Rumunsko to nie je len Vlado Tepes alias Drakula

Keď sa povie Rumunsko väčšine ľudí hneď napadne meno Drakula, prípadne Transylvánia. Mnohí ľudia si neodmysliteľne túto krajinu spájajú s najslávnejším grófom na svete. A hoci najmocnejší stredoveký rumunský vládca žil v 15. storočí, asociáciu s vampirizmom mu prvýkrát pripísal až Bram Stoker v knihe Drakula o ďalších 400 rokov neskôr. Po publikovaní tejto knihy sa mýtus okolo Drakulu stal taký populárny, až dal do úzadia zaujímavejšie fakty o Rumunsku. Táto krajina pritom skrýva oveľa väčší poklad ako len rodisko presláveného grófa.

Divoke Rumunsko Viasat

 

Príroda, príroda a opäť raz príroda

Za tou by ste sa mali jednoznačne vydať, ak sa chystáte navštíviť Rumunsko. Husté, nedotknuté lesy, nespočetné množstvo vtákov, cicavcov a drobných živočíchov, vzduch, ktorý prečistí každú bunku vášho tela. Hovoríme o najcennejšom bohatstve, ktoré Rumunsko vlastní, živej panenskej prírode. Táto krajina sa môže pýšiť najväčším počtom pôvodných lesov v Európe. Mnoho rumunských pohorí patrí pod národné parky a nájdete tu veľmi dobre značené turistické cesty, ktoré vás prevedú mimoriadne krásnymi kulisami. Ak budete mať šťastie možno zazriete jeleňa, divú mačku, stádo divých koňov či dokonca bizónov, ktorí voľne žijú v rezervácii “Dragos Voda” v Neamt. Ide o jedinú rezerváciu v Európe, kde žijú bizóny vo voľnej prírode.

viasat divoke rumunsko

Ak však chcete zažiť pocit ako v amazonskom pralese, zamierte na deltu Dunaja. Labyrint vodných kanálov s piesočnatými ostrovmi, stromami rastúcimi priamo z vody, sú vtáčím rajom. Nájdete tu tisíce kormoránov, bocianov či volaviek. Práve vďaka nedotknutej prírode, nadobudnete pri ústí Dunaja pocit, že sa nachádzate v ďalekej exotike, mimo civilizácie. Rumunské mokrade sú pre turistov dostupné a spoznávať okolitý svet môžete či už z vyhliadkových lodí alebo z rybárskych dedín, v ktorých žijú poslední miestni rybári. 

Rumunsko je mnohých smeroch veľmi podobné Slovensku. Či už je to živočíšstvom alebo tým, že cez krajinu sa tiahne masívne pohorie Karpát. Avšak nedotknuteľnosť, ktorou sa pýši jej príroda, by mala byť našou inšpiráciou. 

Divoke Rumunsko Viasat

Ak túžite načrieť do prírodných krás Rumunska, pozrite si najnovší dokument na Viasat Nature, Divoké Rumunsko, v premiére od septembra. Okrem prírodných krás budete môcť objektívom špeciálnych kamier vidieť jedinečné zábery vlkov, bizónov či medveďov v ich prirodzenom prostredí. Po tomto dokumente možno aj vy budete plánovať ďalší výlet práve do Rumunska.