Ronda – mesto, ktoré má dve hemisféry, býčie srdce, telo z kameňa a prastarú dušu

Ak navštívite španielsku provinciu Málaga, nevynechajte miesto osídlené už neolite – Ronda. Od Málagy je vzdialené 100 km a je dostupné autom (cca 1:30 hod.) , autobusom, vlakom (cca 2:30 hod.). Jaskyňa Cueva de la Pileta (preklad Jaskyňa bazénov) ukrýva praveké kresby na stenách objavené v roku 1905. Prvé známe osídlenie však patrí Keltom, ktorí v šiestom storočí pred Kristom svoje usadlosti pomenovali Arunda.

Po Keltoch prišli Féničania, potom Rimania v 5. storočí, neskôr Berberi. Po rozpade kalifátu sa Ronda stala hlavným mestom malého kráľovstva, ktorému vládol Berber Banu Ifran. Počas tohto obdobia Ronda získala väčšinu svojho islamského architektonického dedičstva. Islamskú dominanciu  v meste Ronda po krátkom obliehaní ukončil Marquis of Cádiz v roku 1485. Na začiatku 19. storočia invázia Napoleona a súčasne Španielska vojna za nezávislosť spôsobili zníženie počtu obyvateľov z 15 600 na 5 000 počas troch rokov.

Zo známych osobností je vhodné spomenúť, že Ronda je rodné mesto mysliteľa polymatha Abbas Ibn Firnas (810 - 887), vynálezcu, inžiniera, údajného letca, chemika, lekára, moslimského básnika a andalúzskeho hudobníka. Americkí umelci Ernest Hemingway a Orson Welles strávili v Ronde veľa letných období. Obaja písali o kráse mesta a slávnych býčích tradíciách.

Nový most (Puente Nuevo)

Mesto rozdeľuje hlboký kaňon El Tajoa na dve časti. Spájajú ho tri mosty. Puente Romano, arabský, alebo starý most Puente Viejo a nový most Puente Nuevo. Nový most pochádza z 18. storočia a meria na výšku unikátnych 100 metrov. Ideálne fotky tejto stavby sú z rokliny, avšak v roku 2019 bol vstup do kaňonu pre rekonštrukciu pešieho chodníka, uzavretý. Chodník je strmý a náročný.

Naozaj nechceš zažiť ten pocit, keď ti na moste sfúkne vietor klobúk či šiltovku do kaňonu.

most puente viejo

most Puente Viejo

puente nuevo

Puente Nuevo

Mestské opevnenie a brány

Z dôležitej mestskej hradby, ktorá sa zachovala dodnes, si musíme všimnúť najmä Almocabarovu bránu, ktorá sa nachádza v južnej časti Mediny postavenej v 13. storočí a bola obnovená a čiastočne zmenená jej podoba, v dobe Karla V. Táto brána Vychádza z arabského slova „Al-maqabir“, to znamená, že sa nachádza v blízkosti hlavného mesta, mimo mestských hradieb. Jednalo sa o jednu z hlavných vstupných mestských brán a umožnila prístup do štvrte Vysokého mesta, dnes nazývaného Duchom Svätým, ako aj vstupu do Arabskej Mediny.

almocabarova brana

Almocabarová brána

puerta de los esparteros

Puerta de los esparteros je súčasťou južného krídla.

Záhrady Cuenca

Z Almocamarovej brány prejdete cez starý pôvodný most, ktorý spájal staré a nové mesto. Keď ihneď zabočíte smerom doľava a nájdete kľud, sviežu zeleň, kvety, nádherné výhľady na mesto a most a okolitú prírodu. Záhrady sa rozprestierajú na oboch stranách mesta. Časť záhrad je na jednej strane tiesňavy a druhá na opačnej. V druhej zaplatíte za vstup 5 €.

vyhlady zo zahrad

výhľady zo záhrad

vyhlady zo zahrad

výhľady zo záhrad

Plaza de Toros de Ronda

Aréna má priemer 66 metrov a obklopuje ju ulička vytvorená z dvoch kamenných kruhov.  Bola postavená v 18. storočí. Býčia aréna patrí k jednej z najstarších a dodnes sa v nej odohrávajú býčie zápasy. Nájdete ju na západnom okraji mesta, približne dva bloky od mostu Puente Nuevo. Aréna a býčie zápasy budú asi najväčším lákadlom mesta. V priestoroch je aj múzeum venované býčím zápasom ako aj funkčná a najstaršia jazdiareň. Je otvorené počas celého roka až na víkend Feria v septembri. Vstupné do múzea je 6,50 €. Mesto Ronda je domovom Real Maestranza de Caballería, najstaršieho a najušľachtilejšieho rádu jazdectva v Španielsku od roku 1485. Neotáľaj a vychutnaj si pocit naživo stáť v aréne.

plaza de toros de ronda

Plaza de Toros de Ronda

Plaza de Toros de Ronda

Plaza de Toros de Ronda

Bazilika Santa Maria Maggiore, procesia a gastronomická duša

Pri ceste do Baziliky Santa Maria nás dav ľudí ani len nechcel pustiť ďalej. Ako sa predieram davom, zisťujem, že sme akurát stihli procesiu svätej Panny Márie, patrónky Rondy.

procesia

procesia

Na obed sa určite oplatí ostať na námestí hneď pri bazilike. Ľahká studená polievka gazpacho a miešaný šalát s kuracím mäsom bude stáť cca 10-12 €.

gazpacho

polievka gazpacho

obchod so sunkou

obchod so šunkou

sunkove bagety

šunkové bagety

Výlet do Rondo je aj súčasťou zájazdu s CK DAKA do Málagy o ktorej si môžete prečítať tu.