Tipy a triky na fotenie vašich cestovateľských zážitkov

Dvaja cestovatelia, fotograf Jakub Gajdoš spolu s blogerom Milanom Bez Mapy, objavovali Budapešť. S ich radami budú odteraz vaše zábery z ciest na novom leveli, skrátka perfektné spomienky.

Jakub Gajdoš sa najviac našiel v travel fotke, lebo spája jeho dve najobľúbenejšie činnosti, cestovanie a fotenie. “Mám veľkú slobodu v tvorbe. Môžem fotiť architektúru, ľudí, life-stylové fotky miest, paradoxne i prírodu, keďže mestá sú plné parkov a záhrad.”

Ako zo záberu dostať davy turistov?

“Ja si pri cestovaní vždy rád privstanem na východ slnka, aby som mal ulice bez ľudí, jemné svetlo a aby som mal celý priestor v podstate pre seba.” K fotoaparátu Canon EOS R6 MARK II si zvyčajne pribalí dva objektívy, batoh hodí na chrbát a vyrazí von.

Kam sa ostatní nepozerajú

Tú istú scenériu či objekt si odfotí plno ľudí. Ako však taký záber ozvláštniť? “Dôležité pravidlo, ktorým sa ja riadim, je pozerať sa tam, kam sa ostatní nepozerajú.” Foťák aktívne pomáha so zabudovanými funkciami ako 8-kroková stabilizácia či detekcia objektov.  

Na čo sú Jakubovi dva objektívy?

Dobrý foťák sám optimalizuje priblíženie, ale záleží od toho, ako široký či sústredený záber chcete mať. “Pri fotení najradšej využívam teleobjektív. Sedemdesiat - dvestovka (RF 70-200 mm f 2.8) ponúka širokú škálu možností, keďže rád zachytávam ľudí v prirodzených emóciách a tento objektív mi to perfektne dovoľuje.”

Tipy a triky na fotenie

“Ďalšie sklo, ktoré rád používam, je pravý opak. Širokouhlý objektív dvadsaťštyri - sedemdesiatka (RF 24-70 mm f 2.8) mi dovolí dostať do fotky omnoho viac prvkov celkovej scény. Myslím, že som pri ňom aj kreatívnejší.”

Komfortné zdieľanie

“Na presun fotiek do telefónu mi stačí len pár kliknutí v aplikácii Canon Camera Connect, čo je super, pretože je pre mňa dôležité zdieľať spomienky na svoje cesty.” 

Fotky z dovolenky s profesionálnym šmrncom

Milan Bez Mapy pricestoval do Budapešti za Jakubom, aby sa naučil fotiť svoje cestovateľské zážitky o trochu profesionálnejšie.

Vysokú budovu foť čo najviac pri zemi

Z fotogenickej ulice v pešej zóne centra sa ponúka pohľad na majestátny chrám s vysokou vežou. Ako ho dostať do foťáku inak? Jakub s Milanom vyklopia displej na foťáku EOS R8, aby mali záber pod kontrolou, čupnú si a odfotia budovu čo najnižšie pri zemi. “Ako turista prídeš, za pochodu cvakneš a neriešiš. Keď však využiješ scénu trochu inak než bežne ľudia fotia, sám uvidíš ten rozdiel,” hovorí Jakub. 

Detail na veži s teleobjektívom

Chalani nasadia teleobjektívy a Jakub ukazuje na zaujímavý detail. “Milan, ty máš štyristovku, s ňou dovidíš úplne až na vrch tej vežičky, to máš úplne super.” 

Oživená fotogenická ulička

“Kľudne si môžeme čupnúť a tým, že si to zazoomuješ, pozadie sa akoby zväčší a ľudia nám viac vystúpia z tej fotky,” radí Jakub a pomáha nastaviť objektív.   “Paparazzi,” zakontruje Milan.

Milan z vrecka vytiahne CANON POWERSHOT V10 a do selfkového videozáberu berie aj Jakuba a kus námestia. “Z historického centra, kde sme fotili detaily, sa teraz s Jakubom ideme presunúť za električkami a dáme fotkám trochu dynamiky.”

Tipy a triky na fotenie

Staré električky dotvárajú atmosféru mesta

Foťák má zabudovanú detekciu objektov v pohybe, a tak túto funkciu skúšajú na autách pri rušnej ulici, kam sa presunuli z historického centra. Jakub ukazuje Milanovi, ako zamieriť na auto a plynule sledovať jeho pohyb. Cvak. Suchý tréning na nádherne žltú budapeštiansku električku, ktorú oproti chrumkavo zelenému kontrastnému pozadiu o chvíľu zvečňuje Milan. Aaaaaa cvak je to tam!

Čaro nočného života

No nenechajte si ujsť vyhliadkovú dominantu mesta! Pohybujúce sa vysvietené koleso môže byť oproti tmavej nočnej oblohe celkom výzva, ale Jakub ukazuje Milanovi, ako využiť automatické funkcie foťáku aj na takéto svetelné podmienky. 

Po návrate do hotela má Milan ešte stále dosť energie, aby zo svojich dnešných zážitkov tvoril blog. Fotky má okamžite k dispozícii cez aplikáciu Canon Camera Connect a dokonca si pár záberov vytlačí na tlačiarni CANON PIXMA G640

Niektoré okamihy si zaslúžia Canon

Viacej inšpirácií nájdete tu. Navyše s kódom CANON15 teraz môžete využiť zľavu 15 % na vybrané produkty Canon v e-shope AQT, platí od 15. 7. do 30. 8. 2023.