Túra zo Strečna na Suchý, Malý Kriváň, Veľký Kriváň a do Vrátnej

Naplánoval som túru zo Strečna cez Chatu pod Suchým po hrebeni na Suchý, Malý Kriváň, Veľký Kriváň a do Vrátnej. Túra mala mať podľa máp dĺžku 20,6 km a mala trvať necelých 9 hodín so stúpaním 1691 m a klesaním 1302 m.

Začínam

Vyrazil som z Trenčína rýchlikom o 5:21 do Žiliny, kde som prestúpil na osobák do Nezbudskej Lúčky. O 7:02 som vystúpil na stanici v Nezbudskej Lúčke a hneď sa napojil na červenú turistickú značku. Pri stúpaní zo stanice, okolo krížovej cesty na okraji obce, som mal pekný výhľad na hrad Strečno.

Strečno

Na Chatu pod Suchým

Asi po pol hodine chôdze som prišiel na oddychové miesto s prístreškom a hojdačkou na strome.

Oddychové miesto Strečno

Pokračoval som ďalej až na rázcestie s odbočkou ku Starému hradu. Rozhodol som sa, že budem pokračovať po súbehu modrej turistickej značky a cyklotrasy na Chatu pod Suchým. Približne o pol deviatej som dorazil k chate. Na chate bolo niekoľko ľudí, ktorí si dávali raňajky a pod chatou si balila trojica turistov svoje stany.

Chata pod Suchým

Na Suchý

Krátko som si oddýchol, občerstvil sa a pokračoval v ceste po červenej značke smerom na Suchý. Asi po pätnástich minútach stúpania do prudkého kopca som bol na vrcholovom bode Javorina.

Javorina

Ďalej už trasa viedla po hrebeni a mal som prvé výhľady na Žilinu a okolie. O chvíľu som bol na rázcestí Príslop pod Suchým, z ktorého som už mohol vidieť samotný vrch Suchý s vrcholkom zahaleným v oblakoch.

Príslop pod Suchým

Nasledovalo prudšie stúpanie na samotný Suchý. Stretol som niekoľko zahraničných turistov a urobil pár fotiek. Cez oblačnosť som mal výhľad na vodné dielo pri Žiline a okolité obce.

Výhľad na Žilinu

O pol desiatej som bol na vrchole Suchý, kde som stretol dve turistky.

Vrchol Suchý 1

Úplný vrchol bol žiaľ zahalený v oblakoch, ale veril som, že pri pokračovaní ďalej po hrebeni sa mi naskytnú pekné výhľady.

Vrchol Suchý 2

Na Stratenec

Zo Suchého som pokračoval ďalej po hrebeni a oblačnosť sa začala pomaly rozpadať ako som dúfal. Mraky sa prelievali cez hrebeň a odhaľovali mi moju trasu.

Po hrebeni

Prešiel som cez vrchol Biele skaly a o chvíľu som bol v sedle Vráta.

Sedlo Vráta

Zo sedla som pokračoval ďalej na vrch Stratenec.

Stratenec 1

Stratenec 2

Na Malý Kriváň

Pri zostupe zo Stratenca som na chvíľu zahliadol obce v doline.

Obce pod Stratencom

Ako som zostupoval do Sedla Priehyb uvidel som chodník vedúci na Malý Kriváň a aj samotný vrchol čiastočne pokrytý oblačnosťou.

Trasa na Malý Kriváň

O pol jedenástej som bol v Sedle Priehyb. Sedlo je križovatkou trás, odkiaľ sa dá dostať po modrej značke smerom do Krasňan a po žltej a následne zelenej značke do Turčianskych Kľačian.

Sedlo Priehyb

Čakalo ma stúpanie na samotný Malý Kriváň. Začal som stretávať viac a viac turistov.

Na Malý Kriváň

Oblačnosť sa tesne pod vrcholom rozpadala s prísľubom pekných výhľadov.

Pod vrcholom Malého Kriváňa

Na samotnom vrchole som stretol niekoľko turistov, ktorí sa schovávali za kamenným „vetrolamom“. Urobil som niekoľko fotiek a tiež sa najedol za malým kamenným múrom vzhľadom na to, že na vrchole fúkal riadny vietor.

Malý Kriváň

Na Veľký Kriváň

Pokračoval som ďalej v trase na Veľký Kriváň. Pri zostupe z Malého Kriváňa som mohol vidieť ďalší úsek svojej trasy vedúcej po hrebeni.

Trasa na Veľký Kriváň

Rozpadajúca sa oblačnosť mi umožnila zahliadnuť Veľký Rozsutec a v jeho susedstve aj Malý Rozsutec.

Výhľad z Malého Kriváňa

Pred výstupom na samotný Veľký Kriváň ma čakal po ceste výstup na vrch Pekelník, ktorý ma presne o sto metrov menej ako Veľký Kriváň.

Na Pekelník

Z Pekelníka bol už chodník k rázcestiu Hrana Veľkého Kriváňa podstatne širší a frekventovanejší.

Pekelník

Celú trasu na Veľký Kriváň lemovali čučoriedky.

Z Pekelníka

Päť minút pred dvanástou som bol pri Hrane Veľkého Kriváňa.

Hrana Veľkého Kriváňa

Výstup na samotný vrchol mi trval necelých desať minút. Na vrchole už bolo dosť ľudí a na fotku s vrcholovou značkou už bol „poradovník“. Veľký Kriváň je preto lepšie navštíviť v skorých ranných hodinách ak si chcete vychutnať samotný výstup a výhľady. Rýchlo som urobil zopár fotiek a začal zostup smerom do Vrátnej.

Veľký Kriváň

Zostup do Vrátnej

Zostúpil som do Snilovského sedla odkiaľ som pokračoval po zelenej značke popri lanovke do Vrátnej. Nízka oblačnosť sa držala tesne nad vrcholmi Malej Fatry a mal som pekný výhľad na Chleb, Stoh aj Veľký a Malý Rozsutec.

Výhľad z Veľkého Kriváňa

Trasa od hornej stanice lanovky viedla serpentínami po strmom kopci. Po približne trištvrte hodiny zostupu som vošiel do lesa. Chvíľu potom ako som vošiel do lesa sa spustil slabý dážď. V lese pokračovala trasa po kamenistej ceste až k dolnej stanici lanovky.

Horná stanica lanovky

V cieli

Dolná stanica lanovky

Tesne po pol druhej som dorazil k dolnej stanici lanovky vo Vrátnej. Túra mi trvala necelých sedem hodín bez náhlenia sa. Desať minút pred treťou som nastúpil na autobus do Žiliny, kde som už tradične prestúpil na osobák do Trenčína. Predpoveď počasia na tento deň nebola veľmi priaznivá a preto som bol veľmi rád, že sa oblačnosť rozpadla a počas väčšej časti túry som si vychutnával výhľady na navštívené vrcholy a doliny podo mnou.

Trasa túry je na nasledujúcom linku:https://sk.mapy.cz/s/jumupejupa

  • O svoj zážitok z túry som sa rád podelil touto formou, ale chcel by som si nájsť kamarátku alebo kamaráta na podobné trasy ako bola táto.

  • Nejaké trasy, ktoré pôjdem nájdete aj v odkaze na linku nižšie. Chodím hlavne cez víkendy. Viac o mne v mojom profile. Ak sa bude chcieť niekto pridať na túru, tak napíšte a dohodneme sa.

  • Ďalšie plánované túry: https://sk.mapy.cz/s/nogusuzovu