Vápenná - Tip na víkendovú turistiku

Na nádhernom vápencovom vrchole Vápenná (752 m), ktorý osobne považujem za najkrajší vrchol celých Malých Karpát, stojí aj malá rozhľadňa, ktorá je pre tento kopec veľmi typická. Všetci, čo ste tu boli ju už na prvý pohľad veľmi dobre poznáte. Túto útlu a asi 5 metrov vysokú betónovú stavbu nazývajú domáci turisti aj Roštún, čo nakoniec bolo aj pôvodné meno vrcholu Vápenná (niektoré mapy tento názov uvádzajú dodnes).

vapenna male karpaty

Vápenná, tretí najvyšší vrchol Malých Karpát

Vápenná je tretí najvyšší vrchol pohoria a nachádza sa asi 10 km juhozápadne od najvyššieho vrcholu Malých Karpát - Záruby (767 m).

Vápenná je naozaj nádherný vrchol s nespočetnými výhľadmi a vedie sem viacero výstupových trás. Asi najpopulárnejšou je tá z Plaveckého Podhradia. Z dedinky sa vydáte po žltej pomedzi domčeky. Ďalej vedie značka cez lúky pozdĺž okraja lesa. Až k odbočke doľava na lesnú cestu, kde začne chodník stúpať. Trasa vedie hustým bukovým lesom, ktorý neumožňuje prakticky žiadne výhľady.

v

vapenna male karpaty

Krásne výhľady

Postupne sa dostanete na rázcestie pod Vápennú, na ktorú to je už slabých päť minút. Najprv sa objaví výhľad pomedzi vegetáciu a hneď vzápätí chodník vedie na ostrý vápencový skalnatý hrebienok, z ktorého sa otvárajú fantastické rozhľady. Na východe sa rysujú siluety pohoria Považský Inovec a Tribeč, na juhu a severe lesnaté hrebene Malých Karpát. Paráda :)

vapenna male karpaty

Veľmi obľúbenou trasou a kratšou je však aj cesta po červenej značke zo Sološnickej doliny. Tá, hoci je kratšia ide celkom slušne do kopca.