Osem najkrajších vianočných trhov v Európe

Ak sa vám nechce alebo vás už nudí blúdenie po trhoch v Bratislave, spojte cestovateľské zážitky s unikátnou vianočnou atmosférou v týchto mestách.

Budapešť

Ak sa vám nechce cestovať v tejto zime ďaleko, očarujúcu vianočnú atmosféru nájdete hneď v Budapešti. Na Vörösmartyho námestí, jednom z najkrajších v maďarskom hlavnom meste, otvorili vianočné trhy už 8. novembra 2019.

Do 1. januára 2020 zvyčajne toto podujatie navštívi vyše 800 000 ľudí. Nájdete tu nespočetné množstvo vianočných ozdôb aj typické nápoje ako víno či punč a dobré jedlo.

Ešte originálnejší je trh v peštianskej časti pri Bazilike svätého Štefana. Ten prebieha od 22. novembra 2019 do 1. januára 2020. Oslava adventu sa tu deje už ôsmy krát. Typická je najmä špeciálnou projekciou, ktorú návštevníci môžu obdivovať na fasáde známeho chrámu. No ide o 3D šou, preto je potrebné sledovať ju so špeciálnymi okuliarmi.

Nachádza sa tu ľadová plocha na korčuľovanie, stánky z ručne vyrábanými ozdobami a darčekovými predmetmi. Súčasťou programu sú aj rôzne charitatívne koncerty.

Záhreb

Festival predvianočných osláv sa v chorvátskom hlavnom meste deje veľkolepo. Vzniká tu viac ako desať trhov v priebehu šiestich týždňov. Adventné trhy trvajú od 30. novembra 2019 do 7. januára 2020.

Vyrastajú všade – v prakoch, tuneloch, na námestiach, na peších zónach. Zameriavajú sa však predovšetkým na spokojný žalúdok zákazníkov a tak tu nájdete viac stánkov s jedlom ako s darčekmi. Na Námestí kráľa Tomislava nájdete napríklad monumentálnu ľadovú plochu Ledeni Park, kde sa môžete korčuľovať do nemoty.

Pre ľudí, ktorí milujú sociálne siete sú tu okrem iného aj špeciálne postavené fotokútiky s naaranžovanými vianočnými dekoráciami. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sandra | Croatia | World (@take.you.to), 18 Dec 2018 o 10:48 PST

Lille

Syrové zapekané tartiflette, sladké wafle plávajúce v čokoláde, okolo plno originálnych darčekov. To všetko nájdete a zacítite v meste Lille vo Francúzsku.

Najkrajšiu atmosféru nájdete na historickom Veľkom námestí, kde je postavené mohutné Ferrisovo kolo, no jedinečná je aj vianočná výzdoba. Vo vianočnej nálade tu žiaria napríklad morský koník, retro kolotoče aj samotné budovy. Trhy potrvajú do 29. decembra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Stella Széll (@szellstella), 27 Nov 2018 o 9:28 PST

Berlín

V hlavnom meste Nemecka nájdete viac ako 70 adventných trhov, ktoré trvajú do 29. decembra. Najväčší sa nachádza v štvrti Spandau, ktorá je známa parkmi a vodnými kanálmi. S vianočnou výzdobou je tamojšia elegantná atmosféra historických budov ešte zaujímavejšia.

Klasický nemecký vianočný štýl zas nájdete na námestí Gendarmenmarkt, ktoré je situované v užšom centre. Naprieč históriou pocestujete do minulosti návštevou jedného z najkrajších a najznámejších námestí v Berlíne, Alexanderplatz, kde prebiehajú stredoveké trhy. A aj tu si môžete obzrieť vianočné mesto z výšky na Ferrisovom kole.

Viedeň

Mnoho Slovákov žijúcich na západe Slovenska sa s radosťou každú zimu vyberie k rakúskym susedom na horúce víno či sladký punč. Elegantná Viedeň otvára brány 14 vianočných trhov. Vďaka krásnej architektúre majú jedinečnú atsmoféru napríklad aj trhy pri paláci Schönnbrunn.

Vianočná dedina vyrastá každý rok aj na námestí Márie Terézie. Kulinárske pochúťky nájdete pred operou, veľké klzisko zas na Rathausplatz vo „vianočnom mestečku“. Trhy trvajú približne do 6. januára 2020.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa traveller365.com (@traveller365com), 22 Nov 2019 o 11:51 PST

Bruggy

V belgickom meste sa túto sezónu rozhodli oslavovať príchod Vianoc ekologickejšie. Štandardná ľadová plocha je tento rok presunutá spred zvonice v meste na Jazero lásky známe aj ako Minnewater. Na korčuľovanie sa však nevyužíva voda, ale syntetický ľad, pri ktorom stojí aj zimný bar s terasou, ktorý zaberá približne 300 metrov štvorcových.

Romantické mesto na vode, ktorého historické jadro bolo zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, je obdivuhoné aj vďaka svojej architektúre. Nie je nutné ísť ani na trhy, stačí sa prejsť historickými uličkami s vysvietenými domami a vianočná nálada je zaručená.

Kodaň

Ak sa ocitnete v tomto dánskom meste, vyberte sa do Tivoli Gardens. Ide o jeden z najstarších zábavných parkov, ktorý získava ešte väčšiu charizmu s vrstvou vianočných svetiel. Aj tu sa nachádza ľadová plocha na korčuľovanie a množstvo stánkov s kvalitnými nápojmi a chutným občerstvením. Udalosťou zimy je však vždy prehliadka počas sviatku svätej Lucie, 13. decembra.

Po kodanských kanáloch sa premávajú kajaky pre dve osoby, ktoré sú vyzdobené vianočnými dekoráciami a svetlami. Posádky na kajakoch spievajú koledy a zabávajú okoloidúcich.

Týmto dňom si Dáni, najmä kresťania, pripomínajú pannu a martýrku z 3. storočia, svätú Luciu, ale zároveň hrou svetiel zaháňajú pochmúrnu náladu tmavých zimných dní, ktoré sú pre krajinu v tomto období typické.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Travellers Lounge (@travellers_lounge_au), 28 Nov 2019 o 12:12 PST

Birmingham

Môže to znieť zvláštne, no najväčšiu vianočnú atmosféru v Anglicku vytvárajú nemecké trhy, konkrétne Frankfurt Christmas Market. Konajú sa v Birminghame na Victoria Square každý rok. Je to sviatok príchodu Vianoc aj nemeckého kulinárstva.

S chuťou sa tu môžete pustiť do typických jedál ako sú rezne, nemecké klobásy, varené víno a ďalších chuťoviek, ktoré síce nelahodia fyzickej kondícii, ale zato duši áno. Hneď v susedstve sa nachádza vianočný umelecký trh s výrobkami, ktoré predajcovia ponúkajú vo vyše 80 stánkoch. Trhy trvajú do 23. decembra 2019.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa N i c k L o q u e n s (@loquensmedia), 3 Dec 2018 o 11:13 PST