Nórsko - všetko čo treba vedieť v jednom článku

Nórsko má povesť jednej z najkrajších krajín Európy. Ukrýva v sebe neprekonateľnú prírodu, fjordy, kopce, rybárske mestečká aj mestá nabité atmosférou a pohodou. Nemusíte do neho preletieť polovicu sveta, práve naopak, čaká na vás za rohom, aby ste ho spoznali a zamilovali si ho.

Kedy ísť

Na otázku kedy sa do Nórska vybrať môže existovať aj jednoduchá a krátka odpoveď, ktorá znie „kedykoľvek“. Všetko záleží podľa toho, prečo ste sa do Nórska vybrali. Ak si užiť prírodu, leto je fantastické, ak chcete zažiť polárnu žiaru, príďte sem v zime.

Sezóna v Nórsku korešponduje s letom a preto sa za najbežnejšie považujú mesiace júl – august a začiatok septembra.

Leto v Nórsku predstavuje sezónu a preto budú mesiace jún, júl a august hlavnou turistickou sezónou. Nórsko je vtedy o čosi drahšie, mnohé miesta sú plné turistov, ale na druhej strane máte veľmi dlho svetlo, väčšina pamiatok je otvorená a dokážete za rovnaký čas ako v zime vidieť a zažiť viac. Počas leta sa po Nórsku cestuje najľahšie.

Zima v Nórsku je čarovná. Treba počítať často s teplotami pod nulou, ale drsná príroda sa odvďačí zaujímavými pohľadmi a severné Nórsko je ideálnym miestom na pozorovanie polárnej žiary (najlepšie medzi október – marec). Január a február sú najchladnejšími mesiacmi, kedy je najväčšia tma. Marec sa to o kúsoček zlepší a ak chcete ísť lyžovať, tak marec je ideálnym mesiacom.

Jar a teda mesiace ako apríl a máj sa bude príroda prebúdzať a môže byť pomerne fotogenická. Treba však myslieť na to, že ešte bude vonku pomerne chladno a mnohé turistické záležitosti nebudú fungovať tak ako počas sezóny. Vyhnete sa však davom, ktoré križujú Nórsko počas sezóny.

norsko

Vízum alebo ako sa do Nórska dostať?

Cestovanie do Nórska je veľmi jednoduché, pretože nepotrebujete žiadne vízum. Hoci Nórsko je nie súčasťou Európskej únie, je súčasťou Schengenu a tak nemusíte čakať, že by ste na hraniciach strávili hodiny.

Na vstup do Nórska tak dnes stačí platný občiansky preukaz (môže byť samozrejme aj cestovný pas, ak nechce brať občiansky) a po vstupe môžete zostať v krajine 90 dní, bez toho, aby ste museli riešiť papierovačky.

Ako do Nórska?

Letecky

Najrýchlejším a najpohodlnejším spôsobom ako sa dostať do Nórska je letecká preprava. Najdôležitejším medzinárodným letiskom v Nórsku je letisko v Oslo (Gardermoen), ale medzi zaujímavé a dostupné letiská patrí aj Bergen či Stavanger.

Najlacnejšou alternatívou ako sa do Nórska dostať je využitie lowcost prepravcov, akým je napríklad WIZZAIR (www.wizzair.com), ktorý lieta do Bergenu aj Stavangeru. Priame lety do Nórska nájdete z:

  • Viedeň – smer Bergen (od novembra 2018)
  • Budapešť – smer Bergen aj Stavanger
  • Katowice – smer Bergen, Stavanger a dokonca aj Sandefjord (110km južne od Osla)

Priame linky z Viedne do nórskeho Osla majú spoločnosti:

Loďou

Do Nórska sa môžete dostať aj loďou a to najčastejšie z neďalekého Dánska, ale aj z Nemecka. Ak rozmýšľate nad týmto spôsobom dopravy, tak si naplánujte cestu vďaka týmto užitočným linkom:

Norsko

Po zemi

Ak nechcete letieť do Nórska, dostanete sa do tejto krajiny aj z rôznych iných, pozemných smerov. Hranice so Švédskom, Fínskom a dokonca aj Ruskom sú pre cestovateľov otvorené.

Zo Švédska

Nórsko má so Švédskom hranicu dlhú 1630 kilometrov a preto je tu niekoľko hraničných prechodov. Prechod zo Švédska do Nórska je bezproblémový a nájdete tu viac, než 30 rôznych miest, ktorými viete z oboch krajín prechádzať. Ak potrebujete niečo precliť, tak nie každý prechod je určený pre vás, ale ak len bežne cestujete, nie je tu žiaden problém. Aj vlakom môžete prekročiť hranice jedným zo štyroch prechodov.

Medzi najzaujímavejšie hraničné prechody patria trasy: Narvik - Abisko, Trondheim - Ostersund, Oslo – Karlstad (výpadovka na Štokholm) alebo Oslo – Goteborg.

Z Fínska

Hranice medzi Nórskom a Fínskom nájdete na samotnom severe Fínska a hoci je táto hranica o poznanie menšia, než tá so Švédskom, stále má svoj význam a môže vám pomôcť pri poznávaní celého regiónu. Nájdete tu šesť prechodov a ten najčastejšie používaný je prechod Karigasniemi.

Z Ruska

Nórsko má dokonca hranicu aj s Ruskom. Je tu len jeden jediný legálny prechod a tým je nórsky Storskog a ruský Borisoglebskij. Prechod je otvorený len od 7:00 do 21:00 (nórskeho času). Ak chcete z Nórska pokračovať do Ruska, musíte mať v pase pripravené ruské vízum.

Ako cestovať po Nórsku?

Nórsko je pomerne veľkou krajinou a tak tu viete cestovaním stráviť nielen niekoľko dní, ale pokojne aj týždňov, ak si ju chcete dokonale vychutnať. Kvalitné cesty, veľmi dobré spojenia či občasný prelet vám v ceste vedie veľmi dobre pomôcť.

Vlak:

Vlaková doprava v Nórsku je pomerne kvalitná, ale treba mať na pamäti to, že kvôli prírodným danostiam krajiny nie je celé Nórsko pokryté železnicou. Najhustejšia sieť sa nachádza v okolí hlavného mesta Oslo, veľmi dobre je prepojené s Bergenom po krásnej, panoramatickej trase a kvalitné spojenie máte z Osla aj so známym mestom Trondheim. Nórsko je drahá krajina a tak je cestovanie vlakom celkom drahou záležitosťou.

Ak predsa len chcete po Nórsku cestovať vlakom, skúste pouvažovať nad tým, že by ste si kúpili lístok na viacero dní so zaujímavými akciami:

Oplatí sa pouvažovať aj nad zakúpením interrail lístku, ak máte do 26 rokov sú tu veľmi zaujímavé ceny.

V Nórsku existujú aj lístky tzv. Minipris, teda zľavnené lístky, na ktoré môžete natrafiť aj na stránke nórskych železníc a odviesť sa za výrazne lacnejšiu cenu, ako keby ste kupovali lístok priamo v deň odchodu.

Za zmienku stojí aj krásna železničná trať do malého mestečka FLAM.

Autobus:

Najbežnejšou dopravou v Nórsku je autobus aj vďaka tomu, že sa ním dostanete na mnohé miesta, kam nesiaha železnica. Najlepšie sa autobusom cestuje medzi mesiacmi máj a september, kedy je väčšina krajiny prístupná kvôli počasiu či snehu. Ak cestujete mimo sezóny, ponuka autobusových spojov je na mnohých miestach obmedzenejšia a je tu aj nižšia frekvencia. Autobus je v priemere lacnejší ako vlak, ale je zaujímavé skúsiť oboje.

Lístky si viete kúpiť dopredu a najmä počas sezóny sa to odporúča, aby ste pri plánovaní na mieste nenarazili na problém s vypredanými lístkami presne na ten „váš“ spoj.

Trajekt / Loď

Súčasťou nórskej dopravy sú aj lode či trajekty, ktoré spájajú mnohé miesta, aby vám dopravu uľahčili. Najviac využívané sú na miestach, kde sú často fjordy či iné „prekážky“ krajiny a tak je veľká šanca, že sa trajektom či inou loďou odveziete napríklad v okolí Stavangeru. Lode majú svoju atmosféru a do spoznávania Nórska sa rozhodne hodia. Ak plánujete zapojiť aj tento druh dopravy k vášmu itineráru, tak si naplánujte cestu tu:

https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/getting-around/by-boat/

Lietadlo:

Ak nemáte dostatok času na to, aby ste sa po krajine prepravovali len po zemi a chcete si pozrieť aj rôzne regióny, tak v Nórsku sa dá pohodlne využiť aj letecká, vnútroštátna preprava. Najviac letísk má Nórsko vo svojej južnej časti, ale zaujímavými bodmi sú aj vyššie položené Bodo či severné Tromso.

Nóri využívajú vnútroštátnu prepravu veľmi často a tak nebudete mať problém nájsť letenky medzi veľkými mestami. Najvyťaženejšie letiská sú: Oslo, Trondheim, Bergen, Tromso, Stavanger, Haugesund, Sandefjord, Alesund

Vnútroštátne linky:

Požičané auto:

Zaujímavou alternatívou je požičanie auta, alebo objavovanie Nórska na vlastnom aute. Ak si ho chcete požičať, tak mnohé svetové spoločnosti nájdete samozrejme aj tu, len ich cena môže byť drahšia, než v destináciách, kde si ich požičiavali na iných dovolenkách.

Peniaze

Oficiálnou menou v Nórsku je nórska koruna (NOK). Peniaze vymeníte bez problémov v zmenárňach alebo si ich vyberiete z bankomatu. Platenie kartou je v Nórsku veľmi rozšírené takmer kdekoľvek a tak na mnohých miestach ani nebudete potrebovať hotovosť. Vždy je však samozrejme výhodou, ak nejakú máte pre každý prípad.

Za 1 € dostanete v priemere – 9-10 NOK

Aktuálny kurz:

https://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=NOK&To=EUR

Nórske bankovky nájdete v nominálnej hodnote 50, 100, 200, 500, 1000 NOK. Mince v Nórsku tiež existujú a stretnete sa s nominálnymi hodnotami 1, 5, 10 a 20 NOK.

A norway

Jazyk

Oficiálnym jazykom Nórska je nórčina. Patrí do skupiny severo-germánskych jazykov a je podobná dánčine či švédčine.

Chcete sa pred cestou do Nórska pripraviť? Tu je 100 základných slovíčok od pozdravov a poďakovaní, ktoré vám môžu pomôcť pri cestovaní.

https://www.norwegianclass101.com/norwegian-word-lists/

S angličtinou pochodíte v Nórsku bez najmenších problémov, takže aj keď neovládate nórčinu, stratení určite nebudete. Ani nemčina tu nie je výnimkou a dá sa s ňou vybaviť viacero vecí.

Čo ochutnať?

Nórska kuchyňa vznikala v závislosti od geografickej polohy krajiny a preto v nej nájdete veľa jedál z rýb, či ťažkých jedál, ktoré sa konzumovali počas tvrdej zimy. Obľúbená je aj jahňacina či baranie mäso a Nóri majú celkom radi aj sladko-slané kombinácie jedál.

Losos: Medzi najbežnejšie a najobľúbenejšie nórske jedlá patrí obľúbený losos. Ochutnajte ho priamo v tejto krajine a doma vám už nebude chutiť. Zaujímavým receptom je, kedy sa losos vyúdi alebo sa podáva ako „gravlaks“, kedy sa ochutí soľou, cukrom a kôprom a nechá sa celý deň sušiť.

Lutefisk: Sušená ryba patrí medzi miestne špeciality a patrí k jedlám, ktoré často nechýbajú ani počas sviatkov. Suší sa tradičným spôsobom, aký tu používajú niekoľko storočí a ako príloha sa k nej môže podávať slanina, hrášok či zemiaky.

Kjottkaker: Jednoduché, no obľúbené jedlo predstavuje mleté mäso, ktoré sa nakorení a spravia sa z neho guľôčky. Kjottkaker sa podobá na švédsky Kottebular. Veľmi dobre sa dopĺňa so šalátom a varenými zemiakmi.

Kumla (Krub): Zemiakové knedličky poriadne zasýtia, najmä ak si k nim dáte kus odkrojeného mäsa alebo šunky. Výdatné, no chutné jedlo.

Pinnekjott: Jahňacina, ktorú si Nóri najčastejšie vychutnajú na Vianoce, no viete ju nájsť aj počas roka. Kusy jahňacieho mäsa sa nasolia a nechajú sa sušiť na vzduchu. Skúste zažiť tú zaujímavú chuť.

Polse med Lompe: Aj Nóri majú vlastnú verziu hot-dogu, len sa vizuálne poriadne líši od tej zaužívanej. Polse predstavuje párok a ten sa namiesto rožku či pečiva položí na chlebovú placku podobnú tortille. Veľmi obľúbený streetfood.

Fiskesuppe: Obľúbená rybacia polievka je veľmi typická pre pobrežie, najmä oblasť Bergenu, kde sa kúsky rôznych rýb zalejú silným, krémovým vývarom.

Farikal: Niekedy sa Farikal považuje za národné jedlo Nórska, kde ide o dusené jahňacie alebo baranie mäso s kapustou, mrkvou a zemiakmi. Všetko sa spoločne naloží do hrnca a tam sa to pripravuje niekoľko hodín.

Svele: Obľúbené, sladké lievance, ktoré sa dochutia čímkoľvek sladkým

Nápoje

Aquavit: Najtradičnejší alkohol, aký by ste mohli v Nórsku ochutnať je Aquavit, ktorý vznikne zo zemiakov či obilia a pridávajú sa k nemu bylinky.

Brennevin: Silný likér, ktorý môže mať viacero príchutí patrí medzi zaujímavosť, ktorá stojí za to, aby ste ju ochutnali.

Kde prespať?

Nájsť ubytovanie v Nórsku nie je žiaden problém a takmer všade v turistických oblastiach nájdete ubytovanie presne podľa vášho budgetu od lacnejších hostelov, kde zaplatíte rádovo niekoľko desiatok eur až po kvalitné hotely, Menšie miesta či miesta mimo turistických trás môžu mať obmedzený výber ubytovania. Obľúbeným miestom na prespanie v Nórsku sú aj pomerne moderné kempingy.

Ak si chcete ubytovanie vybrať ešte pred vašou cestou, nie je to dnes žiaden problém a aj priamo na https://www.booking.com/ nájde každý pomerne slušný výber.

Hostel: Lacná forma ubytovania najmä na mieste akým je Stavanger, Oslo či Bergen. Tu sa koncentruje najviac turistov a preto majú hostely svoje opodstatnenie. Ak idete len na budget, môžete dokonca spať aj v tzv. dormitory, teda v izbe s viacerými posteľami. V Nórsku vás aj hostel môže prekvapiť svojimi vysokými cenami.

https://www.hostelworld.com/

V Nórsku nájdete aj zaujímavé ponuky cez známu stránku Airbnb, tak sa pozrite bližšie sem: https://www.airbnb.com/

Couchsurfing: Ak ste fanúšikom tohto typu ubytovania aj v Kazachstane nájdete niekoľko „gaučov“, ktoré by sa vám hodili:

https://www.couchsurfing.com/

Kempovanie: Obľúbeným miestom na trávenie nocí je v Nórsku, podobne ako v celej Škandinávii kemping. Tie nórske sú veľmi moderné, kvalitné, čisté a aj noc v kempingu môže byť pre niekoho zážitkom. Sú lacnejšie, než hotely, ale ak máte radi kempovanie, tak viete ušetriť za celý výlet pekných pár desiatok či stoviek eur.

Kempovanie na divoko: Aj takúto legálnu možnosť v Nórsku máte a teda môžete si postaviť stan takmer kdekoľvek, len musíte dbať na niektoré nariadenia. Váš stan musí byť minimálne 150 metrov od domu, horskej chaty či poľa.

norway wild camping

Bezpečnosť

Severná Európa alebo ak chceme Škandinávia patrí medzi bezpečné oblasti sveta a tak netreba mať žiadne obavy či je v poriadku vybrať sa do Nórska.

Kriminalita je v Nórsku na pomerne nízkej úrovni, ale treba sa mať samozrejme na pozore najmä počas letnej sezóny na turisticky exponovaných miestach.

Aj napriek tomu, že je Nórsko bezpečnou krajinou, tak tu nebezpečenstvo môže číhať, ale najviac sa spája s počasím, terénom a prírodou. Mnohí sa vydávajú na treky a podceňujú prípravu alebo fakt, že počasie môže byť veľmi premenlivé a z toho následne plynú mnohé problémy.

Rešpektujte značky či označenie a ak vás tie v prírode varujú, aby ste nepokračovali, alebo nešli na okraj vodopádu či skalného zrázu, poslúchnite. Najviac nešťastí sa stane kvôli nerešpektovaniu.

  • Špecifikom je unikátny Svalbard, kde hrozí stretnutie s ľadovým medveďom. Najmä počas turistickej sezóny je treba mať sa na pozore a neopúšťať hlavné mesto s tým, že sa svojvoľne idete prechádzať do prírody. Po výstrele do vzduchu sa medveď veľmi často zľakne a ujde.

Očkovanie, zdravie

Do Nórska netreba žiadne povinné očkovania a ide o bezpečnú európsku krajinu.

Dokonca aj vodu z vodovodného kohútika je tu bezproblémová.

Čo si v Nórsku pozrieť?

Nórsko je krajina, ktorá nadchne nielen svojou históriou, ale predovšetkým prírodnými krásami, ktoré v sebe ukrýva od dokonalých vodopádov, fjordov, skalnatých útvarov po drsnú prírodu na severe krajiny.

Oslo

Hlavné mesto patrí ku kultovým mestám v krajine. Môžete tu stráviť niekoľko dní objavovaním jeho podmanivej atmosféry, navštevovať múzeá, parky, túlať sa jeho modernými uličkami a sledovať ako sa tu prelínajú tradície a moderná doba.

  • Opera – Ikonou moderného mesta je budova Opery, ktorá symbolizuje škandinávsku modernosť. V rokoch 2008 a 2009 dostala prestížne ocenenia za svoju architektúru a dnes je magnetom nielen pre turistov. Nezabudnite sa prejsť po jej streche.

  • Radhuset (Radnica) – Mestská radnica v Osle patrí paradoxne medzi najznámejšie stavby celého Nórska. Leží na prahu prístavu a najmä v lete je tu veľmi príjemná atmosféra

oslo radnica

  • Kráľovský palác – Postavili ho v 19.storočí a odvtedy sa stal sídlom nórskeho kráľa, čo platí dodnes. Stojí neďaleko brány Karla Johansa a dvíha sa priestranného Palácového námestia. Je možné ho navštíviť v rámci prehliadky, tak ak máte záujem, kúpte si lístky vopred.

  • Askerhus – Pevnosť s hradom Askerhus stojí nad prístavom už pravdepodobne od 13.storočia a dnes ponúka nielen prechádzku históriou, ale aj pekné, panoramatické výhľady na časť Osla.

  • Múzeum Muncha – Oslo je miestom mnohých múzeí, no medzi tie známejšie patrí múzeum Edvarda Muncha s jeho originálnymi dielami. Slávny Munchov „Výkrik“ však nájdete v Národnej galérii, tiež v Osle.

  • Frognerparken – Frognerov park patrí k najobľúbenejším v Osle a pre mnohých nesie meno sochára Vigelanda, ktorý sem osadil svoje zvláštne až bizarné sochy a park preslávil po celom svete

  • Holmenkollen – Štvrť v Osle, ktorá sa stala symbolom pre zimné športy, pretože tu nájdete obrovský skokanský mostík. Časť knihy Snehuliak od Jo Nesba sa odohrávala na týchto miestach

Bergen

Po Osle by sme o Bergene mohli povedať, že je to mesto číslo 2 v celej krajine. Patrí k najobľúbenejším miestam v Nórsku a ak sa sem vyberiete z Osla vlakom, nebudete ľutovať, pretože ten vás vezme cez nesmierne krásny kúsok krajiny. Bergen je dnes druhé najväčšie mesto Nórska a preslávili ho jeho drevené, farebné a tradičné domčeky v časti Bryggen z 15.storočia, ktoré sú zapísané aj v UNESCO. Vyberte sa aj na pahorok nad mestom, aby ste si užili fantastický výhľad na zátoku na brehu ktorej stojí celé mesto. Na nábreží vás poteší skvelý trh, ale aj túlanie sa mestečkom nie je na zahodenie. Neďaleko Bergenu objavíte drevený kostolík Fantoff.

bergen

Flam

Na železnici medzi Oslom a Bergenom viete cestu prerušiť a vydať sa na krátku, cca 20-kilometrovú odbočku do mestečka menom Flam. Táto železnica patrí medzi najkrajšie železničné úseky celého sveta.

Trondheim

Živé a zaujímavé miesto leží v tieni Bergenu, ale ak mu dáte šancu, uvidíte, že si vás získa. Stojí tu už od konca 10.storočia a tak ho preverili storočia. Kedysi bolo hlavným mestom celého Nórska a tak tu dnes nájdete viacero stôp miestnej histórie od múzeí cez mnohé stavby. Zaujímavosťou je pevnosť Sverresborg z 12.storočia a miestna, stredoveká katedrála Nidiaros.

Stavanger

Známe mesto ležiace na juhozápade Nórska preslávila jeho okolitá príroda. Nájdete tu pláže aj fjordy, výlety do okolia ja atmosféru centra mesta. V meste môžete objaviť aj Katedrálu, najlepší príklad stredovekého svätostánku v krajine či sa môžete zatúlať do štvrti Gamle Stavanger, kde sa nadýchnete toho, ako vyzeralo mesto pred sto či dvesto rokmi.

Preikestolen

Medzi najznámejšie obrázky celého Nórska patrí Preikestolen, známa „Kazateľnica“. Ikonické skalnaté bralo rastie do výšky 604 metrov a týči sa nad fjordom Lysefjorden. Jeho popularita sa za posledné roky narástla do obrovských čísel a dnes patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky celého Nórska.

Geirangerfjord

Nórsko je krajinou fjordov, no ak si máte vybrať len jeden jediný, tak určite siahnete po fjorde Geiranger na západe krajiny. Je dlhý 15-kilometrov, má zápis v UNESCO a pri plavbe touto krásou uvidíte aj slávne Vodopády siedmich sestier.

Trollstigen

Známa „cesta Trolov“ sa kľukatí medzi mestečkami Andalsnes a Valldal a okrem toho, že je zážitok po nej prechádzať, je aj nesmierne fotogenická. Nájdete tu platformu, odkiaľ budete mať výhľad hraničiaci s dokonalosťou.

Trolltunga

Ak je reč o výhľadom a nestačia vám tie v Trollstigene či Prekestolene, tak potom je tu ešte jeden a jeho meno je Trolltunga. Je však odmenou po niekoľko hodinovom treku, ktorý môžete absolvovať len medzi aprílom a začiatkom októbra, kedy to príroda dovolí. Ak sa dostanete až na jeho koniec budete fascinovaní krásou, ktorá vás obklopila. Celý okruh, ktorý si tu odšliapete meria cca 27 kilometrov a ročne ho prejde takmer 100 tisíc ľudí.

Alesund

Mesto ležiace na západe krajiny sa považuje za bránu k severozápadným fjordom. Hoci muselo byť začiatkom 20.storočia prebudované, tak dnes je mimoriadne príjemným miestom. Obklopuje ho voda, nájdete tu moderné domčeky a ak si vyšliapete pár stoviek schodov na kopec Fjellstua, tak si užijete krásny výhľad na celé mesto.

Jotunheimen

Národný park Jotunheimen, kde žijú obri, patrí k najobľúbenejším prírodným atrakciám Nórska. Súčasťou parku je aj najvyšší nórsky vodopád Vettisfossen s výškou 275 metrov.

Tromso

Tromso patrí k najznámejším mestám severného Nórska a ak sa vyberiete pozorovať polárnu žiaru, je veľká šanca, že skončíte práve tu či v jeho okolí. Spája sa s polárnymi výskumami (leží 350 kilometrov severne od Polárneho kruhu) a preto je tu zaujímavé Polárne múzeum a tiež sa odtiaľto dá vyraziť na plavbu loďou spojenú s pozorovaním veľrýb. V meste nájdete aj tradičné drevené domy.

Nordkapp

V Nórsku sa nachádza aj tzv. „Severný mys“, najsevernejší bod Európy, ktorý leží na ostrove Mageroya. Ak sa tu ocitnete budete cca 2100 kilometrov severne od Polárneho kruhu a nájdete tu drsnú prírodu s útesmi padajúcimi do mora. Nájdete tu niekoľko pamätníkov a známy glóbus, ktorý sa objavuje takmer na každom obrázku odtiaľto.

Lofoty

Lofoty na severe Nórska patria podľa mnohých k najkrajším oblastiam celej krajiny. Ležia na okraji Atlantiku a aj ten tu utváral miestnu, drsnú prírodu. Najnavštevovanejším miestom je hlavné mesto Reine s ikonickou skalou a farebným prístavom, kde stoja tradičné a typické domčeky. Tvorí ich takmer 80 ostrovov a tak ich môžete objavovať a nájsť aj miesta, bez turistov. Zastavte sa v starom meste Svolvaer, kde nájdete múzeum druhej svetovej vojny alebo sa vydajte k ostrovčeku Rost pozorovať morské vtáctvo a známe alky. Ak vás zaujíma história Vikingov, aj s nimi sa tu v miestnom múzeum oboznámite.

Svalbard

Najdrsnejšou časťou Nórska je Svalbard alebo ak chceme ostrovné Špicbergy. Ležia stovky kilometrov severne od najsevernejšej nórskej pevniny a sú miestom, kde tvorí stále 60 percent povrchu ľadovce či snežné polia. Môžete priletieť do hlavného mesta (a jediného skutočného mesta) Longyearbyen a odtiaľto vyrážať na limitované výlety. Cestovanie po Špicbergoch je komplikované, pretože tu medzi dedinami či mestečkami neexistujú cesty a tak je preprava maximálne obmedzená. Viete si tu pozrieť zvyšky baní, drsnú prírodu, múzeum polárneho dobývania či dokonca navštíviť najsevernejšie položený kostol sveta. Špicbergy sú miestom, kde sa môžete stretnúť aj s polárnymi medveďmi a preto sa neodporúča opúšťať na vlastnú päsť hlavné mesto. Domáci chodia mimo s puškou, aby mohli medvede odplašiť. Drsné miesto, no mnohí ho preto milujú.