Konflikt pod Gerlachovským štítom: Slovák vraj zaútočil na Poľku

Pod Gerlachom, mal vraj Slovák zaútočiť na Poľku. Najprv slovne, potom vraj aj fyzicky. Jablkom sváru bola zrejme skutočnosť, že sprievodkyňa z Poľska vodí turistov na slovenskú stranu bez oprávnenia.

Incident sa mal odohrať v sobotu 14. apríla a nakoľko Poľka nemlčala, polícia už začala trestné stíhanie vo veci trestného činu nebezpečného vyhrážania.

Národná asociácia horských vodcov SR ale pri tejto príležitosti upozorňuje, že celý konflikt môže byť dôsledkom zvyšujúceho sa množstva nelegálnych vodcov. Tento trend sa vraj v Tatrách najmä v posledných rokoch silno rozmáha. 

Pohľad poľskej strany

Na udalosť, ktorá sa odohrala na skalách pod stenou Batizovskej proby má svoj pohľad aj 45 ročná poľská sprievodkyňa. Podľa portálu Aktuality.sk vypovedala na polícii v Starom Smokovci takto:

"Slovák sa mal Poľke prihovoriť slovami: „Čo tu robíš?“. Na čo sa mu snažila vysvetliť, že má oprávnenie horského vodcu a smie vodiť klientov aj na slovenskú stranu. Obaja mali podľa jej slov so sebou aj dvoch klientov. Slovák podľa nej nemal na hlave helmu. Po krátkom rozhovore začala vyťahovať telefón a chcela si muža odfotografovať. Slovák však pristúpil k nej a snažil sa jej telefón zobrať.  Keď sa mu to nepodarilo, chytil ju za batoh a začal s ňou mykať. Žena sa ale nedala a muž sa vydal preč. Keď sa vzdialil asi na dva metre, všimol si, že ho opäť chcela odfotiť, tak k nej opäť pristúpil a začal ju udierať po prilbe, po ruke aj nohe. K fyzickému zraneniu však nedošlo. Slovák sa mal poľskej sprievodkyni vyhrážať aj slovne, na čo sa ona začala obávať o svoj život a zdravie."

Pod Gerlachom sa vraj odohrala vyššie popísaná scéna

Poľka sa cíti ukrivdená, Slovákovi, ktorý sa zatiaľ nenašiel vraj môže hroziť až ročný trest. Na vec má však svoj názor aj Národná asociácia horských vodcov SR. Jej predseda Marek Trávniček podľa portálu Aktuality.sk upozorňuje na nasledujúcu skutočnosť: 

„Jediné oprávnenie na vodcovskú činnosť u nás môže vydať Národná asociácia horských vodcov a je pravdepodobné, že poľská sprievodkyňa získala toto oprávnenie od poľských úradov. Naša asociácia jej platné povolenie totiž nevydala. S oprávnením vydaným poľskými úradmi ide na slovenskej strane Tatier o neoprávnenú vodcovskú činnosť. Horskí vodcovia majú vo vysokohorskom teréne právo vyzvať kohokoľvek na predloženie platného oprávnenia na vodcovskú činnosť.“ 

Asi toľko fakty ku konfliktu vo Vysokých Tatrách. Našťastie, nikomu sa nič nestalo. To je najdôležitejšie. Výmenu názorov medzi dvoma, pravdepodobne skúsenými horalmi si ich klienti neodniesli a pevne veríme, že mali napriek tomu z našich Tatier pekný zážitok.

No ako vidno, aj na horách už ide často v prvom rade iba o biznis. Čo si budeme nahovárať, veď je to tak. Aký je na podobné veci váš názor?

Je podľa vás v poriadku, aby ste na niektoré tatranské štíty mohli ísť iba v sprievode horského vodcu?