Špičková príprava na pobyt vo vysokohorskom prostredí | Hypobarická komora Topoľčany

Možno ste sa s tým stretli už aj Vy. Mali ste túžbu vystúpiť hoci na Mont Blanc. Zaplatili ste si niekoľkodňový zájazd a zasiahla vyššia moc – vrtochy počasia Vám skomplikovali aklimatizáciu alebo výstupové dni a na vrchol ste nevystúpili. Vaše peniaze a čas ste vyplytvali takmer nadarmo, ibaže ste o skúsenosť bohatší.

Pobyt vo vysokohorskom prostredí nemusí vyjsť na 100% z rôznych dôvodov

Alebo: Konečne sa Vám podarilo zorganizovať expedíciu na nejakú 5,6 či viac tisícovú horu. Stálo Vás to nemalé prostriedky a tak ste naplánovali krátko pred expedíciou aklimatizáciu na zvýšenie šance pre dosiahnutie vrcholu niekoľkodňový pobyt vysoko v Alpách. A znova počasie v Alpách to vo Vašom termíne neumožnilo, cestovali ste tam zbytočne a môžete iba dúfať, že na expedícii budete mať veľkú dávku šťastia a budú vhodné podmienky nielen na aklimatizáciu ale aj na samotný výstup na vrchol. Žiaľ dnešná doba, keď počasie ide do čoraz väčších extrémov a meteorológovia ho, zdá sa, čoraz menej spoľahlivo predpovedajú, takémuto šťastiu príliš nepraje. Človek urobí pre splnenie svojho sna všetko, naplánuje všetko do detailov, dlhodobo pracuje na svojej kondícii. Môže ešte urobiť niečo viac?

Natrénovať riedky vzduch sa dá aj doma na Slovensku

V dnešnej dobe ešte môže niečo urobiť. Môže pricestovať do hôr už aklimatizovaný na veľké nadmorské výšky. Počasie nijako neovplyvníte, ale svoje šance výrazne viete zvýšiť. Ak prídete do hôr už aklimatizovaní, nebudete v čase Vášho pobytu v horách potrebovať dobré počasie na aklimatizáciu, čas na regeneráciu po nej a dobré počasie na vrcholový útok, ale postačí iba jedno okno dobrého počasia a môžete rovno skúšať dosiahnuť svoj cieľ.

Vysoké hory nie sú len zdolávanie vrcholov

Aklimatizácia vopred na Slovensku je zaujímavá nielen pre horolezcov. Cestovné kancelárie dnes ponúkajú zaujímavé pobyty a dovolenky napríklad vysoko v Andách ( napr. Bolívia ale aj iné krajiny ) či v Himalájach ( India, Nepál, Tibet... ). Aj tu je dosť podstatné, či človek strávi dovolenku, alebo jej časť zdravotne indisponovaný, s bolesťami hlavy, na tabletkách, alebo je v pohode a venuje sa prírodným atrakciám a zaujímavostiam namiesto sledovania vlastného zdravotného stavu.

Viac o hypobarickej komore sa dozviete na stránke hypobar.sk, facebookovej stránke hypobarická komora či telefonicky na +421 903731421.

Reálne skúsenosti s použitím hypokomory v príprave pred výstupom na Kilimandžáro si môžete prečítať aj TU: Kilimandžáro, správna aklimatizácia, ceny a výstup.

hypobaricka komora Topolcany

Topoľčianska hypokomora je malá miestnosť v tvare kocky 2x2x2m umiestnená pod úroveň terénu. Jej umiestnenie napomáha eliminovať extrémne teploty. Ani v najväčších horúčavách vonku teplota v jej vnútri nepresiahla 24-25°C. Podobne v zime zatiaľ počas jej prevádzky nebola vnútri teplota nižšia ako 7°C. Toto je dosť dôležité, pretože v podmienkach nízkeho tlaku vzduchu a z neho vyplývajúceho nedostatku kyslíka sa pripravujúci sa človek potrebuje naučiť regenerovať, či skôr hľadať skryté rezervy. A to v horúčavách alebo veľkom chlade nie je práve najoptimálnejšie. V hypokomore je aj možnosť vykonávať fyzickú aktivitu na jednoduchom steperi, ale ako vhodnejší variant pre predaklimatizáciu do vysokých hôr sa javí "oddychovať" a stráviť viac času vo vyššej výške/nižšom tlaku než vykonávať fyzickú záťaž a byť v nižšej výške/vyššom tlaku. 

Výhody hypobarickej komory

Aklimatizácia v hypokomore má oproti aklimatizačnému pobytu v horách veľa výhod napríklad:

  1. Nie je závislá od výkyvov počasia

  2. Ak sa pri nej cítite dobre, ľahko si nasimulujete podmienky o pár sto metrov vyššie a budete ešte lepšie pripravený ( polohu a nadmorskú výšku horskej chaty alebo vrcholu hory takto zmeniť neviete )

  3. Ak sa naopak preceníte alebo na Vás príde nečakaný zdravotný problém, do niekoľkých minút ste „na nížine“ a nie je ani problém v rovnakom čase mať dostupnú aj odbornú lekársku pomoc

  4. Na rozdiel od hôr môžete byť nonstop na mobile, internete...

  5. V prípade nepredvídaných komplikácií doma, či v práci viete túto aklimatizáciu prerušiť a presunúť sa tam, kde potrebujete omnoho skôr, ako keď ste vysoko v horách

  6. Do komory si spravidla môžete zobrať so sebou viac potrebných vecí ako do hôr ( nemusíte ich niesť na vlastnom chrbte a máte pri sebe stále 230V zásuvku )

  7. V hypokomore je možnosť otestovať si za cca 2 hodiny svoju pripravenosť a odolnosť voči hypoxii. Mimochodom testovanie odolnosti voči hypoxii je tiež vynikajúca adrenalínová zábava.

Hypobaricka komora Topolcany

Viac o hypobarickej komore sa dozviete na stránke hypobar.sk, facebookovej stránke hypobarická komora či telefonicky na +421  903 731 421 a +421 905 659 187.

Reálne skúsenosti s použitím hypokomory v príprave pred výstupom na Kilimandžáro si môžete prečítať aj TU: Kilimandžáro, správna aklimatizácia, ceny a výstup.

Keď sa zohľadní časová náročnosť oboch aklimatizácií, tak hypokomora určite nie je nákladnejšia ako aklimatizácia v skutočných horách.

Kedy absolvovať aklimatizačný pobyt v hypobarickej komore ?

Niektorí autori ( napr. vynikajúci kazašský himalájista V. Bukrejev ) publikovali, že účinky aklimatizácie získané pobytom v riedkom vzduchu pretrvávajú aj po 3 týždňoch strávených na nížine. Hoci aj niektoré naše testy odolnosti voči hypoxii naznačujú, že by to tie tri týždne mohli byť, toto sme zatiaľ nepreverovali. Zatiaľ sa vždy podarilo nájsť termín, ktorý nebol skorší ako 2 týždne pred expedíciou a môžeme potvrdiť, že s takýmto časovým odstupom aklimatizácia v hypokomore perfektne funguje. Samozrejme, že treba počítať aj aspoň s krátkou regeneráciou po pobyte v hypokomore, pretože samotný presun do hôr môže, ale aj nemusí byť vhodný na takýto účel.

Viac o hypobarickej komore sa dozviete na stránke hypobar.sk, facebookovej stránke hypobarická komora či telefonicky na +421  903 731 421 a +421 905 659 187.

Reálne skúsenosti s použitím hypokomory v príprave pred výstupom na Kilimandžáro si môžete prečítať aj TU: Kilimandžáro, správna aklimatizácia, ceny a výstup.

hypobaricka komora topolcany

Na záver ešte prehľadné porovnanie aklimatizačného pobytu vo Walliských Alpách ( východiskový bod Topoľčany ) a z hľadiska času v riedkom vzduchu v hypokomore v Topoľčanoch:

Hypobaricka komora Topolcany

Autori fotografií: Ondrej Šomodi, Miloslav Lisý a Ján Kasák