Tip na výlet: Čarovné Myjavské kopanice

Malebné samoty, krásne prostredie, rodisko významných osobností. Spoznajte podmanivé miesta Myjavských kopaníc

Ak ste sa niekedy ocitli na Myjavských kopaniciach, musíte uznať, že toto miesto má svoje nepopierateľné čaro. Sú obklopené Bielymi a Malými Karpatami s centrálnymi mestom Myjava, ktorá sa aj s okolím rozprestiera na Myjavskej pahorkatine severovýchodne od Záhorskej nížiny.

Rozhľadne 

Keď sa budete túlať po Myjave a okolí, určite vybehnite na niektorú z vyhliadkových veží. Dostupné sú na viacerých miestach s obtiažnosťou, ktorú zvládnu aj vaši najmenší, alebo najstarší. Či sa rozhodnete pre rozhľadňu Hrajky, Poľanu, Hrombabu na Bradle či inú, ľutovať nebudete. Čarovné výhľady vás isto chytia za srdce.  

Nenápadné Sobotište

Medzi samotami, polosamotami, zväčša s krásnymi výhľadmi nájdete menšie či väčšie obce. Medzi ne patrí napríklad Sobotište, kde si v Nyaryiovskom kaštieli viete prezrieť - v Družstevnom múzeu Samuela Jurkoviča, expozíciu o priekopníctve družstevného hnutia na Slovensku. Nájdete tu aj charakteristické habánske objekty – radnicu, zvonicu, džbánsku dielňu, kľučiareň či mlyn.  

sobotište

Mohyla

Významnými mestami okrem Myjavy sú Stará Turá a Brezová pod Bradlom. Áno, ide o miesto, kde sa nachádza Mohyla Milana Rastislava Štefánika, ktorá patrí medzi jedno z najznámejších architektonických diel Dušana Jurkoviča. Aj dnes vás dostanú masívne traventínové bloky z ktorých je postavená. Do tesnej blízkosti sa k nej dostanete autom priamo z Brezovej pod Bradlom, Šterfánikovou magistrálou – turistický chodník, alebo turistickým chodníkom z Košarísk. Práve v dedinke Košariská natrafíte aj rodný dom Milana Rastislava Štefánika.  

mohyla Brezová pod Bradlom

Zakliata Katarína a  hrad Branč

Rovnako ľahko dostupný je aj hrad Branč. Jeho pozostatky nájdete nad Podzámkom, miestnou časťou obce Podbranč. Povesť hovorí, že krásna Katarína blúdi po hrade dodnes a hľadá svojho ženícha, aby ju vyslobodil spod kliatby. Preto páni, ak sa na hrade ocitnete, dávajte naozaj pozor! Katarína bola krásna, múdra, no aj riadne namyslená. Keď nastal čas vydaja, ženíchov vyberala, no každí mal nejakú chybu, nikto pre ňu nebol dostatočne dobrý. Hradný pán Štefan sa pre správanie svojej dcéry tak nahneval, až ju zaklial, aby nemala pokoja, a vyslobodí ju iba ten, kto sa jej báť nebude. Ak ste odvážny, možno to budete práve vy.

hrad branč

Kde vznikali rozprávky? 

Poznáte veršovanú rozprávku Čin-Čin? O malom vrabcovi Čim-Čimčará a jeho neveste Čin, Čin? Pamätáte si, kto ju napísal? Správne, Ľudmila Podjavorinská. Táto významná slovenská spisovateľka sa narodila v Bzinciach pod Javorinou, čiže na „Myjave“ a jej rodný dom tu objavíte tiež.

Príjemný relax

Myjavské kopanice ponúkajú pohodový oddych, či sa rozhodnete pre turistiku, cykloturistiku alebo presúvanie autom. Či chcete spoznať kúsok našej histórie alebo sa ponoriť do slnečných lúčov na Kunovskej priehrade, množstve čarovných lúk, svetliniek alebo sa nadýchnuť vône tisícročnej lipy. Ak patríte k milovníkom folklóru, vyberte sa spoznávať Myjavu v čase medzinárodného folklórneho festivalu Myjava, ktorý si vás získa jedinečnou atmosférou ako celá oblasť tohoto kúska Slovenska.