Pokus Petra Hámora o prvovýstup na Dhaulágirí severozápadným hrebeňom ukončilo nepriaznivé počasie

Svojej povesti neostala nič dlžná. „Biela hora“ zastavila tretí pokus Petra Hámora a jeho rumunských spolulezcov Horia ColibasanuaMariusa Ganea o prvovýstup severozápadným hrebeňom. Ten tak aj po 71 rokoch horolezeckej histórie v Himalájach ostáva stále neprelezený.

Úspešný začiatok

Podľa dostupných informácií začala expedícia úspešne. Horolezecké trio rovnako ako v roku 2019 aj tentokrát zdolalo najťažší technický úsek (skalnú bariéru a previsnutý komín), vďaka ktorému bol severozápadný hrebeň doteraz neprelezený.

Aj napriek typickému počasiu, ktoré na Dhaulágirí panuje – časté sneženie – sa následne Peter so svojim tímom dostal po hrebeni až do výšky 6 800 m. n. m. a teda ďalej ako v roku 2019. Situáciu však začal komplikovať silnejúci vietor.

Zasiahnutí lavínou

V pondelok 10. mája zasiahla Slovensko správa o lavíne, ktorá v noci uväznila horolezcov v stane. Našťastie všetkým trom sa podarilo dostať von. Stan však museli prerezať. Ako prví sa spod lavíny vyslobodili Peter a Horia. Marius vyšiel neskôr, pretože nevedel nájsť v zasypanom stane topánky. Zvyšok noci bivakovali v malej jaskyni, ktorú si vykopali.

Slovenskorumunské trio sa po tejto udalosti vrátilo do base campu. Predpoveď počasia na nasledujúce dni hlási opäť sneženie, ku ktorému by sa mal navyše pridať aj silný vietor. Takéto poveternostné podmienky znamenajú pre skupinu skúsených horolezcov až príliš veľké riziko. Peter, Horia a Marius preto pristúpili k rozhodnutiu expedíciu ukončiť.

Petrov sen o prvovýstupe na Dhaulagirí severozápadným hrebeňom sledujeme už tretí rok. Obdivujeme jeho vôľu a odhodlanie, ale aj rozvážnosť, s ktorou pristupuje k dôležitým rozhodnutiam. V horolezectve býva omnoho ťažšie v správnom momente sa otočiť ako pokračovať ďalej. A práve toto sú vlastnosti, ktoré odlišujú skutočných horolezcov od ostatných.

Petrovi a celému tímu gratulujeme k dosiahnutiu ďalšieho kroku k vrcholu a sme radi, že sa všetci vracajú domov v poriadku.