Kde sa outdoor dedičstvo stretáva s inováciou?

Asi budete mnohí súhlasiť: Bez prírody by sme neboli ničím. Je tu, otvorená a nedohľadná, aby sme sa v nej mohli stratiť. Jej veľkosť a krása nás uchvacuje, jej divokosť nás napĺňa rešpektom a zároveň priťahuje. 

Príroda s jej hlbokými lesmi, vysokými pohoriami a rozľahlými oceánmi obklopovala ľudstvo vždy. A dúfame, že aj naďalej bude a zostane čo najviac neskrotená. Naša budúcnosť a budúcnosť prírody sú navzájom prepojené. 

V spoločnosti Fjällräven chceme, aby sa ľudia vďaka našim výrobkom cítili bezpečne a v prírode ako doma. Byť najlepší v outdoorovom vybavení a v harmónii s prírodou znamená, že vždy hľadáme nové inovatívne a udržateľné riešenia.

  • Zahŕňa to aj použitie recyklovaných a organických materiálov, impregnácie bez obsahu pfc a vývoj produktov, ktoré môžu nosiť a obľubovať celé generácie.

Všetko sa to začalo batohom s dreveným rámom

V malej pivnici švédskeho mestečka Örnsköldsvik, Åke Nordin vyvinul batoh s hliníkovým rámom, stany bez zrážania vody a v roku 1968 bundu Greenland Jacket, ktorá dnes zostáva jedným z najikonickejších kusov spoločnosti Fjällräven. Nápad na túto bundu sa zrodil z potreby po praktickej funkčnosti. No zakladateľ spoločnosti Fjällräven Åke Nordin nemal ani tušenia, že sa z jeho spoločnosti stane omnoho viac... 

V roku 1966 škandinávsky tím vyrazil do Grónska

Zobrali si so sebou batohy a stany značky Fjällräven, no keďže Åke Nordin ešte nevyvinul oblečenie na von, členovia expedície si museli zobrať, čo bolo v tom čase k dispozícii: veľké, ťažké a pomaly schnúce bundy a nohavice. Vrátili sa z expedície plní spomienok a príbehov na dobrodružstvo, no boli sklamaní zo svojho oblečenia. O svoje postrehy sa podelili s Åkem. A to ho prinútilo premýšľať. 

fjallraven gronsko

Mohol by vytvoriť dokonalú bundu na celoročné nosenie vonku? Bunda, ktorá by bola ľahká, dobre by padla a rýchlo schla? Bunda, ktorá by vás udržala v teple a suchu? Bunda, v ktorej by ste nepoznali, čo je to zlé počasie? 

  • Materiál sa čoskoro predstavil sám: G-1000 

Åke ho vylúčil na stany, no pomyslel si, že by bol výborný na bundu. Nebol však spokojný s jeho odolnosťou voči vetru a vode. Åke sa teda vrátil ku kresliacej doske. Testoval celú škálu materiálov a impregnácií. 

Napokon mu ponúkla najväčšiu inšpiráciu príroda

S použitím zmesi včelieho vosku a parafínu podobnej vosku na lyže Åke vyvinul materiál Greenland Wax. A tento vosk mu poskytol odolnosť voči vetru a vode, ktorú hľadal. Dokonca zlepšil aj odolnosť materiálu. Výsledkom bola bunda Greenland Jacket

  • Bunda Greenland Jacket bola navrhnutá na akýkoľvek typ dobrodružstva v prírode

Bunda, ktorá pomohla ďalším a ďalším milovníkom prírody vydávať sa hlbšie do lesov, na hory a cez údolia. Bunda, ktorá sa stala ikonou. Materiály G-1000 a Greenland Wax sú dodnes základnými kameňmi značky Fjällräven.

greenland jacket

Na jar/leto 2018 vylepšená klasika a rozšírená kolekcia Greenland

Tieto materiály sa používajú aj teraz, v roku 2018. Aj v aktualizovanej kolekcii Greenland Updated. Inovatívna kolekcia, ktorá súčasne zostáva verná dedičstvu značky Fjällräven – jej cieľu vytvoriť odolné, nadčasové a funkčné vybavenie v súlade s prírodou.

Nová kolekcia stavia na tomto dlhodobo zavedenom dedičstve a ide ešte o krok ďalej. Tá istá časom overená estetika zostáva, no teraz je rozšírená o výber udržateľných materiálov ako G-1000 EcoEco-Shell bez obsahu pfc.

Oblečenie je navrhnuté tak, aby sa dalo pohodlne opraviť doma. To sú klasické kusy oblečenia vyvinuté pomocou najnovších techník pre dnešné dobrodružstvá.

  • Bunda Greenland kedysi inšpirovala celú generáciu, aby šla ďalej do prírody a dúfame, že sa jej to podarí znova. Šli sme ďaleko, no niekedy sa musíme vrátiť tam, kde to všetko začalo, aby sme skutočne pochopili, čo sme dosiahli a čo je ešte stále potrebné urobiť. 

Nová kolekcia Greenland Updated je k dispozícii v obchodoch a on-line v marci 2018.