Precestuj Nórsko campervanom od Slovákov

Ak je Nórsko na tvojom cestovateľskom zozname a zároveň túžiš po dobrodružstve, cestovanie campervanom je pre teba určite to pravé! Auto a ubytovanie v jednom navyše ušetrí tvoje výdavky. S rastúcim trendom cestovania campervanom je Nórsko jednou z mála krajín, ktoré umožňujú kempovanie kdekoľvek len chceš. Portugalsko tento rok zoznam opustilo, no v Nórsku nič také neočakávame. Hneď na letisku ťa bude čakať slovenský pár s jedným z ich campervanov.

Kde v Nórsku kempovať?

Allemannsretten je právo slobodného objavovania, pohybu, právo každého človeka spať pod holým nebom v prírode. Vzťahuje sa však len na neoplotené a neobrábané oblasti, vzdialené najmenej 150 metrov od najbližšieho obývaného domu. To znamená, že môžeš camper zaparkovať pri pláži, jazere, v horách atď. V Nórsku sa nemusíš obávať, že nájsť vhodné miesto bude oriešok, práve naopak - voľnej prírody je tu naozaj dostatok. Pri výbere ti môže pomôcť aplikácia park4night.

Ak aj napriek faktu, že sa dá kempovať takmer hocikde, by si radšej uprednostnil miesto aspoň s minimálnym zázemím, po celom Nórsku nájdeš stovky kempingov. Zvyčajne ponúkajú sprchy, kuchyňu, Wi-Fi, doplnenie vody a pod za cca 20 eur.

Campervan Norway

Prečo cestovať po Nórsku práve campervanom?

To, čo robí kepovanie na “divoko” tak super, je sloboda ísť kamkoľvek, zastaviť kdekoľvek a zostať na noc tam, kde sa ti najviac páči. Nemusíš sa ponáhľať do hotela či kempingu na check-in, alebo nebodaj šoférovať ďalej aj keď sa už na to necítiš, no musíš. Ak nájdeš krásne miesto a chceš tam prespať, potom je s najväčšou pravdepodobnosťou na noc tvoje.

Za ďalšie, campervan sa líši od veľkých karavanov väčšinou svojou veľkosťou, nakoľko je zvyčajne menší. Túto výhodu si všimneš keď na noc splynieš s prírodou a camper nikomu “nebije” do očí. Kompaktnosť zapožičaného auta oceníš pri šoférovaní na nórskych cestách. Určite si videl obrázky, ktoré ukazujú cestu Trollstigen s 11 serpentínami. V Nórsku je takýchto ciest oveľa viac - sú úzke a kľukaté a človek si uvedomí hodnotu cestovania menším obratným vozidlom.

rent campervan norway

Okrem slobody a ľahkosti riadenia zaručuje výlet camperom hlavne spomienky, na ktoré sa dá ťažko zabudnúť. Je to nepochybne neobvyklý spôsob cestovania, ktorý si vyžaduje trochu iné zmýšľanie ako pobyt v hoteloch. Jeden je bližšie k druhému a zaoberá sa trochu inými každodennými problémami, napríklad takým jednoduchým ako kde sa osprchovať. Odpoveďou môžu byť tie stovky kempingov, kde sa dá osprchovať za pár drobných, či zadarmo.

Ďalšou obrovskou výhodou výletu campervanom v Nórsku je jeho cenová výhodnosť. Za jednu cenu získaš auto, ubytovanie a kuchyňu. Nákladnosť Nórska pravdepodobne nie je potrebné popisovať, keďže je to druhá najdrahšia krajina na svete, hneď po Švajčiarsku. Jednoduchý sendvič ťa bude stáť 6 €, hlavné jedlo 25 €, noc v hoteli 100 €, prenájom osobného auta 90 €, a to všetko spolu veľmi rýchlo prevyšuje cenu za prenájom campervanu, ktorá začína už na 89 €.

compact campervan interior

Čo môžeš nájsť v campervane?

Interiéry karavanu a campervanu sú veľmi podobné, rozdiel je v luxuse a dizajne. Samozrejmosťou je vždy posteľ, kuchynka a možnosť schovať sa pred dažďom.

Nórsky trh s požičovňami campervanov je pomerne veľký a rýchlo rastie spolu s kempingovým trendom. Nepochybne zohráva svoju úlohu v tomto trende pandémia. Jednou z požičovní campervanov v Nórsku je Benzini Campers, ktorá patrí slovenskému páru. Nachádza sa na perfektnom mieste, hneď pri letisku Oslo-Torp, ktoré spája s Nórskom celú Európu. Dvaja Slováci ponúkajú vlastnoručne prerobené campervany rôznych veľkostí, no tiež aj originálny campervan Volkswagen California, určený pre 4-člennú rodinu. 

Všetky campery od Benzini Campers sú pripravené na drsné nórske podnebie - sú odizolované a vybavené nezávislým kúrením. Strešné okno ako observatórium polárnej žiary sa hodí v neskorých letných dňoch, no hlavne na jeseň a zimu. Vozidlá sú kompletne zariadené, všetko potrebné je zahrnuté v cene - kuchynský riad, kempingový nábytok a tiež spacáky. Ak je tvojím cieľom výletu Nordkapp, určite sa ti bude páčiť neobmedzený počet kilometrov, ktorý je taktiež zahrnutý v cene prenájmu. 

compact campervan norway

Cena

Cestovať campervanom môžu zvyčajne dvaja cestujúci, avšak VW California ponúka miesto pre štvorčlennú rodinu. Cena prenájmu začína už na 89 € / noc, čo je naozaj výhodná cena za ubytovanie a auto v jednom. Prenájom osobného auta nie je v Nórsku oveľa lacnejší a ubytovanie za túto cenu takmer ani nenájdeš.

"Neprenajímame autá, ponúkame dobrodružstvo," povedal pár pre miestne noviny v slnečnom Sandefjorde. Výrok dokonale popisuje zmysel ich podnikania - campervany sú bránou k tvojmu nórskemu dobrodružstvu. Zážitok z campervanového výletu môže byť obohatený o zaujímavé extra možnosti, ktoré firma ponúka. Či už sa chceš  bližšie pozrieť na kryhy plávajúce na ľadovcových jazerách vo Folgefonne z paddleboardu alebo si prenajať stan na prespanie na Trolltunge, to všetko a mnohé ďalšie extras môžu byť tvoje.

paddleboard

Výhody cestovania po Nórsku campervanom:

  • auto, ubytovanie a kuchyňa v jednom
  • šetrné k peňaženke
  • sloboda a flexibilita
  • nezabudnuteľný zážitok
  • bezpečné cestovanie počas pandémie 

Či už precestuješ Nórsko toto leto alebo to ďalšie, nezabudni na túto perfektnú možnosť poznávania krajiny. Život v campervane už vyskúšali snáď všetky vekové kategórie a každý jeden hosť odchádzal nadšený.