Turecké studne - Štrampľoch v Krupine

Niekedy to miesto nájdete aj pod názvom Turecké kúpele. Hammam, ako sa nazývajú vo svojej rodnej reči. Umývanie tela, masáž mydlovou penou a potom olejová masáž, to všetko sa skrýva v komplexnej očiste tela podľa tureckého receptu. Ibaže turecké kúpele, Štrampľoch v Krupine, pravdepodobne bývalý lom na tufový kameň, je príliš malý na luxusné a okázalé kúpele. Pravda o využití tohto miesta, bude asi trochu iná.

Turecké studne - Štrampľoch v Krupine

Štrampľoch, čože je to za názov?

S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou ide o skomolený nemecký názov Steinbruch, čiže kamenný lom. Ibaže to, čo je dnes turistická atrakcia mesta Krupina ako lom nevyzerá. Povedzme, že skôr kulisy k historickému filmu, prípadne k fantasy s drakom, ktorý nemusí byť nepriateľský (koniec koncov ani traja bratia – draci z Game of thrones, neboli úplní darebáci). Nesmiete sa dať zmiasť. Z opačnej strany kopca je skutočný lom. Taký, z ktorého sa ťažil kameň, nielen na stavbu významným budov v meste, ale aj na trochu vzdialenejší opevnený kláštor Bzovík. Keďže vieme, že Bzovík bol v 15. storočí už opevnený, môžeme súdiť, že lom na kameň v Krupine fungoval o trochu skôr. Tá informácia je dôležitá, pretože ešte aj info panel pri Štrampľochu konštatuje, že písomne je podchytený v roku 1849.

Turecké studne - Štrampľoch v Krupine

Turci v Krupine

Vojská Osmanskej ríše sa tu pravidelne pohybovali v 16. a v 17. storočí. Prisúdiť im, že by chladné hrubé kamenné miestnosti využívali ako svoje kúpele je príliš odvážna teória. Tá skutočnosti bližšia hovorí, že tento priestor využili ako zázemie pre obliehanie mesta Krupina, prípadne dočasný tábor v čase, keď tiahli smerom k banským mestám. Tomu by nasvedčovala aj skutočnosť, že na historických mapách zaberá Štrampľoch oveľa väčšiu plochu.

Turecké studne - Štrampľoch v Krupine

Štrampľoch ako pivnica

To bude najpravdepodobnejšie využitie kamenných priestorov. Ak spomeniem Brhlovce, mnohí si určite spomenú na ich kamenné obydlia. Geologicky sme na rovnakej ploche. Sopečný tuf, mäkká vulkanická hornina, tam, aj tu. Ibaže v Brhlovciach obydlia po stáročia využívané, tu opustený priestor. Nič nezvyklé. V trochu zabudnutej obci Lišov, vzdialenej od Krupiny dákych 30 km, je obdobných pivníc, možno aj opustených obydlí, neúrekom. Najmä však ukazujú, aké veľké mohli byť pôvodné podzemné priestory v Krupine. Preto je možné hovoriť o tom, že pokojne mohli slúžiť ako vínne pivnice, stajne pre kone a hospodárske zvieratá, resp. sezónne ubytovanie. Určite nie však ako úkryt pred Turkami. Na to dobre poslúžilo mestské opevnenie, opevnený kostol v Krupine a relatívne rozsiahle mestské podzemie.

Turecké studne - Štrampľoch v Krupine

Turistická atrakcia

Napriek tomu, že píšem, že Štrampľoch je plochou veľmi malé miesto, je naozaj zaujímavé. Kameň zosekaný vo veľmi pravidelných tvaroch, miestnosť pôsobiaca ako malá izbietka (mimochodom v lete 2023, komplet zaliata vodou, vďaka daždivému letu, by tie Turecké kúpele mohla pripomínať), schodíky, ktoré nikde nekončia (alebo končia veľmi predčasne), všetko to pôsobí kúzelne. Hľadal som iné slovo, tlačilo sa mi na jazyk „rozprávkovo“ , ale to nie je presné. Toto je skutočné miesto, postavené pre denné potreby a tak aj využívané. Do toho prostredia môžete zasadiť akýkoľvek príbeh a zmení to váš pohľad na dobrodružný zážitok.

Turecké studne - Štrampľoch v Krupine