Vrahovia mafie. Ako dopadli najznámejší mafiánski bossovia a gangstri?

V televíznych seriáloch a dokumentoch o skutočných zločinoch a zločincoch je silnou autoritou bývalý detektív Colin McLaren. McLaren, niekdajší muž zákona s vášňou pre odhaľovanie tajomstiev zločineckého podsvetia, preniesol svoje odborné znalosti na televíznu obrazovku v strhujúcom dokumentárnom seriáli Vrahovia mafie s Colinom McLarenom. Túto sériu prináša televízna stanica Viasat Explore od 22. novembra o 21:00 každú stredu. V rámci neho budú môcť diváci preniknúť hlboko do kriminálnej psychológie, forenzných dôkazov a zložitého fungovania podsvetia. Colin sa podelí o osobné príbehy tajného agenta v rodinách organizovaného zločinu, podá svedectvo o svojich skúsenostiach z prvej ruky a poskytne pohľad do temného a zvráteného sveta mafie z prvej rady.

V každej epizóde sa dokument zameria na jedného z notoricky známych mafiánov. Od toho, ako sa dostali k moci vďaka sérii vrážd a snažili sa ovládnuť newyorskú mafiánsku rodinu, až po ich koniec či dlhé tresty odňatia slobody. Pozrieme sa na šiestich mafiánskych bossov: Johnyho Gottiho známeho ako „teflónový Don“, Sammyho „Býka“ Gravana, Persica alias „Hada“, Anthonyho „Rúrka(gaspipe)“ Cassa, Henryho „Dobráka“ Hilla a Vinnieho „Brada“ Giganta. Všetky tieto osoby sú spojené s "piatimi rodinami", ktoré od roku 1931 dominovali newyorskej taliansko-americkej mafii: Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese a Lucchese.

John Gotti, často označovaný ako "teflónový Don"

Bol známy americký mafián a hlava zločineckej rodiny Gambino. V 80. rokoch 20. storočia sa preslávil svojou schopnosťou vyhýbať sa spravodlivosti a obvineniam z viacerých závažných trestných činov, vďaka čomu si vyslúžil aj svoju prezývku.

Gotti sa vyznačoval bezohľadným štýlom vedenia, ktorý zahŕňal účasť na rôznych trestných činnostiach, ako je úžerníctvo, vydieranie, obchodovanie s drogami a vraždy. Aby si upevnil svoje postavenie v rodine, zorganizoval v roku 1985 aj vraždu Paula Castellana, predchádzajúceho šéfa Gambinovcov. Gottiho schopnosť vyhnúť sa odsúdeniu vo viacerých súdnych procesoch bola nakoniec prekonaná v roku 1992, keď bol uznaný vinným z vraždy, vydierania a ďalších obvinení. Bol odsúdený na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia a 10. júna 2002 vo väzení aj zomrel.

Salvatore Sammy "Býk" Gravano

Preslávil sa ako vysokopostavený člen zločineckej rodiny Gambino. Gravanova zločinecká kariéra trvala niekoľko desaťročí, počas ktorých sa zapojil do rôznych nezákonných činností vrátane úžerníctva, vydierania, nelegálnych hazardných hier a obchodovania s drogami. Svoju prezývku "Býk" si vyslúžil vďaka svojej impozantnej fyzickej postave a povesti brutálneho a násilného muža.

Jednou z najvýznamnejších udalostí počas Gravanovej kriminálnej činnosti bola jeho spolupráca s orgánmi činných v trestnom konaní. Ako vládny svedok sa v rámci dohody priznal k účasti na 19 vraždách. V roku 1991 urobil zároveň historické rozhodnutie svedčiť proti svojmu bývalému šéfovi Johnovi Gottimu a ďalším vysokopostaveným členom zločineckej rodiny Gambino. Jeho svedectvo bolo rozhodujúce pri vynesení rozsudkov proti Gottimu a ďalším popredným predstaviteľom mafie, čím sa účinne rozbila hierarchia rodiny Gambino.

Vo februári 2000 bol Gravano a takmer 40 ďalších členov gangu zatknutých na základe federálnych a štátnych obvinení z obchodovania s drogami. V roku 2001 padli ďalšie obvinenia a tak bol v roku 2002 súbežne odsúdený na dvadsať rokov väzenia v Arizone a New Yorku. Podmienečne prepustený bol v septembri 2017 a v roku 2021 spustil svoj vlastný podcast Our Thing With Sammy The Bull.

Carmine Persico

Bol dlhoročným šéfom zločineckej rodiny Colombo. Persico si vyslúžil prezývku "Had" vďaka svojej povesti zákerného a pre orgány činné v trestných konaniach ťažko dolapiteľného muža. Bol známy svojou schopnosťou pohybovať sa v zložitom a zradnom svete organizovaného zločinu a zároveň sa vyhýbať dlhým trestom odňatia slobody.

Persicova zločinecká kariéra sa začala v 50. rokoch 20. storočia a začiatkom 70. rokov sa stal šéfom zločineckej rodiny Colombo, pričom si svoju moc udržal niekoľko desaťročí, čím sa stal jedným z najdlhšie vládnucich bossov v histórii americkej mafie. Počas svojho pôsobenia vo funkcii šéfa bol Persico zapojený do vydierania, ale aj vrážd. Jeho vedenie bolo poznačené vnútornými bojmi o moc a násilnými konfliktmi v rodine Colombovcov, ktoré mali za následok početné obete. Trestná činnosť Carmina Persica ho nakoniec dostihla, keď bol v roku 1986 odsúdený na základe federálnych obvinení z vydierania na 139 rokov väzenia. Vo väzení zostal až do svojej smrti, do marca 2019.

vrahovia mafie

Anthony Casso

Bol notoricky známy v spojení so zločineckou rodinou Luccheseovcov a stal sa jednou z najobávanejších a najkrutejších postáv v histórii organizovaného zločinu. Casso si vyslúžil prezývku "Rúrka" vďaka tomu, že využíval násilie a vraždy na odstránenie konkurentov a udržanie kontroly v zločineckom podsvetí. Jeho vplyv v rámci rodiny sa rozšíril na rôzne kriminálne činnosti vrátane nelegálneho hazardu, obchodovania s drogami a vydierania odborov.

Jedným z najvýznamnejších aspektov Cassoovej zločineckej kariéry bolo jeho spojenie so Sammym "Býkom" Gravanom. Táto dvojica sa spoločne podieľala na rôznych trestných činnostiach vrátane vrážd. Casso padol začiatkom 90. rokov, keď bol zatknutý a čelil množstvu obvinení. Dostal niekoľko doživotných trestov a bol uväznený vo federálnej väznici s vysokým stupňom stráženia, kde sa neskôr pokúsil o samovraždu, ale prežil. V decembri 2020 Casso zomrel vo väzbe na komplikácie súvisiace s COVID-19.

Henry Hill

Často označovaný ako "Dobrák", bol tiež napojený na zločineckú rodinu Lucchese. Všeobecne známym sa stal vďaka zapojeniu do organizovaného zločinu a neskoršej spolupráci s FBI, čo viedlo k jeho vstupu do programu na ochranu svedkov. Zároveň sa stal inšpiráciou pre kultový film "Goodfellas".

Hill vstúpil do zločineckej rodiny Luccheseovcov ako mladý muž a rýchlo sa zapojil do rôznych trestných činností vrátane vydierania, nelegálneho hazardu, obchodovania s drogami a lúpeží. Hilla preslávila najmä jeho úloha pri lúpeži v spoločnosti Lufthansa na medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho v roku 1978. Výsledkom tejto lúpeže bola krádež 5.875 milióna dolárov (v roku 2023 by to zodpovedalo 27,6 milióna dolárov), pričom 5 miliónov dolárov bolo v hotovosti a 875 000 dolárov v šperkoch. V tom čase išlo o najväčšiu hotovostnú lúpež spáchanú na americkej pôde.

Jeho život nabral dramatický spád, keď bol v roku 1980 zatknutý na základe obvinení súvisiacich s drogami. Hill čelil dlhému trestu odňatia slobody a obával sa o svoj život, preto sa rozhodol spolupracovať s FBI. Jeho svedectvo viedlo k usvedčeniu mnohých mafiánov a zločincov vrátane tých, ktorý sa podieľali aj na lúpeži v Lufthanse. Hill vstúpil do federálneho programu na ochranu svedkov, v rámci ktorého sa spolu s rodinou sťahoval na rôzne miesta v Spojených štátoch.

Jeho príbeh zrady a života v programe na ochranu svedkov bol neskôr opísaný v knihe Nicholasa Pileggiho "Wiseguy", ktorá poslúžila ako základ pre kultový film Martina Scorseseho "Goodfellas" (1990). Hilla stvárnil vo filme herec Ray Liotta. Film sledoval jeho vzostup a pád vo svete organizovaného zločinu, lúpež v Lufthanse a dôsledky jeho rozhodnutia spolupracovať s orgánmi činných v trestnom konaní. Hill zomrel v júni 2012 v nemocnici na komplikácie spojené so srdcovou chorobou.

vrahovia mafie

Vincent Gigante

Známy ako „The Oddfather“ alebo Brada bol záhadnou postavou spojenou so zločineckou rodinou Genovese. Giganteho prezývka "The Oddfather" bola slovnou hračkou, ktorá kombinovala slovo "divný" s "krstným otcom", a to kvôli jeho excentrickému správaniu a snahe predstierať duševnú chorobu, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. Bol známy tým, že sa potuloval po uliciach New Yorku v župane a pyžame, mrmlal si popod nos a prejavoval aj iné známky duševnej nestability.

Napriek svojej excentrickej osobnosti bol Gigante prefíkanou a vplyvnou postavou zločineckej rodiny Genoveseovcov. Začiatkom 80. rokov sa stal šéfom rodiny. Giganteho trestná činnosť zahŕňala účasť na vydieraní, nelegálnom hazarde a ďalších tradičných mafiánskych praktikách. Jeho štýl vedenia zdôrazňoval utajenie a lojalitu a bol známy tým, že bezohľadne likvidoval tých, ktorých považoval za hrozbu pre svoju moc.

V roku 1997 sa Giganteho pretvárka súvisiaca s duševnou chorobou rozplynula, keď bol odsúdený za vydieranie a sprisahanie za účelom vraždy. Bol odsúdený na 12 rokov väzenia a zomrel v decembri 2005, ešte počas pobytu vo väzení.

Dokumentárna séria Vrahovia mafie s Colinom McLarenom predstavuje jedinečnú cestu do temných a záhadných životov niektorých z najznámejších postáv v histórii organizovaného zločinu. Prostredníctvom odborného rozprávania sa diváci prenesú do zvráteného sveta moci, zrady a intríg. Dokument bude vysielaný každú stredu o 21:00 na televíznej stanici Viasat Explore

vrahovia mafie