Andalúzia z prvej ruky: Kráľovská cesta „Caminito del Rey”

Počuli ste už o španielskej Kráľovskej ceste „Caminito del Rey”? Tento historický chodník bol dlhé roky kvôli bezpečnosti uzatvorený. Aj napriek tomu lákal adrenalínových nadšencov z celého sveta, a vyžiadal si aj niekoľko ľudských životov.

Najnovšia rekonštrukcia prebehla v roku 2014 a slávnostné túto „kráľovskú” atrakciu otvorili v marci 2015. Odvtedy je chodník populárnym lákadlom pre tých, ktorí si chcú v južnom Španielsku okrem pláží a kultúry, vychutnať ešte niečo extra.

Servisný chodník pre vodnú elektráreň

Rieka Guadalhorce vyhĺbila v provincii Málaga impozantný kaňon. Prirodzený výškový rozdiel v tiesňave Desfiladero de Gaitanejo začiatkom dvadsiateho storočia podnikavým domácim poslúžil k vybudovaniu vodnej elektrárne. V tiesňave tak pozdĺž západnej steny vybudovali servisný chodník, ktorý používali aj domáci ako skratku medzi dvoma dedinami. Dovtedy totiž museli prechádzať okolo celej hory a niekoľko hodín tak kráčať za prácou či nákupom. V roku 1921 bol chodník slávnostne otvorený kráľom Alfonzom XIII., a vtedy dostal aj svoje kráľovské meno. Koncom dvadsiateho storočia schátral do takej miery, že bolo naň potrebné zakázať vstup. Prejsť sa dnes po tomto chodníku je skutočný zážitok, kde si každý návštevník vyskúša svoju odvahu pri výškach. Najvyššie položený bod chodníka je 250 metrov od dna úžiny, pričom jej stena dosahuje výšku viac ako 300 metrov. 

Visutý most, amonit a storočný jalovec

Prechádzka po Kráľovskej ceste „Caminito del Rey” predstavuje príjemný zážitok z pobytu v prírode. Počas prechádzky však teba mať oči otvorené, aby vám na stene neunikol odtlačok amonitu starý niekoľko miliónov rokov. Ďalej môžete objaviť chránený druh endemickej ropuchy v prírodnom jazierku, alebo obdivovať jalovec, ktorý sa na strmej stene pevnými koreňmi a takmer bez zeminy udržal už sto rokov.

Hlavu treba sem tam otočiť aj hore, aby ste mohli pozorovať miestne dravce, ako napríklad Orlosupa bradatého, podľa ktorého aj tento kaňon v španielčine nazvali. Atrakciami tejto cesty je aj gotický oblúk vytvorený eróziou. Milovníkov architektúry poteší obzrieť si aspoň z diaľky vodné nádrže alebo pozostatky starej vodnej elektrárne, a na konci trasy zase prekvapí vodná elektráreň zo sedemdesiatych rokov, ktorá na pumpovanie vody využíva jeden z kurióznych strmých kopcov z jurského obdobia, veľmi typických pre túto oblasť. Kto má rád výšky tak si svoju odvahu určite rád odskúša na presklenej lávke, na ktorú je vstup dobrovoľný, alebo pri prechode cez visutý most, ktorým však musí prejsť každý :)

Pre deti a aktívnych seniorov

Drevený chodník je už dnes veľmi bezpečný a na bezpečnosť dohliadajú aj jeho pracovníci, ktorých možno stretnúť pozdĺž celej cesty. Celkovo sa treba pripraviť na necelých osem kilometrov chôdze, pričom drevený chodník tvorí takmer tri kilometre. Cesta pozostáva z prvého dreveného chodníka, prechádzky prírodnou rezerváciou, druhého dreveného chodníka, visutého mostu a posledného, tretieho, dreveného úseku.

Na vstupe pracovníci kontrolujú či máte na sebe pohodlnú obuv, v opačnom prípade vám môže byť vstup zamietnutý. Určite si na výlet nezabudnite zobrať dostatočné množstvo nealko tekutín a opaľovací krém. Ak si však zabudnete pokrývku hlavy, trpieť kvôli tomu veľmi nebudete, na vstupe totiž každý návštevník povinne dostanete helmu. Každopádne, ak cestujete s deťmi, alebo ste aktívni seniori a výšky vám nerobia problém, tento zážitok by ste si nemali nechať ujsť. Avšak pozor, pre deti je vstup povolený až od 8 rokov. 

Caminito del Rey

Ako sa na výlet pripraviť

Vstup do tejto kultúrnej pamiatky je limitovaný a preto si treba návštevu dopredu naplánovať a lístky rezervovať čo najskôr. K lístkom sa môžete dostať na oficiálnych stránkach reservas.caminitodelrey.info, alebo cez agentúry, ktoré ponúkajú organizované prehliadky.

  • Individuálne lístky na oficiálnych stránkach bývajú veľmi rýchlo vypredané, a preto ich treba rezervovať včas. Klasický vstup stojí 10 € a vstup s prehliadkou so sprievodcom je za 18 €. Ak si lístok na oficiálnych stránkach zakúpite, musíte dbať na to, že sa do miesta sami musíte dopraviť.
  • Buď sa do miesta dopravíte prenajatým autom, alebo ak cestujete z Malagy, musíte si správne zladiť vlakové spojenie Málaga - Alora a následne autobus z mesta Alora do El Chorro. V druhom prípade treba deň začať naozaj včas.
  • Varianta individuálneho lístka s verejnou dopravou vás vyjde na 20 až 30 eur na osobu. Z praktických dôvodov je určite lepšie rezervovať výlet cez agentúry, ktoré ponúkajú časovo výhodnejšie exkurzie a okrem služieb sprievodcu dostanete v cene aj dopravu autobusom. Zaplatíte síce približne 50 eur na osobu, ale ušetríte čas, ktorý sa vám v horúcich jarných alebo letných dňoch oplatí radšej stráviť na pláži. Exkurzie organizované z Málagy bežne končia okolo druhej a tretej hodiny poobede. 

V prípade, že sa vám nepodarí dostať sa k lístkom na Caminito del Rey, môžem vám s rezerváciou pomôcť. FB /zazijspanelsko

Foto: Lucka Franková