Kirgizsko pre Dobrodruhov

Kirgizsko je veľkým lákadlom pre milovníkov hôr. My sme pre vás pripravili výnimočný trekový výlet do kirgizských kopcov plných tradícii a nádhernej prírody. Tento výlet bude jedinečný a výnimočný, nakoľko ho pripravujeme v spolupráci s rodákmi z Kirgizska a s podporou kirgizsko-slovenskej asociácie /gestor Andrej Kovalev/. Máme pre vás pripravený ten správny pomer dobrodružstva a tradícií s jedinečným prírodným prostredím chránených oblastí. Posúďte sami!

Termín: +- 7. až 16. júl 2024

1. DEŇ – Odlet do Biškeku z  Viedne (s prestupom v Istanbule)

2. DEŇ – Prílet do Biškeku

Transfer do prírodnej rezervácie Chon-Kemin (110 km). Cestou z letiska si pozrieme Buraninský minaret z 10.-11. storočia. Pozostatky stredovekého mesta Balasagun, ktoré bolo centrom Karachanidského kaganátu (940 – 1212 n.l.), kľúčový uzol severnej Hodvábnej cesty.   

Buraninský minaret z 10.-11. storočia

Pokračujeme cestou do prírodnej rezervácie Chon-Kemin. Sme v  pohorí Severný Ťanšan (Nebeské hory, prekl. z  čínštiny), horský chrbát Kungei Ala-Too (Pestré hory, prekl. z kirgizštiny).  Ubytovanie v  blízkosti prírodnej rezervácie Chon-Kemin (1630 m.n.m.) v hosťovskom dome alebo jurtách (počas tohto ubytovania je v cene plná penzia).

Na objednávku pre nás pripravené na ohni a v tandyri (stredoázijská pec) jedla stredoázijskej a  kirgizskej kuchyne.

Pre náš tím bude organizované predstavenie národnej hry Kok-Boru, od ktorej budete mať zimomriavky po celom tele.

predstavenie národnej hry Kok-Boru

3. DEŇ - expedičný deň na terénnych autách (57 km)

Počas dňa pocestujeme chránenou štátnou prírodnou rezerváciou Chon-Kemin. Je to unikátny prírodný komplex s rozmanitým biotopom a množstvom malebných scenérii od polopúšte až po ľadovce.

Na rozlohe 127 tisíc hektárov tu rastie okolo 650 druhov rastlín a  žije 172 druhov živočíchov, medzi ktorými sú snežný leopard, ovca Marco Polo, medveď, vlk, rys, lasica, orol, sup, bažant a mnoho ďalších. Podľa starovekých kirgizských povier, vidieť nad sebou orla - je zvesťou ľahkej a úspešnej cesty.

Počas tohto dňa plná penzia v cene. Špeciality vysokej kuchyne bez šporáku v jedinečnom prostredí prírodného parku od domáceho šéfkuchára.  

Táborenie vo výške 2500 m.n.m. 

expedičný deň na terénnych autách

táborenie v prirodnej rezervácii Chon-Kemin

4. DEŇ – expedičný deň na koňoch (23 km)

Ráno, po raňajkách od kirgizských pastierov, si každý osedlá svojho koňa a v sprievode domácich jazdcov sa ocitneme v  oblastí, do ktorej sa môžete dostať len v  prípade, ak budete mať jedinečné, na meno vydané povolenie od kirgizských ministerstiev životného prostredia, vnútra a obrany.

  • V prípade, že máte obavu z jazdy na koni, máte možnosť ísť aj striedavo pešo popri koňovi. Z vlastných skúseností však vieme, že tento úsek zvládli aj začiatočníci. Tak, ako sme boli aj my :)

Povolenie

Čaká nás divoká príroda bez ľudí, horské potoky, strmé rieky, závratne štíty a  všade pozorujúce svište. Do tejto oblasti chodí minimum zahraničných turistov. Jednou z výnimiek je aj slovenská vedecká expedícia z roku 2016, viď video: https://youtu.be/CWIMEB4yQ6c.

expedičný deň na koňoch

Kirgizskí pastieri, ktorí majú delegované právomoci od pohraničného útvaru ministerstva obrany nám skontrolujú všetky povolenia a možno nás pozvú aj do svojich letných príbytkov na džajlo (slovenské ovocie v tekutom stave vám k  tomu napomôže).

Tento pohľad, v  symbióze s  okolitým prostredím vo vás zanechá nezmazateľný emočný zážitok.   Už len dostať sa na toto miesto je obdivuhodný výkon, ktorý vám poskytne máloktorá tuzemská cestovná kancelária. Avšak pre nás, je to iba prvý parciálny cieľ nášho výletu.  

Raňajky a obed v cene. Večeru si už varí každý sám z vlastných zásob. Od tohto dňa si počas treku varí každý sám zo zásob, ktoré si ponesie v batohu.

  • Na treku budeme po celý čas v stanoch. Stan si ponesie každý v batohu, komplet s celou výbavou a stravou. Na jeden stan sa však môže vždy dohodnúť dvojica a rozdeliť si výbavu. Možno tak výrazne znížiť váhu batohov. Tá by mala byť maximálne do 10 kíl!! Všetky informácie ešte detailne preberieme na spoločných schôdzkach pred samotným výletom.

  Táboríme vo výške 3200 m.n.m na brehu najkrajšieho plesa Centrálneho Ťanšana - Džasyl-Koľ (Modré jazero) Jozef Terem, Džasyl-Koľ (Modré jazero)

5. DEŇ – expedičný trekingový deň (14 km)

Od jazera Džasyl-Koľ nás čaká výstup pod ľadovec Ak-Suu. Za sovietskych čias to bol jeden z úsekov populárnej túry z  blízkej kazašskej Almaty na Issyk-Kuľ (cca. 80 km). Po zatvorení hraníc susedných republík tento trek je už iba snom pre kazašských milovníkov hôr. Ako vyvolený tím, prejdeme lokálne fyzicky náročné vysokohorské úseky (sutina, morény).

výstup pod ľadovec Ak-Suu

Technická náročnosť výstupu ku ľadovcu Ak-Suu je nízka. No  miestami si budete s vďačnosťou spomínať na vaše túry ku tatranským chatám, sedlám a štítom, ktoré vo vás zanechali skryté fyzické rezervy. V tejto oblasti vzdialenosť k najbližším ľudským sídlam sa začína merať v dňoch, nie kilometroch. Videli ste niekedy Mliečnu dráhu? Zistite to až večer vo výške táboru 3700 m.n.m., kde okrajmi obrazovky do vesmíru budú okolité, doteraz nezdolané štíty.

výstup pod ľadovec Ak-Suu

6. DEŇ – expedičný trekingový deň (20 km)

Vyrazíme skoro ráno na ľadovec Ak-Suu. Nech nám žehná vládca pohoria Ťanšan – Chan-Tengri (podľa neho je pomenovaná najsevernejšia a  najnedostupenejšia sedem tisícovka na planéte, ktorá sa nachádza na hranici Číny, Kazachstanu a  Kirgizska).

ľadovec Ak-Suu Lokálne fyzicky náročnými úsekmi (sutina, skaly, nadmorská výška, brodenie rieky Ak-Suu (Biela rieka) vystúpime na sedlo Ak-Suu (4150 m.n.m). Pre nás, je to druhý parciálny cieľ nášho výletu. Je to jediné zo sediel v  tomto regióne, pri zdolaní ktorého nebudeme potrebovať mačky, cepín a  horolezecké istenie. Ich náhradou poslúžia naše doterajšie skúsenosti z trekov v Tatrách, rozvážnosť, disciplína a  psychická vytrvalosť. 

ľadovec Ak-Suu

Ak nám bude priať osud narazíme na stopy snežného leoparda, pána tohto nedotknutého kráľovstva ľadu, kameňa a ticha. Po zostupe zo sedla sa ocitneme v teplom údolí Chon Ak-Suu. Naša cesta už povedie iba dole, po pravom brehu rieky Chon Ak-Suu.

Táboríme pri jazere, na pastvách jakoch, koní a kráv vo výške 3200 m.n.m.

Chon-Ak-Suu

7. DEŇ – trekingový a relaxačný deň

Po raňajkách vystúpime na posledný peši úsek nášho výletu. Cestou budeme vidieť stáda voľne pasúcich sa koní v pestrej a malebnej doline obkľúčenej štyritisícovkami. Popoludní sa utáborime na mieste, kam sa dostanú iba staré sovietske "tereňáky". 

Tu bude pre nás pripravený veľký "reštauračný" stan a na brehu bude postavená kirgizska sauna (baňa). Celý zvyšok dňa je relaxačný s množstvom tradičných na mieste pripravovaných gastronomických skvostov a nápojov (od čaju, cez kumys a končiac koňakom)

Kirgizsko s Dobrodruhom

8. DEŇ - expedičný deň na terénnych autách (20 km + 80 km)

Po včerajšom "náročnom" večeri "osedlame" staré Nivy a UAZy a po 10 kilometrov neciest si necháme opätovne preveriť naše povolenia a obsah batohov u oficiálnych príslušníkov kirgizských ozbrojených síl. Ďalej naša cesta povedie do vysohorskej dediny. Tu v jurte nás čakajú pstruhové hody. Po obede sa presúvame do dediny Tamči na pobreží Issyk-Kuľa. 

Budeme ubytovaní v autentickom domácom prostredí kirgizskej rodiny. Na piesočnatej pláži vo výške Štrbského Plesa s okolitou scenériou zasnežených hôr sa pozriete tam hore, tam za štíty, tam, kde ste si nechali časť seba, aby ste sa tam ešte možno niekedy vrátili.

jazero Issyk-Kuľ

9. DEŇ – transfer do Biškeku

Po obede presun do Biškeku, obhliadka mesta, večera v reštaurácii, kde je vždy poradovník zákazníkov. Budete mať ťažkú dilemu vybrať z toho najlepšieho čo ponúka stredoázijská kuchyňa v celej republike. Historická mestská štvrť v Biškeku vznikla ako priamy výsledok činnosti česko-slovenského výrobného družstva Interhelpo.

Biškek

Česko-slovenský vklad v rozvoj mesta Biškek dnes pripomínajú mnohé administratívne budovy, prvá mestská parková zóna, pôvodné bytové a rodinné domy členov družstva Interhelpo, prvé školské zariadenie v republike a bývalé výrobné prevádzky družstva Interhelpo.

10. DEŇ – prílet do Viedne

U seba doma v  obývačke si určite položíte otázku – Čo to bolo? Vytriezviete k  Vianociam :)

--------------------------------------------------

Termín: +- 7. až 16. júl 2024

Predpokladaná cena výletu: 

  • Pri počte 6 osôb 1 450 € + letenka cca. 700 € 
  • Pri počte od 8 osôb 1 400 € + letenka cca. 700 €
  • Pri počte od 10 osôb 1 350 € + letenka cca. 700 € 

V predpokladanej cene je:

  • sprievodca
  • doprava 
  • prenájom koní + sprievodcov
  • ubytovanie
  • príprava výletu

V cene nie je:

  • strava (tam kde nie je uvedené inak)
  • vreckové
  • medzinárodná letenka

Podmienky pre účastníkov výletu: Fyzická kondícia na vysokohorské túry, skúsenosti s niekoľkodňovým pobytom v horách, odolnosť voči náhlym výkyvom počasia, základné návyky zaobchádzania s koňmi (kto nemá, dohodneme jazdecké kurzy), pochopenie princípu „jeden za všetkých, všetci za jedného“, zmysel pre humor, kolektívne povedomie a samostatnosť.

Ako sme sa mali na našich predošlých výletoch?

► Ak chcete s nami vyraziť na hory do Kirgizska, píšte nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžte aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)