Patagónia s Dobrodruhom

Patagónia, jedna z najikonickejších turistických destinácií na svete. Chystáme sa navštíviť najkrajšie lokality tejto oblasti a spoznať miestnu kultúru, prírodu, ochutnať argentínske steaky, navštíviť malebné krčmy dýchajúce juhoamerickou pestrosťou a bezstarostnosťou.

Chceme spoznať jednoduchosť žitia týchto ľudí, rovnako ako drsné podmienky, ktoré im pripravuje ako príroda, tak niekedy aj ich krajina. Všadeprítomné lamy a nádhera krajiny nás určite nenechá na pochybách, prečo je práve tento kus zeme tak ospevovaný a navštevovaný dobrodruhmi z celého sveta.

Ak aj ty snívaš o takomto dobrodružstve a spĺňaš podmienky nižšie, pridaj sa k nám a skúsime vytvoriť kompaktnú a veselú partiu :)

Kondičná príprava

Tieto túry nebudú príliš exponované, terén je vhodný pre každého, kto má základné skúsenosti s pobytom na horách. Väčšinou sa bude jednať o vyšlapanie dolinou k vyhliadke, najnáročnejší úsek pobytu bude trek v Torres del Paine, kde na 8 kilometroch vystúpime 700 výškových metrov.  Celý pobyt budeme pešo prekonávať iba maximálne niekoľkohodinové túry, pri ktorých a vraciame naspäť do miesta z ktorého sme odišli. To znamená, že sa ani nemusíte obávať vláčenia ťažkých nákladov na chrbte, zobrať si zo sebou na každý deň stačí len nejakú stravu a oblečenie pre prípad potreby.

POZOR: Ale každý musí rátať s tým, že budeme aj kempovať vonku. Nato samozrejme nadväzuje aj odolnosť voči výkyvom počasia, schopnosť si pripraviť jedlo, rozložiť a zložiť stan a podobne. Preto hľadáme ľudí, ktorí majú kolektívneho ducha, majú danosť pomôcť jeden druhému a hlavne nebudú klesať na duchu v prípade horšieho počasia. Frflošov a ELITÁROV neberieme, všetci sme si rovní :)

  • Približný TERMÍN: November/december 2023 (ešte upresníme po dohode)

Patagónia s Dobrodruhom

Čo si vziať zo sebou

Na turistiku si samozrejme treba vziať pevnú vysokohorskú obuv, ako aj teplé oblečenie v prípade daždivého a chladnejšieho počasia. Okrem toho stan a karimatku na spanie v kempoch. V prípade, že si zo sebou zoberiete aj turistický varič, treba myslieť na to, že plynová bombička je v lietadle neprenosná, jej nákup preto budeme riešiť až v mieste pobytu, kde nie je problém si ju zaobstarať.

1. Deň: Odlet do Južnej Ameriky

Odlet z Viedne, Prahy, alebo Budapešti.

2. Deň: Buenos Aires

Prílet do Buenos Aires. Prehliadka centra mesta s úradom vlády, prezidentským palácom, obeliskom, a dohliadajúcim portrétom Evity na celé mesto, štvrť La Boca v Buenos Aires, plnej farieb, malebných zákutí a tanečníkov tanga. Ochutnáme miestnu gastronómiu, najmä štavnaté steaky a nasajeme atmosféru večne živého mesta. Prespíme v hosteli v centre mesta.

Buenos Aires

Patagónia s Dobrodruhom

3. Deň: Odlet do El Calafate

Odlet do El Calafate a trojhodinový presun autobusom do El Chaltén, horskej dedinky pod vrchom Fitz Roy. Táto obec láka jednak nezameniteľnými panorámami okolitých hôr a jednak množstvom krčmičiek s úžasnou atmosférou a výberom rôznych druhov piva.

El Chaltén

4. Deň: Výstup pod Fitz Roy

Výstup pod Fitz Roy, nenáročný, asi 6 hodinový trek cez ľadovcovú dolinu s výhľadmi na okolité masívy a nádherným výhľadom na vrchol cez azúrovo modré ľadovcové jazero. Jedno z najfotogenickejších miest Patagónie. Večer nás opäť pohostí centrum dedinky, kde si môžeme naplniť sily na ďalší deň.

Fitz Roy

Fitz Roy

5. Deň: Prechádzka k Cerro Torre

Prechádzka k Cerro Torre a vyhliadku na panorámu dedinky v horskom prostredí. Opäť nenáročné presuny hlavne údolím. Na počiatku minulého storočia sa cez Andy snažili nájsť letecké trasy pre rozvoz pošty aj piloti ako napríklad Saint Exupéry, francúzsky spisovateľ a autor známeho Malého Princa. Okolité kopce sú pomenované aj po ňom a ostatných jeho spoločníkoch.

Cerro Torre

6. Deň: Prehliadka ľadovca Perrito Moreno

Odchod z hôr naspäť do El Calafate autobusom, prehliadka ľadovca Perrito Moreno, ktorý ako jeden z mála na svete stále udržiava svoju rozlohu, väčšiu ako rozloha mesta Buenos Aires. Noc strávime v El Calafate, ktorého turistické centrum obsahuje obchody a reštaurácie, vhodné na príjemné zrelaxovanie pred daľšou cestou.

7. Deň: Torres Del Paine

Cesta autobusom do Puerto Natales k pohoriu Cordillera Paine v národnom parku Torres Del Paine. Autobusy v Patagónii sú jedny z najpohodlnejších, aké sme kedy mali šancu zažiť, takže týchto ciest sa naozaj nemusíte obávať, práve naopak. Večer strávime v stanoch v kempe národného parku.

Torres Del Paine

8. Deň: Výstup k výhliadke na Tres Torres

Výstup k výhliadke na Tres Torres (tri veže), jednému zo symbolov národného parku Torres del Paine. Túra je nenáročná, pôjdeme naľahko a k vyhliadke vystúpame údolím, na konci ktorého sa vám otvoria tieto nádherné výhľady. Následne návrat naspäť do kempu. Autobusom sa odvezieme k jazeru Pehoé, odkiaľ budeme mať nádherný výhľad na celý masív, fascinujú svojou mohutnosťou a nádherným sfarbením svetlej žuly, na ktorej kontrastuje čierna sedimentárna vrstva.

Tres Torres

9. Deň: Presun k jazeru k jazeru General Carrera

Prepravíme sa na letisko, odkiaľ poletíme do dedinky Balmaceda. Tu si prenajmeme autá a presunieme sa popri nádhernom pohorí Cerro Castillo až k jazeru General Carrera, ktoré je očarujúce nielen svojou rozlohou najväčšieho jazera Chille, ale hlavne nádhernou azúrovou farbou.

Patagónia s Dobrodruhom

10. Deň: Mramorové jaskyne

Čakajú nás mramorové jaskyne, ktoré vznikli príbojom vĺn jazera na pobreží a ich vek sa datuje na 6000 rokov. Dá sa k ním dostať katamaranom, pre romantické duše je oveľa krajší kajak, ktorým sa môžete dostať až priamo dnu a preplávať svetom úžasných farieb, aký len tak inde na svete nenájdete.

General Carrera

11. a 12. Deň: Odlet do Santiaga a prehliadka mesta

Odlet do Santiaga, prehlidka hlavného mesta Chile, kraja vynikajúcich vín. Toto mesto bolo založené prvými dobyvateľmi zo Španielska. Odvtedy sa mesto zmenilo do podoby modernej metropoly jednej z najstabilnejších ekonomík v Latinskej Amerike. Pre záujemcov je možné navštíviť vinicu na kraji mesta, alebo iba vychutnávať oddych v niektorom z parkov, kaviarní a barov, ktoré táto metropola ponúka.

Santiago de Chile

Santiago de Chile

13. Deň: Odlet 

Návrat naspäť do Viedne, Prahy, alebo Budapešti.

- program sa ešte bude dolaďovať podľa aktuálnej situácie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Približný TERMÍN: November/december 2024 (ešte upresníme po dohode)

Predpokladané výdavky:

  • pri skupine minimálne od 8 osôb: 2500e + všetky letenky (cca 1200 Euro).

Ak chceš s nami vyraziť do PATAGÓNIE a spĺňaš podmienky, píš nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžeš aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face.