Začiatočník v karavane: Ako sa chrániť na cestách

Neobmedzená sloboda cestovania kamkoľvek, otvorená cesta a pohodlné, bezpečné ubytovanie v nespočetných destináciách... Vzrušujúci roadtrip karavanom po svete je snom dobrodruhov aj ležérnych dovolenkových oddychovačov. Logistika karavanistiky je ale značne komplikovanejšia ako kúpa letenky a rezervácia pobytu cez internetové vyhľadávače. Pripravili sme preto základný bezpečnostný návod pre začiatočníkov v karavanoch ako pomôcku pri plánovaní cesty, resp. ako sa chrániť na cestách v dome na kolesách.

Balenie na bezpečný karavanový trip

So vzácnym priestorom a hmotnosťou, ktoré treba brať do úvahy, budete možno pred odchodom na pochybách, či ste zbalili všetko, čo potrebujete. Pritom však budete vyhodnocovať, či ste karavan príliš nepreťažili. Ťažký karavan je istý spôsob, ako zvýšiť spotrebu paliva, pričom vozidlo s nadváhou predstavuje riziko aj pri kratších cestách. Nikdy nepreťažujte karavan, pretože by nemusel byť stabilný.

Hádate správne – balenie karavanu je o prioritách a o skúsenosti – čo budete určite potrebovať, bez čoho sa nezaobídete a čo si zadovážite cestou

(Do)Vybavená lekárnička

Okrem kompletnej lekárničky vo výbave karavanu a osobnej kozmetiky na cesty odporúčame pribaliť:

  • lieky proti bolesti a tráviacim ťažkostiam,
  • antihostaminiká,
  • repelent,
  • dezinfekciu na ruky,
  • opaľovací krém.

Najpraktickejšie je zostaviť si celú výbavu na cesty, ktorú budete používať opakovane. Aby sa vám cesta nepredražila, vyberajte si priebežne už v predstihu prípravky z akciových ponúk predajcov. Napríklad, prezrite si 101 drogerie leták, v ktorom nájdete väčšinu potrebnej cestovateľskej kozmetiky za zlomok ceny. Vašu pozornosť upriamujeme najmä na Diffusil repelent proti komárom a kliešťom, ktorý je na cestách nevyhnutnosťou. Výbavu vášho karavanu budete potom len priebežne dopĺňať. Nestane sa vám tak, že pri ďalšom balení zabudnete na niečo dôležité.

Začiatočník v karavane: Ako sa chrániť na cestách

Praktická výbava

Ochrana zdravia a bezpečnosť na cestách v karavane sa nezužuje len na dobre vybavenú lekárničku. K nevyhnutnému zabezpečeniu každého karavanového tripu patrí:

  • hasiaci prístroj,
  • požiarna deka,
  • detektor plynu s viacerými senzormi,
  • spoľahlivá baterka,
  • vytlačená mapa pre prípad zlyhania techniky.

Náš tip: Zo skúsenosti odporúčame aj overený obranný sprej.

Ochrana pred krádežou na cestách

So vzrastajúcim počtom karavanistov priamoúmerne rastie aj počet nenechavcov hľadajúcich príležitosť jednoduchého a rýchleho obohatenia sa. Zabezpečenie karavanu a osobných vecí proti krádeži je preto nevyhnutné.

Papuča na koleso

Kvalitný zámok spojovacieho zariadenia je samozrejmosťou. Zabezpečenie kolesa svorkou alebo papučou je tiež rozumné opatrenie. Potenciálni ľahkozbohatlíci už na prvý pohľad vidia, že karavan je zabezpečený. Papuča tak slúži aj ako odstrašujúci prostriedok.

Začiatočník v karavane: Ako sa chrániť na cestách

Prídavné zámky a petlice

Pri opustení karavanu hoci na krátky čas zamknite všetky dvere a zabezpečte okná. Zvýšenú bezpečnosť zaručujú prídavné zámky a petlice nainštalované na vchodových dverách. Zaujímavou alternatívou sú bezpečnostné zábradlia, ktoré plnia funkciu zámky aj madla zároveň.

Autoalarm

Alarm je drahšou, ale najbezpečnejšou alternatívou. Jeho súčasťou bývajú rôzne senzory a detektory, ktoré monitorujú neoprávnený vstup cez dvere, rozbitie skla, pohyb v karavane či náklonové senzory zaznamenávajúce pokus o krádež kolies. Súčasťou alarmu býva aj imobilizér, ktorý zmarí naštartovanie falošným kľúčom.

Trezor

Trezor je cenovo dostupný a extra praktický bezpečnostný prvok, ktorý aspoň do istej miery ochráni hodnotnejšie veci. Odporúčame ich spoľahlivo uschovať a zamknúť najmä v prípadoch, keď sa na čas vzdialite od karavanu. Samotný trezor je, samozrejme, potrebné v karavane dobre uschovať.