Najdlhší ferratový most v Strednej Európe, 37 metrová lanová sieť a to všetko na Slovensku!

Náš čitateľ "Fabio Fabiankovič" sa vybral okúsiť Via ferrata Komín na Skalke pri Kremnici. Tu je zopár jeho postrehov a fotiek.

Čo bolo na celej ferrate najlepšie?

"Lanový most, najdlhší v Strednej Európe. Dĺžka 80 metrov, výška nad zemou 40 metrov, celkom zábava. Určite odporúčam!"

Lanový most, najdlhší v Strednej Európe, Via ferrata Komín na Skalke pri Kremnici

Lanový most, najdlhší v Strednej Európe, Via ferrata Komín na Skalke pri Kremnici

Lanový most, najdlhší v Strednej Európe

"Veľmi sa mi však páčila aj ferrata “VÝZVA“, ktorá je považovaná za vôbec najťažšiu ferratu na Slovensku". Len doplníme, že obtiažnosť je E, odporúča sa len pre skúsených a dĺžka je 70 metrov.

ferrata vyzva

ferrata vyzva

ferrata vyzva

"Veľmi ľahká ferrata je "ZOSTUPOVKA". Úplne v pohode ju možno dať aj s deťmi. Prechádza sa okolo Javoru horského, odhadovaný vek až 200 rokov, ďalej sa ide cez menší lanový most cca 5 metrov dlhý. Odtiaľ sa dá ísť buď na ďalšiu ferratu obtiažnosť B ,C čiže ľahšie alebo na tzv. sieť. Tá technicky síce nie je náročná ale určite preverí fyzickú kondíciu".

ferrata vyzva

"Lanová sieť má dĺžku 37 metrov obtiažnosť D, fyzicky celkom náročná. Sieť sa dosť pohybuje, takže to nie je prechádzka po moste, ale v každom prípade super adrenalínový zážitok", dopĺňa Fabio a pokračuje: "Nachádza sa tam myslím ešte jedna ferrat menej náročná, na ktorú chodili rodičia s deťmi, prešli sme si ju aj my, taká oddychovka".

lanova sieť skalka

lanova sieť skalka

Je možné si požičať výstroj priamo na mieste?

"Na mieste je možné zapožičať si ferratovy set (sedak, feratak, prilba) cena sa pohybuje okolo 15 euro na 4 hodiny. Ferrata je aj veľmi dobre dostupná. Od parkoviska Skalka pri Kremnici je to 5 minút chôdze. Myslím, že výlet na ferratu je veľmi dobrý tip na víkend. Okrem adrenalínového zážitku si užijete aj krásne výhľady a čaká vás aj preverenie fyzických síl ?"

Via ferrata Komín na Skalke pri Kremnici

Ako je to s cenami?

"Samotná ferrata je bezplatná, no parkovisko je platené a veľmi často kontrolované. Cena parkovného je 4 eura, na myslím 6 hodín.

Asi najväčšia atrakcia je Via ferratový most. My sme si ho dali hneď  2 krát. Prvý krát v sobotu večer o 19.00 kedy tam nebolo ani živej duše. Takže, keď sa tam chystá niekto prespať, určite odporúčam tam ísť večer. V nedeľu cez deň tam bolo veľmi veľa ľudí a čakanie na most bolo dosť dlhé. Konkrétne ja som čakal 40 minút."

- foto: Fabio Fabiankovic