10 prekvapivých faktov o Tádž Mahale

Tádž Mahal, architektonický klenot a pre mnohých symbol Indie, je považovaný za jeden zo siedmych novodobých divov sveta. Postavený bol v prvej polovici 17. storočia ako mauzóleum pre milovanú a predčasne zosnulú ženu mughalského vládcu Šáhdžahána. Čo sa skrýva za týmto mohutným pamätníkov, ktorý fascinuje svojou dokonalosťou a symbolizuje večnú lásku? Odpovede nielen na túto otázku vám prinesie dokument Veľkolepé stavby dávnoveku: Tádž Mahal, ktorý odvysiela televízna stanica Viasat History 4.7. o 21:00.

My vám ešte predtým prinášame 10 fascinujúcich faktov, ktoré sa spájajú s touto veľkolepou stavbou.

1 Dokonalosť len na vlastné oči

Tádž Mahal pôsobí dokonalo ako monumentálny celok, ale pravdou je, že sa v skutočnosti skladá z dokonalých a pritom najjemnejších detailov, ktoré pôsobia na návštevníka až pri vstupe do jeho útrob. Ako keby dávny architekti predvídali budúcnosť, pretože dokonalosť tohto nádherného pomníka je možné vnímať len pri jeho osobnej návšteve. Premyslené optické triky nedokáže zachytiť žiadny objektív, len vaše oko, a tak uvidíte vertikálne minarety, ktoré sa v skutočnosti nakláňajú alebo aj zväčšujúcu sa či zmenšujúcu sa kupolu v závislosti od uhla pohľadu. Súčasne sa aj v súvislosti s dennou dobou a polohou slnka na oblohe mení farba stavby.

2 Kopula ako samostatná konštrukcia

Pri kopule ešte ostaneme. Práve tento prvok dáva pomníku priam až nadpozemský pocit. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o samostatnú konštrukciu z kameňov, jej stavba bola pre staviteľov nesmierne zložitá. Robotníci museli skladať kamene postupne v prstencoch a po jednotlivých vrstvách nad seba. Všetko spájali len maltou, pričom celú konštrukciu bez akejkoľvek výstuže podopiera silné obvodové murivo, ktoré sa nachádza pod ním. Ešte dodáme, že kupola je vysoká 25 metrov a široká necelých 18 metrov.

Tádž Mahal

3 Abstrakcia raja

Pomník vznikol ako symbol večnej lásky k milovanej žene, ktorej telo je uložené v útrobách stavby, ale zároveň ide o abstrakciu raja podľa Posledného súdu v Koráne. Ten symbolizuje predovšetkým časť záhrady, lemovanej radmi anjelov, božieho trónu a tiež štyrmi zavlažovacími kanálmi, ktoré predstavujú štyri rieky raja.

4 Oba kenotafy sú prázdne

V Tádž Mahale sú uložené pozostatky Šáhdžahána aj jeho ženy Mumtaz Mahal. Málokto však tuší, že ležia v neoznačených hroboch pod miestnosťou s kenotafmi, teda symbolickými náhrobkami vyrobených na počesť zosnulých. Kenotafy lemujú krásne kvetinové motívy, mramorové mriežky a kaligrafické verše z Koránu. Islam totiž zakazuje zdobenie hrobov.

5 Tádž Mahal v replikách

Po celom svete existuje viac ako desať replík pamätníku. Žiadna z nich nie je tak úchvatná a symetrická ako originál. A viete, že podľa povesti chcel Šáhdžahána po bielom Tádž Mahale postaviť jeho vernú kópiu v čiernej farbe?

Tádž Mahal

6 Pravidelný bahenný kúpeľ fasády

Severná časť Indie, kde sa nachádza aj Tádž Mahal, je neslávne známa aj vysokým znečistením, Táto skutočnosť sa negatívne prejavuje aj na fasáde budovy, ktorá postupne žltne. Preto prechádza pamätník pravidelnou očistnou kúrou, ktorá mu na čas vráti biely lesk. Ide o zaujímavý ba priam prekvapivý proces. Na celú budovu sa nanesie bahno, ktoré vstrebe nečistoty a následne po vyschnutí opadáva.

7 Tisíc sloních síl

Postaviť Tádž Mahal bola v tamojšej dobe nepredstaviteľná výzva. Primitívne stavebné technológie si vyžadovali nielen ľudskú, ale aj zvieraciu silu. Preto sa na jej vybudovaní podieľalo viac ako 20 tisíc robotníkov a asi tisíc slonov. Stavebný materiál bol dovážaný dokonca zo Srí Lanky alebo aj z Tibetu.

8 Fascinujúce základy stavby

Pri stavbe monumentálneho pomníku ešte zostaneme. Vzhľadom na jeho polohu, pri rieke Jamuny a veľmi vlhkej pôde, museli robotníci kopať naozaj hlboko, aby bolo možné položiť jej základy. Dostali sa až k hranici podzemnej vody. Gigantickú jamu potom zasypali kameňmi a maltou a na tento základ postavili kamenné stĺpy spojené mohutnými oblúkmi. Vznikol tak akýsi podstavec pre budovu, ktorý je aj v súčasnosti chránený pred prúdom nevyspytateľnej rieky.

9 Stavba Tádž Mahalu by dnes stála miliardu dolárov

Tádž Mahal bol kompletne dokončený v roku 1653. Vtedy bola jeho hodnota vyčíslená na 32 miliónov indických rupií, čo by dnes predstavovalo približne 70 miliónov rupií, takže zhruba jednu miliardu dolárov. Niet sa čomu čudovať keďže pomník zdobí 40 druhov drahokamov a polodrahokamov.

 

10 Pod náporom turistov

Islamský pomník v prevažne hinduistickej Indii navštívi ročne 10 miliónov turistov. To je v priemere 833 tisíc ľudí mesačne, 192 tisíc týždenne a skoro 30 tisíc denne. Priam neuveriteľné čísla.

Spoznajte Tádž Mahal ešte viac. Sledujte dokument Veľkolepé stavby dávnoveku: Tádž Mahal venovaný tomuto fascinujúcemu mauzóleu, ktorý uvidíte v premiére na Viasat History 4. júla o 21:00.