied Down Everest). Ide o prvý športový film v histórii, ktorý získal najprestížnejšie filmové ocenenie.

Súčasťou dokumentu je pútavé rozprávanie o výprave, ale aj samotný zjazd hory. Divákom neunikne ani 400 metrov dlhý pád, ktorý skončil len 76 m od hlbokej ľadovej trhliny.

Dokument z roku 1975 je možné vidieť v anglickej verzii na youtube.