Rómovia alebo Cigáni?

V tejto téme je diskusia k článku: http://www.dobrodruh.sk/historia/romovia-alebo-cigani#

Ako to tu citam poviem vam len jedno ze ste ...... su aj ine problemy co keby ste mali nevyliecitelnu chorobu alebo chore dieta pozerali by ste sa na zivot inak kazdy ma svoje problemy aj ja som romka a chodim do roboty som slobodna matka dam niektorym za pravdu ze su cigani ktory ziju v nehygienickych podmienkach slopu cuco a rusia nocny klud je to ich vec a ich zivot zatial co oni sa zabavaju my rozmyslame z coho platit ucty a hypoteku na slovensku je tazke vyzit ako slobodna matka s dietatom ale ja sa nestazujem ani na bielych ani na ciganou ale na tento stat lebo hrabu len pre seba co keby zvysili mesacnu mzdu co sa tyka ciganou a bielych ja to tak neberiem mam kamaratky ktore niesu ciganky a vela krat som ich musela vytahovat z problémov kazdy je nejaky ved aj tak ked budeme umierat umrieme ako ludia a aj sme sa narodili ako ludia....

nenadavajte na nich niektori gadžovia su horši ako cigani

Nikdy som nemal predsudky, bolo mi jedno či sa bavím s černochom, japoncom, rakúšanom, alebo rómom, nikdy som to neriešil. Až neskôr si to začínam všímať a uvedomovať, lebo je tým reálna skúsenosť.
Môj príbeh.
Mám murovaný plot, z ktorého časom a mrazom opadáva omietka, poslednú zimu sa z neho dokonca uvoľnila zamurovaná bránka. Tak som sa pustil do opravy (obúchať omietku 4 - 6m2, časť domurovať, všetko utesniť, omietnuť, namaľovať a ukotviť vypadnutý pánt), čo pri mojom amtérskom tempe znamená cca pár víkendov. Tak si to svojím pomalým tempom robím a viezli sa okolo cigáni, že oni také veci robia, že práve idú z ukončenej zákazky tak majú čas, či nechcem pomôcť. Tak som sa potešil, že mi nikto pomôže, lebo viem, že nikto nechce robiť takéto malé zákazky ... oni by radšej čím väčšie tým lepšie. Ponúkli cenu že mi to nahádžu 6e na meter ... ja na to že tomu nerozumiem a vysvetlil som im, čo sa všetko chystám s tým múrom (4m2) robiť ... oni stále hovorili o nejakej dobrej cene. Tak som im povedal že potrebujem vedieť cenu za všetko, nie za m2 a že keď to má vyjsť 800e tak ich určite nechcem. A oni že mi to spravia celé 200e za prácu ... bez materiálu spomínali styrodur, ktorým to vyrovnajú. Tak sme sa dohodli, boli dvaja. Popozerali sme sa čo mám, a čo treba dokúpiť. Do 30 minút som mal pred domom aj ľahké nákladné auto a ďalších dvoch cigánov, tak sa vybrali na nákupy ... vypýtal isi aj nejakú zálohu ... dal som im 80e (viac som nemal, a im to stačilo). Pri obúchavaní omietky sme narazili ešte na ďalšie 2m2, do ktorých som sa nechcel púšťať, lebo som sa bál, že mi pri obúchavaní omietky padne aj stena ... oni že to spravia tiež, že vedia ako to majú spraviť, nech to nechám na nich. Omietku dali dole, stenu (nastojato postavené tehly asi 12 ks) rozobrali a clé to ešte držalo, lebo hore to má železobetonový veniec a druhá strana steny (hrúbka cca 4cm s asi 1,5 cm cementovým jadrom) to podržala. Potom prišlo auto s materiálom (obyčajný polystyrén, pár vriec, biele kváde cca do 15 ks, 3ks rohy, 2 kýbliky (na rozmiešavanie) a to je asi všetko. Cigínov bolo už 7. Začali makať ako fredky (dvaja rozmiešavali lepidlo/maltu, dvaja dávali polystyrén - z každej strany múru a ďalší dvaja stavali nový múr) a aj sa chválili ako im to odsýpa. Za cca hodinu (asi 3h po prvom kontakte) bol nahrubo zarovnaný múr - polystyrénom, s rohmi aj zasieťkovaním a postavený nový múr (mimo pôvodného ... ale to hovorili, že z vrchu previažu novým železobetónovým vencom). A od robotníkov som začul, že to celé bude trvať 3 dni a že to celé výjde tak 1900e. Čo k tomu dodať ... boli to čistokrvní fušeri a všetko robili len preto, aby mohli neskôr vydierať/vymáhať svoje premštené sumy !!!!!

nezaleži co je co a kdo kdo ale co je v něm jsou hodni i zly a to i mezi bilejma podotykam proč bile holky schanej černe kluky asi jsou lepsi než ty vase bile pta......kreteni

jdete do hajzlu rasisti akorad otvirate huby jinak ste k hovnu ...co ste dokazali hrajete si na narod skvelych lidi lezete vsem do prdele rozprodavate zemy likvidujete se sami mezi sebou toste narod hamba radsi drž hubu a neser se do jinych narodnosti vam vadi vsichni co maji jinou barvu vas poslat do plynu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlhé roky priatelia som bol ako vezen. Masku cez oči odrážal som rany so všetkých strán. Čím som si taký trest zaslúžil? Ani som nevedel kto je môj nepriateľ. Jediná obeť chamtivosti nenávisti a prehnanosti. V posledných rokoch tak trpíme všetci Slovensko viac než ktokoľvek z nás. Ale cez to neje treba žít v temnote. K obratu v mojom živote došlo keď som si strhol masku s oči a uvidel som nepriateľa nášho nepriateľa cigánov. My ich poznávame, my ich poznávame, vidíme ako ich skazenosť a chamtivosť ochromujú srdce nasej veľkej zeme. Musíme tu háveď zašliapnuť musíme zničiť ten mor nášho národa. Hrdosť je zbraň meč ktorý používame proti svojim nepriateľom ale nemýľme sa sú silnejší. silnejší ako sme my. Cigáni cudzí votrelci, ktorý prišli do nasej zeme aby nás zničili a ovládli náš život. A tu sú najhnusnejší, najskazenejší najchamtivejší, kto jediný je zodpovedný za morálny úpadok našej Slovenskej spoločnosti? Cigáni. Teraz si hovoria že sú Slováci, ale tu sú nevídaný a nežiaduci a sú všade. Prenikajú do nasej spoločnosti oberajú nás o usporí, o rodiny, o dedictvo poviem vám priatelia to je vojna, vojna a v nej dôjde k obratu a s tých votrelcov cigánov sa stanu obete. 1, Slováci sú povinný živiť cigánov. 2, Slováci sú povinný znášať páchanie trestnej citnosti od cigáňov. 3, Tento problém neje možné efektívne vyriešiť pre EU a im podobným politickým zradcom. Nemožné poviete. To nás zlomí. Nechápete že o to im ide. Oni nás chcú zlomiť. A kto sú podľa mňa oni. Sú to zradcovia najvyššieho stupňa. Ti blázni čo šíria mor zvány rasizmus dobrý pre cigánov. Najúčinnejším liekom sú proti nim guľky. Tie nás od tejto hávedí vyčistia najlepšie. Je to spisknutie chcú zničiť Slovensko, znečistiť našu krv, preniknúť do nášho života, zradiť nás, chcú vyhodiť Slovákov s povrchu zemského. My prežijeme to nám hovoria a myslia tým že aj oni prežijú. Zdávame sa viťaztva práve v dobe keď sme mohli byt na jeho pokraji zradený zbabelcami a zradcami v EU a našich politických radách. Ale my sa nezdáme, teraz ich porazíme. Spojíme sa, musíme sa spojiť pre naše veľké Slovensko. My sa obetujeme budeme bojovať a len tak príde naše viťaztvo a my budeme triumfovať. Hrdinov oheň ako náš vzor a Slovenska hymna ako inšpirácia politických nepriateľov porazíme, zradcov rozdnime, vydenzifikujeme našu zem od cigánskej hávedi. Slovensko potrebuje vodcu. Veliteľa a človeka s vízii, ktorý bude mat dostatok sily rozdrviť kosti nepriateľov na prah. Bude sa usmievať pred hlavňami samopalov a tu cigánsku háveď pošleme do hajzlu. A my budeme triumfovať. Čo teraz sa povedalo to sa skoro zabudne, čo sa proti cigánom urobí bude žít tisíce, tisíce rokov.

Myslím si, že Cigáni sú najmenší problém Slovákov. Slovák je sprostý, že si nechá týmto kapitalisticko otrokárskym systémom srať na hlavu a žije si vo svojom "Slovenskom sne" na hypotéku.

Ako to tu jeden z cigáňov múdro a výstižne napísal, ďalej mojimi slovami - žijú si ako v renesancii, na nikoho nepracujú a serú na tie naše sračky, čo sme si vymysleli alebo nechali priniesť zo západu. Prečo by aj mali žiť inak? Ja vám tiež seriem platiť dane, poistky a iné nezmyselné ekonomicko politické desiatky, z ktorých máme ako celok veľké hovno. Systém sa opäť rozpadá aby mohla pokračovať dogma vymývania. Moderné otroctvo - konzum!

A vy ostatní, čo tvrdo pracujete - ste hlupáci, že sa necháte zotročovať orgánmi, organizáciami a korporáciami. Vaša ľahostajnosť a sprostosť je inšpiráciou pre cigáňov. Rovnako ako vám na hlavu serie buržoázia, tak nám budú srať aj cigáni a prajem im do toho veľa šťastia.

Je mi ľúto všetkých cigáňov a aj bielych, ktorí sa stali obeťou tejto kultúry a stereotypu. Cítim za všetkých bielych, čiernych, cigáňov, indiánov aj mongolov, ktorí sa stali obeťami ponížovania alebo upadli na duchu. Je však načase dospieť a postaviť sa nášmu spoločnému a jedinému nepriateľovi. Z toho, že sa dobodáme, pobijeme, oserieme, opľujeme a pod. nič nezlepší. Tí, čo to nechápu a odmietnu rešpektovať, budú opäť hnaní a tentokrát nie cudzími, ale vlastnými.

PS: Kto čítal aj niečo viac o našej histórii, tak vie, že so Slovanmi je spojené slovo otrok, slav = slovan, z čoho je vyvodené anglické "slave". Chceme pri tom ostať?

Spamätajme sa a nesústreďme sa iba na menšiny, ktoré sú takpovediac súčasťou našej histórie, spoločnosti a našej kultúry. Nebudujme nenávisť voči Maďarom, Cigáňom, Čechom, Nemcom alebo hocikomu inému. Rešpektujme naše tradície, ctime si históriu a hľadajme spoločné cesty. Ohňom oheň neuhasíme!

sa nauc pisat ty imbecil:pinch: :evil:

aj bi s naucil pisat ak bi dostal vskole pero ale ani to mu nedali vies preco cigan.

ja nie som cigan ani ziadny spisovatel ale poviem vam jednu vec.Vsetci nadavate na ciganov vy byvaly komunisty a vy co suhlasite s tym systemom doteraz ste vravely kto nekradne okrada svoju vlastnu rodinu pamatate sa na to urcite ano.Polozte si otazku kto dostal nas milovany stat slovensko na kolena cigani nie sme to my biely ludia my sme vo vlade biela rasa ako tomu hovoria rasisty dostaly slovensko do dlhov my dochodcovia nemame s coho zit a popri tom cigani s nami makaly aby nase potomstvo malo. Ked ste taky mudry vy 30 rocny spytajte sa odkial maju miliony nasi spravovatelia statu pani poslanci to vas nezaujima iba cigani ktory ukradnu zemiaky aby mali dat co detom do roboty ich nechcete a pri tom nie su vsetci zly.Ruku na srdce sme my biela rasa dokonaly ludia nie su medzi namy zlodeji vrahovia podvodnici odkial maju 20 rocni soplosi drahe auta.Je dost smutne ze vasi stary rodicia bojovali s nacistami a vy ich uctievate a mozno aj v tebe koluje ciganska krv ktora ta drzi pri zivote.:S :S :S :S :S :S :evil:

ty vie co ty tu pises:angry: horsi si nes to ciganske hovno ciganom nesiahas ani po clenki. iteligent sa tak to nevijadruje jedida vec je ze zavidis ciganom lebo su volni robia si co chcu . cigani nesmrdia za mliekom a syrom . ako ti preco sa hitler bal od ciganoch a zidoch
lebu su mudry aj budu mudri hoci tu nemaju taki priestor
na vibudovanie svojich schopnosti.lebo tu je rasismus na 1 mieste co je kriteria na slovensku ale ras to pride ze cigani budu vladnut vam koleso sa toci pomali a isto aus je to tu ze gadzovia robyte pre ciganoch cigan nebude robyt za maslo ale vy gadzovia budete robyt za slanu vodu .tak nenadavaj ze kto ste zac:woohoo:

co mas proto cganom?:angry: :angry: :angry:

Je to zberba. To, že sú cigáni sa preukázalo tým, že po príchode do Európy sa vydávali za kniežatá a vyššiu vrstvu spoločnosti hoci boli hnoj, špina, zlodejina a svoloč. Skoro na to prišli ale nenašiel sa vládca, ktorý by ich púť Európou navždy ukončil. Tak na neho čakám aby som sa pripojil veľmi aktívne k vyriešeniu tohoto odporného problému.:evil:

kalasnikov a par granatov:laugh: :laugh: :laugh:

:angry: nik by proti ním nemal keby sa správali ako ostatní .

kral - tvoja gramatika svedci o tvojej inteligencii a vzdelani...
si odpad... vzdy si bol, si, a vzdy budes.
Na tom proste nic nezmenis. Inak ake je to vediet o tom ze si hlupy?B)

Cigansky problem moze vyriesit len diktator ci diktatura:
Separovat, vystahovat, izolovat!

Jooha, cigani a zasa cigani...

Tak podľa mňa je správne označenie Rómovia, a cigáni sú skôr pejoratívnym pomenovaním. Poznám však Rómov, ktorí si priam vyžadujú aby ich volali Cigáňmi, vraj je to pre nich významnejšie.... (východ našej malebnej krajinky) a je podstatný rozdiel medzi rumungrom a vlašským Rómom alebo olašským keď chcete. Rómovia na seba majú byť prečo hrdý v minulosti dávnej toho prežili veľa, všade boli podradenými a vykonávali nečisté práce. Už vo svojej pravlasti - INDII patrili k najnižšie postavenej skupine! Spoločnosť ich odvrhla! preto sa rozhodli odísť a kočovať - až sa dostali k nám. Zaujíma ma táto oblasť, ich život minulosť a všetko... Preto som sa to rozhodla aj študovať, je to aktuálna problematika, nikto sa o toto etnikum nezaujíma, každý druhý Slovák alebo teda podľa nich gádžo povie špinavý cigáň, nechce sa mu pracovať, ale sú aj takí ktorí chcú pracovať a nikto im nechce dať prácu! Je to podľa vás správne?

Nebudem sa tu rozpisovať :D asi by som zapísali 4 stránky :D Len niečo chcem podotkúť - ROM - znamená človek alebo teda muž - tak by sme sa k nim mali aj správať ! AKO K ĽUĎOM!

[b]Lačho dives![/b]

xyz slečna z :P :P :P

Toto je celá úboha diskusia a vela ludi tu pise klamstva.Vacsina mojich dievcat boli ciganky a tak dobre dievcata to boli ze nemozem nic zle na ne povedat aj kamaratov,v kazdej rase su ludia aj taky aj taky.
Biely ma ojebali a nezacal som nadavat na celu ich rasu ako by to urobilo vela takych hlupakov ako vy keby islo o inu rasu ako je biela teda ta ich takze na case sa zobudit.

POCUVAJ TY VYGUMOVANY MOZOPG AJ TEN BOL KOKOT CO TA UROBYL .CIGANI BOLI NIEKEDY PANI AJ TERAS NIEKTORY SU ,CIGANI HRALI PANOM GDE VY HAVED STE NEMOHLI VSTUPIT ANI STAT ZA OKNAMI .VY STE PASLI KRAVY A ROBILI NA PANSKE CO CIGANI HRAVALI A ZABAVALI PANOV,CHODILI SME PO CELOM SVETE A ZDELAVALI SA A BOHATLI SME .CO VYSTE SMRDELI A POTILI ZDOCHINALI STE .A TATO KRAJINA PATRILA POD RAKUSKO UHORSKO TAK CO VY TU MATE HOVORIT O TAJTO ZEMI VY HOVADA NEVYCHOVANE TATO ZEM VAM NEPATRI STE JU DOSTALI DAROM NELEN VA AJ MY NACISTICKA ZMYJA .RAS TO PRIDE A BUDE TO CELKOM NAOPAK ZDOCHNI.:P

S pisateľom článku vrelo súhlasím. Hľadám, či niekto nevypísal zbierku na pomoc tých chudákov z Medzilaboriec, ktorým štát naparil pokutu za to, že bránili nasťahovaniu cigáňov do svojho paneláku. Myslím, že my slušní ľudia s nimi máme držať pokope a pomôcť im. Nech vedia, že urobili dobre, napriek tomu, čo hovorí oficiálna štátna moc. To nedali pokutu im, ale všetkým Slovákom.

Model fiktívnej spoločnosti, tvorenej pracujúcimi a príživníkmi, bol naozaj priveľmi schématický. Predpokladal som v ňom napríklad, že potomci pracujúcich sú vždy pracujúci a potomci príživníkov príživníci, ako keby išlo o dedičné vlastnosti. To však, samozrejme, nie je pravda. Niečo som predpokladať musel, keď som chcel vypočítať konkrétne demografické hodnoty. Je však načase opustiť fiktívny model a hovoriť o konkrétnej spoločnosti, ktorá sa od modelu podstatne nelíši. Názov stránky nenechal čitateľa na pochybách, že chcem hovoriť o niektorých skupinách Cigánov na Slovensku.
Možno by na začiatok bolo dobré vysvetliť, prečo sa vraciam k starému dobrému menu "našich tmavých spoluobčanov" (prečo si komunisti vymysleli na ich označenie túto frázu?). Dôvod je celkom prostý. Slovo Cigán je staré slovenské slovo a o výbere slov rozhodujú užívatelia jazyka, v tomto prípade Slováci. Cigáni nie sú Slováci, sami tvrdia, že predstavujú národnostnú menšinu, ktorá sa od Slovákov odlišuje napríklad aj jazykom. Nevidím teda najmenší dôvod, prečo by Slováci mali Cigánov označovať cigánskym menom Roma. Oni nás tiež volajú v svojom jazyku Gadžo a nikto z nás proti tomu neprotestuje. Porovnajme to s inými menšinami: ani karpatskí Nemci, ani Ukrajinci nás nenútia, aby sme ich označovali tak, ako sa označujú sami v svojom jazyku, či dialekte. Ale ani príslušníci iných národov neprotestujú, že ich nevoláme tak, ako sa volajú sami: Slovák nehovorí o nikom, že je an Englishman, ein Deutscher, un Francais, un Italiano, etc. Myslím si, že toto vysvetlenie je pochopiteľné a celkom postačujúce. Nezaškodí tiež pripomenúť, že sa Cigáni začali nazývať Rómami vo svojom jazyku až v roku 1993 – dovtedy označenie Cigán akceptovali, a dodnes je toto vlastné meno súčasťou slovnej zásoby slovenského spisovného jazyka. Cigáni sa po cigánsky môžu označovať ako chcú, ale nemôžu nútiť Slovákov, ani iné národy, aby do svojho jazyka prijímali cigánske slová.
Slovo Cigán je príbuzné francúzskemu Tzigan, španielskemu Gitano, nemeckému Zigeuner, anglickému Gypsy. Všetky tieto názvy sú odvodené od mena Egypta, ktorý kedysi dávno Cigáni nesprávne udávali ako svoju pravlasť. Cigánsky spôsob života spôsobil, že toto pôvodne neutrálne označenie príslušníkov národa (ja Cigánov nepovažujem za rasu), získalo pejoratívnu konotáciu. Nie je to teda tak, ako to vysvetľujú niektorí Cigáni: že meno Cigán je nepekné, lebo dáva jeho nositeľom príhanlivý význam. Nie meno kazí Cigánov, ale Cigáni svojim spôsobom života pošramotili obsah pôvodne počestného mena. Nemali by sa teda zaň dnes hanbiť. Ak by sme ich ďalších 50 rokov označovali ako Rómov, nezískalo by aj toto umelé meno príhanlivý význam? Obávam sa, že nie v mene je problém.

Aby ma čitatelia nemohli obviňovať, že píšem o tom, čo nepoznám, prezradím im čosi o sebe. Začiatok svojho dospelého života som prežil na východe Slovenska a mal som preto možnosť Cigánov spoznať. Nie že by som sa o to zvlášť snažil, snažili sa o to skôr oni. Pár mesiacov po tom, čo som ešte za éry komunizmu získal byt v obytnom bloku, nasťahoval národný výbor rovno vedľa mňa cigánsku rodinu. A tým začalo moje spoznávanie. V jednoizbovom byte bývali piati, robili však hluk ako celý štadión. Hádam každý druhý deň "prijímali návštevy" a keď návštevníci odchádzali, počítal som cez "kukátko", koľko ľudí byt opustilo. Priemerný počet bol blízky dvadsiatke. Dodnes neviem, ako sa tam toľkí mohli pomestiť. Slovenské porekadlo síce hovorí, že dobrých ľudí sa zmestí všade veľa – ibaže nehovorí nič o objeme, ktorý má tých ľudí pojať.
Návštevy to boli bujaré a veselé, a trvali celé noci. Obvykle vrcholili zvadami a bitkami, ktorých obligátnou súčasťou bolo hádzanie rôznych predmetov, vrátane hrncov, do steny oddeľujúcej môj byt od ich bytu. Nad ránom družina zrejme začala pôsobením vypitého alkoholu strácať vedomie a keď som ja odchádzal nevyspatý do práce, oni ogrciavali schodištia a močili vo výťahu. Pokúsil som sa majiteľa bytu slušne upozorniť na dodržiavanie nočného kľudu. Odpoveďou bola séria vulgárnych nadávok, z ktorých najslušnejšia bola "diliňo gadžo". Volával som po nociach políciu, tá občas aj prišla, prehodila s nimi zopár slov – a odišla. Susedia rýchlo pochopili, kto sa to na nich sťažuje a po odchode polície mi búchali po dverách a stenách. A k nadávkam sa pridala kvalitatívne nová: "rasistická sviňa!"
Pred nasťahovaním Cigánov boli ľudia v bloku voči sebe veľmi precitlivelí. Keď som hrával cez deň na klavíri, susedia búchali na radiátor. Zrejme som ich rušil pri sledovaní televízie. Raz v nedeľu na poludnie prišiel dokonca sused bývajúci podo mnou s výhražnou žiadosťou, aby som okamžite prestal hrať, lebo jeho dcéra spí! Po nasťahovaní Cigánov sa táto precitlivelosť stratila: nikto v hlbokej noci nebúchal na radiátory, ani im nešiel klopať na dvere. Pociťoval som to ako diskrimináciu: ja som nesmel hrať na klavíri na poludnie, Cigáni mohli robiť pekelný rámus celú noc. Pýtal som sa toho suseda, či mu teraz rušenie nočného kľudu nevadí. Vadilo mu, ale bál sa hádať s Cigánmi. Jednak by vraj nič nedosiahol a jednak na seba nechcel upozorňovať. Takže voči mne bol ten sused hrdina, mňa sa nebál, ale s Cigánmi sa nechcel špiniť. A po krátkej dobe som i ja začal chápať, že ak chcem minimalizovať konflikty s Cigánmi, nezostáva mi nič iné iba pretrpieť ich orgie, pretože žiadnym konaním nič nedosiahnem. Obyvatelia bloku boli cez deň v práci, Cigáni doma, ktovie čo by nám rasistom mohli vyparatiť ...
Jedného dňa sa títo Cigáni odsťahovali a všetci obyvatelia bloku si vydýchli. Netešili sa však dlho – do bytu sa nasťahovali Cigáni iní. Pýtal som sa na bytovom odbore MsNV na vysvetlenie a dozvedel som sa, že ktosi rozhodol, že tento byt je už trvale určený na ubytovanie sociálnych prípadov – teda Cigánov. Táto zmena predstavovala pre obyvateľov bloku krok z blata do kaluže. Noví Cigáni mali asi šesť detí a tie mali rozkošný zvyk opľúvať kľučky bytov a výťahu. Bolo to odporné a nechutné a ja, otec dvoch malých detí, som musel robiť rôzne komplikované opatrenia, aby sa nečistota z kľučiek nedostala na ruky mojich ratolestí a odtiaľ do ich úst. Vedel som, že keby som proti tomuto konaniu ráznejšie zakročil, jeho intenzita by sa iba zvýšila. Raz som sa však predsa neovládol a Cigánčatám som vynadal. Reakcia sa dostavila hneď: "ktosi" mi začal močiť na dvere a pred dverami vyprázdňovať obsah svojich hrubých čriev. Susedova zásada sa opäť potvrdila: človek nesmie na seba upozorňovať, ak nechce aby si ho Cigáni všímali. Oni majú totiž dosť času na vymýšľanie všemožných pestiev – do práce ani do školy sa neponáhľajú.
Nečudo, že pri takom každodennom kontakte, som si začal všímať Cigánov aj mimo svojho bydliska. Raz som sa viezol v autobuse a na jednej zastávke ich nastúpila celá črieda. Cestujúci im hneď "uvoľnili" miesta, lebo každý chcel byť od ich zápachu čo najďalej. Na ďalšej zastávke nastúpil revízor a začal kontrolovať cestovné lístky. Keď prišiel ku mne, ukázal som na Cigánov a požiadal ho, aby najprv skontroloval ich, lebo oni lístky určite nemajú. Revízor odo mňa lístok už nechcel, ale Cigánov obišiel. Vtedy som si uvedomil, že ich diskriminuje: správa sa voči ním ináč, než voči ostatným cestujúcim, rasista jeden!
A začal som si uvedomovať, že aj obyvatelia bloku, vrátane mňa, Cigánov diskriminujú: správajú sa voči ním ináč než voči sebe navzájom. Sebe netolerujú takmer nič, Cigánom všetko. Pochopil som, že nás Cigáni označujú za rasistov právom!
Na opľúvanie kľučiek som sa sťažoval na všetkých možných miestach, vrátane mestského hygienika, lebo som celé noci počúval usedavý kašeľ zo susedného bytu a bál som sa: čo ak ide o tuberkulózu, ktorou sú ohrozené moje deti? Dlho sa nič nedialo, až asi po roku Cigáni zmizli a obyvatelia bloku boli pozývaní k lekárovi. Dozvedeli sme sa, že Cigánka zo susedného bytu mala kavernóznu tuberkulózu a rodina skončila v akejsi liečebni. Obyvatelia bloku potom dostali kúru streptomycínu a celý rok sme užívali Nidrazid a odporne kyslý PAS.
Raz manželka zbadala vo vlasoch našej dcérky živé vši. Rozhovor s učiteľkou ukázal, že "z pedagogických dôvodov" posadila k mojej dcére najhoršiu žiačku triedy, aby sa tá "niečomu naučila". Tvrdenie mojej manželky, že dcéra dostala vši od tejto Cigánky, učiteľka rezolútne odmietla a označila ho za rasistické! Na druhý deň prišla do triedy kontrola a vši naozaj mala iba naša dcéra – Cigánka v triede nebola ... Úsilie učiteľky naučiť Cigánku "niečomu" nemalo však veľký úspech, lebo tá školskú dochádzku ukončila v druhej triede základnej školy – tehotná. "Niečomu" sme sa naučili len my – ako odstraňovať vši – i keď sme o takú rekvalifikáciu vôbec nestáli.
Po tuberkulóznych Cigánoch sa do bytu nasťahoval cigánsky hudobník. Všetci obyvatelia sa potešili: mal iba jedno dieťa a chodil vyobliekaný a navoňaný ako nikto v celom bloku. Všetci sme ho mali radi a tešili sme sa, že náš osud sa konečne zmenil. Lenže jemu sa byt zdal primalý a o pol roka si našiel väčší. Vystriedala ho slobodná Cigánka s tromi deťmi. Ako som sa neskôr dozvedel, každé malo iného otca. Ani táto Cigánka nikde nepracovala, a "živila" sa prostitúciou. Keď som niekedy večer potreboval vyjsť z bytu, musel som sa predierať pomedzi čakajúcich nenavoňaných "zákazníkov". Aj priatelia ma v tých časoch prestali navštevovať.
Keďže za bývanie táto suseda neplatila, odpojili ju jedného dňa od zdroja elektrickej energie. O pár dní som zaregistroval čulý ruch okolo elektrickej rozvodnej skrine na ktorú som mal výhľad cez "kukátko". Všimol som si tam pripitého "zákazníka", ktorý manipuloval s elektrickými vodičmi a z času na čas zasyčal a zaklial – zrejme dostal elektrickú ranu. Ale keď som už ležal v posteli, začul som z vedľajšieho bytu rádio. Vyzrel som z okna a z bytu som uvidel svietiť svetlo. Ráno som zistil, že susedný byt je veľmi neodborne a nebezpečne napojený na môj elektromer. Samozrejme, že som životu nebezpečnú situáciu zlikvidoval ako som najlepšie vedel a utekal som do práce. Keď som sa vracal domov, suseda ma už čakala a začala mi nadávať, označujúc ma za genitálie vo všetkých jej známych dialektoch. Kľúčové v tých nadávkach bolo obvinenie, že som ju odpojil od elektrického prúdu! Ja ju – a od môjho! Na nadávky som samozrejme nereagoval: načo?
O pár dní som pri návrate z práce narazil predo dverami svojho bytu na podguráženú skupinku Cigánov, ktorí "odborne pripájali" susedin byt na elektrickú sieť. Privolaná policajná hliadka ich odviedla a videl som z okna ako ich za rohom aj pustila – rasisti bezohľadní! O pár dní som porušil zákon tým, že som dvere rozvodnej skrine uzamkol kladkou (rozvodná skriňa má byť z bezpečnostných dôvodov verejne prístupná), za čo mi suseda ešte dlho strpčovala život. Ale elektrinu tým nezískala.
Mám pokračovať? Nie, nechce sa mi. Pokým som sa zo spomínaného bytu neodsťahoval, bolo toho ešte veľa, ale to, čo som tu uviedol, celkom stačí na to, aby som mohol odpovedať autorom stránky Rasizmus.sk, ktorí obviňujú z rasizmu slušných ľudí už len preto, lebo "viac ako 65% z nás by boli proti tomu, keby sa do jeho susedstva nasťahoval Róm". To si Belosi nesmú už nič ani len želať? V tejto spoločnosti majú všetky práva len Cigáni? Silne mi to pripomína naivné názory združenia Sloboda zvierat, podľa ktorých aj zvieratká majú iba práva, ale už žiadne povinnosti. Ja som Cigánov mal za susedov celé roky a boli to roky hrozné. Nechcel by som, aby sa opakovali a teda patrím medzi tých spomínaných 65%. Ale nie preto, že by mi vadila "farba ich pleti" – tá mi bola celkom ľahostajná. Nebolo mi však ľahostajné ich správanie, ktoré som popísal. Viem, že všetci Cigáni nie sú takí, poznal som v svojom živote aj slušných (viď aj uvedený prípad hudobníka). Ale takých je nanešťastie málo. Je to moja vina?
Bohu (a Cigánom) milej organizácii s názvom "Ľudia proti rasizmu" preto na ich sugestívnu otázku "Vieš si predstaviť život v strachu len preto, že si inej farby pleti?" odpovedám veľmi jednoznačne: áno, viem si to predstaviť celkom živo, lebo som roky v takom strachu žil a bál som sa Cigánov len preto, lebo nie som Cigán!
S Cigánmi som sa občas stretával od detstva a už vtedy som si u nich všimol jednu vlastnosť, ktorá mi dnes pripadá takmer univerzálna: je to bezohľadnosť voči Belochom (vzájomné vzťahy Cigánov ma, samozrejme, nezaujímajú). Svoje detstvo som prežíval v socialistickej ére čakania v radoch a vtedy som sa pri mnohých príležitostiach stretával s tehotnými Cigánkami, ktoré sa ostentatívne predvádzali svojimi bruchami, aby nemuseli stáť v rade. S tým súvisel aj môj prvý drobný konflikt s touto menšinou, keď ma takto chcela jedna Cigánka predbehnúť pri pokladnici kina. Tvrdo som odmietol a dobre som urobil: ten za mnou, ktorý jej vyhovel, potom hromžil keď zistil, že tehotná "nešťastnica" kupuje lístky asi pre dvadsať ďalších Cigánov stojacich obďaleč, a jemu sa vďaka jeho ohladuplnosti lístok už neušiel.
Tento prípad je, samozrejme, banálny, ale ukazuje plasticky, čo si o sebe Cigáni myslia: považujú sa za geniálne rafinovaných, lebo dokážu zneužiť slušnosť a ohľaduplnosť druhých v svoj prospech. Iste ste sa aj vy stretli v čakárňach lekárskych ordinácií, či pri pokladniciach predajní, s veľmi netrpezlivými a náhliacimi sa (do práce??) Cigánmi, ktorí si myslia, že hlúpymi výhovorkami oklamú sprostých "gádžov". Divíte sa potom tomu, že si myslia to isté o imigračných úradoch v zahraničí, kde žiadajú o azyl kvôli "rasovej diskriminácii", čo zdôvodňujú tým, že sa "boja" útokov rasistov? V zahraničí ich ešte nepoznajú, preto ich berú vážne. Ale aj to čoskoro skončí.
Poznámka: Dobrý príklad predstáv nezasvätených ľudí zo zahraničia o Cigánoch predstavuje naivne idealizujúci a neobjektívny pohľad Kanaďana Dr. Scheffela. Tento pracovník kanadskej vládnej organizácie Canadian International Development Agency (CIDA), hneď po príchode na Slovensko "veľmi rýchlo zistil, že najväčšou prekážkou integrácie Rómov je podozrievanie zo strany 'bielej' väčšiny. Avšak väčšina z 'bielych' nikdy nenavštívila rómsku komunitu". V celom príspevku, nachádzajúcom sa na oficiálnej stránke CIDA, nenájedete ani náznak toho, že by za čosi mali byť čo i len trochu zodpovední aj Cigáni sami. (Opät postoj typu "Slobody zvierat": Cigáni – rovnako ako zvieratká – majú iba práva, ale už žiadne povinnosti.) Špeciálne som tam márne hľadal vysvetlenie toho, akým mechanizmom "podozrievanie zo strany bielych" zvyšuje tak mohutne rast cigánskej populácie. Pri čítaní tohoto dokumentu sa človeku až zdá, že Cigáni predstavujú hádam výkvet ľudstva a vzor správania pre ostatné národy. Takéto romantické názory sú zrejme následkom až podozrivo veľkej rýchlosti, s akou tento bystrý Kanaďan robí svoje "bezchybné" úsudky. Poznámka: Jestvuje už aj preklad spomínaného príspevku.
Na výzvu vyššie spomínaných udatných bojovníkov proti rasizmu, formulovanú vetou "Podporuj prevenciu rasizmu, posilňuj lásku!" môžem preto odpovedať: klopete na nesprávne dvere. Ohľaduplnosti a "lásky" sa dožadujte od nich, nie odo mňa. Nie je mojou povinnosťou "milovať" nikoho a zvlášť nie takých, s akými som sa stretol. A na otázku "Chceš pokračovať v nekonečnom kruhu odovzdávania predsudkov?" odpovedám: to, čo som popísal, sú fakty, nie predsudky. Nie ja sa mám meniť, nie ja sa mám prevychovávať – zmeniť sa majú oni!
Popisované skúsenosti sa netýkali Cigánov z osád. Žil som v meste a to, čo popisujem, sa týkalo Cigánov "mestských" a teda asi aj kultúrnejších. Ale párkrát som sa ako peší turista nechtiac dostal predsa aj do osád. Keď som napríklad jedného letného popoludnia schádzal z Fabovej hole, musel som prejsť cigánskou osadou pri Polomke, o existencii ktorej som ani netušil, pretože nebola vyznačená na turistickej mape. Ale ležala v úzkej doline pozdĺž potoka, takže som ju obísť nemohol. Šiel som sám a Cigánčatá odo mňa drankali koruny. Neodpovedal som a ponáhľal som sa dolu osadou. Dospelí Cigáni na mňa začali vulgárne pokrikovať a obviňovať ma zo skúposti (mali na to zrejme ústavné právo), lebo chúďatám deťom nechcem dať ani korunu. Osada bola dlhá, ja som musel ísť jej stredom, a osadníkov moja "skúposť" podráždila až tak, že po mne začali hádzať kamene a na úzkom priechode cez potok mi zatarasili cestu, kde so mnou na túto tému zrejme chceli "diskutovať". Keď som dal najavo svoju rezolútnu neochotu k "diskusii" pod tlakom väčšiny, začali po mne s opovrhnutím pľuvať. Bol som rád, že ich "spravodlivé" rozhorčenie nad mojim "asociálnym" správaním neviedlo k vyťahovaniu nožov. Nesťažoval som sa vtedy na rasovo motivovaný útok – nie som ako oni.

A prečo o tom všetkom píšem práve tu? Lebo mi spomínaní "boží bojovníci" sugerujú, že rasizmus sa prejavuje už aj "rozprávaním vtipov [!] na tému znevýhodnených skupín [čím sú, preboha, znevýhodnené?] ... nazývaním Rómov cigáni [!]. Diskrimináciou v autobusoch [treba im uvoľňovať miesta na sedenie?], obchodoch [treba ich pri pokladnici púšťať dopredu, lebo sa veľmi ponáhľajú do práce?] ... " A títo ľudia, ktorí usúdili, že treba ochraňovať iba práva niektorých skupín obyvateľov, nie všetkých, idú vo svojich vývodoch až tak ďaleko, že bez hanby tvrdia, že "rasizmus je diskriminačná teória, ktorá ... je obvykle spojená s genocídou, vyhladzovaním menejcennej rasy nadradenou." Takže od nazvania Rómov Cigánmi je už zrejme len krok ku genocíde!!! Vedeli by ste si vymyslieť lepší príklad demagógie?

Co urazas ciganov ty kar bely,bezdomofcom tabory stavace a nam kto aspon dreva pridze narubac a narucac..sak pockaj kedz ti pihne nozik do rebra dajaky brat,budzes ucekac a modlic kedz ta degoni dostanu na ruku,co ty hubu obciras o ciganov, by si mal donest dajake penaze hned ,my zname na co mame prava ty marha

Ozvem sa na jednu vec, ktorá mi vadí, inak aj podľa vlastných nebezpečných zážitkov súhlasím-čo máš proti Slobode zvierat? Robí dobrú zmysluplnú prácu. Ale tak asi nevieš o nasledovných rozdieloch... Veď zvieratá nemajú rozum (cigáni áno,majú k dispozícii vyspelejšie, ľudské telo, a zneužívajú ho len na zlo) zvieratá sa vedia postarať o mláďatá-vo väčšine prípadov, mláďatá nekončia v kanáloch, neobžerú ich potkany, alebo ich neprizabije kadejaký druh ich matky, ani ich nikto od mladého veku neznásilňuje, a keď už robia niečo ako incest, tak len preto, že zvieratá to nemajú ako rozlišovať. Ľudia sú zlí na zvieratá,ktoré sú väčšinou čistotné a priateľské, vedia pomáhať, vážia si svojho "majiteľa" ...ale príšerám(to nie sú ľudia, čo od detstva znásilňujú staré babky,klamú a kradnú kde sa dá, a otcovia majú s dcérami či vnučkami deti) staviame byty, hlavne že my máme krízu, a necháme si od nich s.ať na hlavu.Poznám aj pár normálnych, ale také netvory, ako si opisoval, treba jedine kastrovať(veď aký život majú tie deti?),lebo zabiť ich predsa nie je humánne, jedine ak sa nás snažia ohroziť na živote...veď to je logické, nech nikto nepovie, že nie.To je proti realite a zdravému rozumu

Komu sa páčia nech s nimi žije.Ja som rád,keď ich nevidím.Každý slušný človek sa stane rasista,keď má susedov cigáňov.

chod do sveta a pozri sa kto sa nevie správať,prijebaní gadzovia, ale je to pravda gadzo môže smrdiet,môže byť posratí špinaví ale vždi bude gadzo. ale na Romov nemáte mi sme tí ktorím vy len závidíte. A aby som nezabudol tie vaše gadzovske šlapky chcú byt ako naše romáčky, farbia sa na čierno a chodia do solária. A každei sen je zaj. si s cigánom Ha....

Viete vi ste sa tak už narodili a ak nie tak svoje deti učíte od malička k rasovému rozdielu, je to správne?
Pítam sa čo bude ak dnešní cigáni ako ích nazívate sa raz vzbúrja a začnú vás po jednom likvidovať, ak máš pravdu ti tak ím to pôjde velmi dobre. Mi niesme ako vy, ste posratí a neviete sami nič len ked ste vjacelí, ale ak mi budeme viacelí tak uvidíte. a o neakej kríze však náš štát nemá ani fuka, má len romske peniaze od unie, nehambíte sa mi vás živíme a čo dostávame naspeť.

tak chcipni ty kravo pitoma nikdo ti za to ne muze ze ma kas a na ser si jo

hm uz jsem se s par negrama pobil, a ještě jsem nezažil, že by aspon jeden z vas cernejch sel na ferovku..vy negri vzdycky napadate jednoho, jen kdyz je vas vic...:sick: jsem sice cech, ale podle toho, co vydim tady u nas, vim, ze vy negridriv ci pozdej odejdete...nikdo totiz na vas nebude brat ohledy, vy svine cerny zajebany

Ako si dovoluješ takto vyskakovať!!! Ja bývam neďaleko cigáskeho geta!!! Mám vás ako na dlani. Makám celé dni aby som ako tak slušne žila a ani v noci sa nemožem vyspať, lebo tá háveď sa už vychrápala a za moje peniaze žere a húka celé noci. Žijete vo vlastných hovnách, množíte sa ako potkany. Skapte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:evil:

Hitler sa mozno bal zidou,preto lebo ovladali ekonomiku a potreboval ich peniaze no ciganou pre ich inteligenciu asi nie.A uz tu nepiste take blbosti staci navstivit neaku zakladnu skolu,lebo na strednej ich uz niet a zistite co su zac:skratka degesi a ich rodicia paraziti co namiesto prace kotia deti ako potkany,taka je prauda a uz netarajte bludy.

Co sme dostali darom?Na akych panskych oslavach to cigani hravali?My sme mozno smrdeli od potu po robote no vy smrdite vzdy.Hrat na hudobne nastroje vedia aj biely ludia.to len o vas museli vytvorit famu hudobnikov.bo nic neviete akurat ozraty hukat.A jedine co sa zmeni bude to,ze ludi prejde trpezlivost a skonci to ako v Devinskej.:P

:( Je len jedno jedine riesenie a dufam,ze ked vyhraju nacionalisti a narodniari (tipujem,ze to bude az okolo roku 2018-az vtedy sa i zaostali a ubohi Slovaci zobudia),tak to vyriesia velmi razne a to tak,ze sa vyseparuju dobri a slusni cigani,ktorych je maximalne 3% od toho totalne zdegenerovaneho odpadu-vysledku starocnych incestov a brutalneho a permanentneho uzivania alkoholu+z dosledku nevzdelavania sa im i tie zbytky mozgovych buniek zdegenerovali,zakrpateli,resp.uplne zanikli. Ten hnoj je mozne raz a navzdy vyviest do ludoprazdnych oblasti-napr. na Sibir,ohradit ten pozemok-ich novy "stat" a zabezpecit nulovu sancu na utek z tohoto "ich" uzemia. Ja zijem striedavo v Rakusku,Taliansku a (zial) i na Slovensku a tak tvrde postoje Talianov i Rakusanov by ciganov iste netesili. Taliani to pochopili uz davno-v okoli Rima,Milana a zcasti i Turina vznikla anticiganska domobrana,lebo co tam stvarali cigani-zvacsa rumunski,tak to ziadnu ludsku bytost s co i len minimom charakteru a mozgovych buniek NIKDY nenapadne! Seru po uliciach a vobec si ani len svoje spinave,smradlave,zasrate rite neutieraju-samozrejme svoje vytvori neodpracu,prepadavaju turistov,ale i domacich-i 20-clenne tlupy ciganov obkluci bieleho,ci bielych,surovo ich zbiju,dokopu a zoberu im vsetko cenne.A-videl som to neraz na vlastne oci,tie obete este i ocuraju!!!!!Tomu sa hovori totalne ponizenie a komplet "servis".Na cerpacich staniciach,mestskych zachodoch UMYSELNE mocia+seru MIMO misi,samozrejme to neodpracu!!!!!!!!!Zver je hodnotnejsia a cistotnejsia,nez oni! Je vela pripadov,ked v Rakusku (no nielen tam) usvedcili ciganov,ktori nielenze vykradli bielym chaty,domy,vikendove domy atd.,no ani to im este nestacilo a potom to zapalili-tomu sa hovori TOTALNY HYENIZMUS!!!A este tu-na tomto fore-v tejto diskusii sa nejaky ludsky hnoj,totalna spodina a odpad VYHRAZA tomu bielemu,ze nas budu zapichovat nozmi a vrazdit?!?!!!!!!! Ty skurvysyn-vyzyvam ta-strtnem sa s tebou s najvacsou radostou zoci-voci,len ty a ja a skus mna zapichnut!!!Vyrezem ti zaziva jazyk,tvoj spinavy kokot,usi(aby si vyzeral este jebnutejsie,ako vyzeras),rozkopem ti gule a potom sa na teba vymocim a vyserem,ty kokot vyjebany,retardovany!!!!!!Robite ramena,len ked je vas viac-radi sa grupujete-ako potkany,lebo ste posrani a totalne neschopni nicoho,ked ste sami.Ked ste este zili v Indii,tvorili ste uz tam absolutnu spodinu spolocnosti-ta najnizsia kasta,do ktorej blizkosti sa nikto nesmel anilen priblizit.Nenavideli vas uz tam,dokocovali ste cez Iran,odkial vas hnali svinskym krokom,v starych Armenskych spisoch sa pise,ze ked ste tam prisli,po prvy krat uvideli "diablov,horsich od divej zveri v ludskej kozi". Vsetci papezi okrem 4, vas kazali vrazdit a vyhanat,nikde vas nemali radi a velakrat bolo nariadene vyhnat vas vsetkych z danej krajiny,no nato ste mali rozum sa skryt (najcastejsie v lesoch),vzdy vas par ostalo a namnozili ste sa znova a znova rychlejsie,nez mysy,ci potkany- tie aspon sluzia ako potrava pre macky,no z vas nikdy ziadny osoh nebol!!! europske krajiny vas nechcu,neosvedcili ste sa v ziadnej z nich,vyplakavate,ze ste diskriminivani a pritom stale sa tu drzite zubami-nechtami!!!Vy tu nie ste doma a nie ste tu ani vitani a ziadani.Pridu iste casy,ked sa s vami spravi spravodlivy poriadok,no nato je treba spravodlivy a normalny rezim-narodny socializmus a nie zidakmi totalne ovladany a manipulovany-spinavy burzoazny kapitalizmus.Pokial vas tu uz musime trpiet,tak kym budete vyvezeni,zatial-docasne,navrhujem zakony : 1. Kazda ciganka,co ostane tehotna pred 18-im rokom svojho veku-STERILIZOVAT NA JEJ VLASTNE NAKLADY! 2. Ziadna ciganka NESMIE MAT vic ako 1 dieta s NIE POKRVNYM PRIBUZNYM!!! Ak uz je plod v bruchu,je nutne ho odobrat formou interupcie a taku ciganku sterilizovat. Pri akomkolvek naznaku nedostatocnej vychovy tychto "cig. potomkov" ODOBRAT biologickym rodicom a okamzite dat do reedukacneho centra,ktore by som zriadil v kazdom okresnom meste a na fungovanie a financovanie by sa museli pricinit cigani.Ak sa chces ty zmrd,zmätok a ludsky hnoj a odpad stretnut zoci-voci a rozdat si to ako muzi,prid 20.4.2011 na Hviezdoslavovo namestie v Ba (lebo do Ba obcas chodim z Rakuska) o 15"hod.Prid sam,i ja pridem sam a mas moje slovo,ze si nevezmem so sebou zbran.Ukaz sa,aky si chlap,ja ti dokazem,ze si nemozes dovolit vyvysovat sa na bielych a vyhrazazt sa im. Slovaci boli na uzemi terajsieho uzemia SR o cca. 1000rokov skor,ako cigani (zial prisli),tak ta donutim plazit sa a drzat hubu a krok avazit si to,ze tu vobec mozes byt!!! Ja uz na toto forum nikdy viac nepridem,tak sem ani na margo mojho prispevku nic nepis,lebo sa mi len tlak zvysuje,ak musim citat tie neslychane drzosti a stupidity od takychto darebnych,prizivnickych,agresivnych niktosov a spinavcov.Rozbijem ti papulu a totalne ta ponizim,leb o nic ine si ani nezasluzis+citil za potrebne zastat sa toho "gadza",ktoremu si sa vyhrazal!!! A tym,ktori sa zastavaju tejto ciernej svoloce odkazujem len tolko,ze musia spolusucitit s tymi obetami ciganskeho rasizmu a agresie voci bielym.
Pevne verim,ze pride ten den,kedy radikalne a nekompromisne zatocime s tymito zdegenerovanymi,retardovanymi,nevdacnymi,nehorazne drzimi,necistotnymi,zlodejskymi,klamarskymi,agresivnymi diablami v ludskej kozi. Len si prajem,aby to bolo co najskor.

vždy to boli cigáni.hambia sa za to, pretože robia hambu po celom svete svojmu etniku a preto sa skrývajú za "rómov" a sprostý slovák to akceptuje

očuvaj XYZ slečna Z
správne je pomenovanie cigán. všade na svete je to tak
romovia vám vymyslel slovenský holubičí národ, lebo za pomenovanie cigáni ste sa hambili.
a že vás v minulosti spoločnosť odvrhla? čo myslíš, prečo??

[b]tttt napísal:[/b]
[quote]Toto je celá úboha diskusia a vela ludi tu pise klamstva.Vacsina mojich dievcat boli ciganky a tak dobre dievcata to boli ze nemozem nic zle na ne povedat aj kamaratov,v kazdej rase su ludia aj taky aj taky.
Biely ma ojebali a nezacal som nadavat na celu ich rasu ako by to urobilo vela takych hlupakov ako vy keby islo o inu rasu ako je biela teda ta ich takze na case sa zobudit.[/quote]

Ked mas take skusenosti tak vies ze ciganky maju o 2 stupne Celzia teplejsiu vaginu ??? isto sito okusil a jazyckom!!!

Kto jediný si ty cigánsky odpad, že ty si dovoľuješ do mňa rýpať zo svojimi hnusnými výmyslami. Cigáni boli, sú a budu nevídaný a nežiaduci na Slovensku. Cigáni sú beštie v ktorých hľadať kúsok inteligencie je zbytočným mrhaním času. Cigáni nevedia nič iné len klamať, vraždiť, požierať psov a plodiť takých retardov akými sú sami. Víťazstvu zdar

Si dobrodruh? Daj to o sebe vedieť!

Podeľ sa s novou témou s Dobrodruhmi