Hrad Kašperk na Šumave je najvyššie položený kráľovský hrad v Čechách

Ak sa chystáte spoznávať krásy Šumavy a pri svojich potulkách sa dostanete aj do okolia mestečka Kašperské hory, určite odporúčam aj návštevu veľmi pekného hradu Kašperk. Nachádza sa len asi 3 kilometre od mesta a možno sa sem dostať aj autom.

Kde zaparkovať

Auto však treba zaparkovať na parkovisku pri ceste, ktorá spája Kašperské hory a Nezdice. Parkovisko je od hradu vzdialené asi 1500 metrov po asfaltovej ceste. Parkovné zaplatíte v automate, no pozor, počas letnej sezóny tu môže byť plno. Hoci na hrad ešte treba šliapať pešo, bez problémov to zvládnu aj rodiny s deťmi, prípadne kočíkmi.

Hrad Kašperk

Hrad Kašperk

Príjemná prechádzka ide lesom po zelenej turistickej značke, no cesta je stále asfaltová. Rovnakou cestou sa môžete vybrať aj späť. Ale ako možnosť je tu aj okruh, cez zrúcaninu Pustý hrádok po žltej značke. Z tejto lokality je parádny výhľad na okolitú Šumavu a aj na samotný hrad Kašperk. No pozor! Ak chcete urobiť okruh, táto trasa už nie je vhodná pre kočíky. 

Prehliadky na hrade Kašperk

Hrad Kašperk ponúka aktuálne dva prehliadkové okruhy so sprievodcom.

  • Život na hrade
  • Stavba hradu

Každý okruh má približne 60 minút a okruhy sú spestrené aj videoprojekciou. Vstupné je približne 120, Kč. Ja som si vybral prehliadku "Stavba hradu". V skupine nás bolo približne 20 a zaujímavý výklad bol doplnený v interiéri videoprojekciou. Tá simulovala techniku stavby, zariadenie miestností a veľmi zaujímavo bola stvárnená stavba mostu medzi oboma 30 metrovými vežami hradu.  Bolo to pútavé, mal som pocit, že som v centre diania niekoľko storočí dozadu a fantázia pracovala na plné obrátky.  Prehliadka sa končila výhľadom z veže na krásnu panorámu Šumavy. Veľmi pôsobivé. 

Hrad Kašperk

Hrad Kašperk

Niečo z histórie hradu

Hrad Kašperk je najvyššie položený kráľovský hrad v Čechách, vo výške 886 metrov. Bol postavený v roku 1356 českým kráľom a rímskym cisárom Karolom IV., Ten však na hrade nebýval a prenajímal ho. Hrad mal za úlohu brániť hranice so susedným Bavorskom, dohliadať nad kašperskohorským zlatonosným revírom a zaručiť bezpečnosť obchodnej cesty - Zlatý chodník z Bavorska do Kašperských Hôr. 

Postupne však hrad začal upadať a najmä z dôvodu nedostatku financií na jeho údržbu aj chátrať. Situácia vyústila v roku 1616 k tomu, že zanedbaný hrad odkúpilo mesto Kašperské Hory. Vo vlastníctve mesta je dodnes. Našťastie, hrad prešiel si rozsiahlymi rekonštrukciami a dnes je sprístupnený turistom.

Hrad Kašperk

Trasa výletu: Z parkoviska po zelenej turistickej značke na hrad Kašperk. Návrat je možný v rámci okruhu po žltej cez zrúcaninu Pustý hrádok (cesta nie je vhodná pre kočíky) alebo po rovnakej trase po zelenej (cesta vhodná aj s kočíkom) Celková dĺžka trasy: cca 4 km Terén: mierne kopcovitý po asfaltovej ceste (zelená značka) Vhodné pre kočíky: áno (po zelenej turistickej značke)