Austrálske Mega Metro obrovský dopravný projekt

Mega metro, najväčší dopravno-infraštruktúrny projekt v Austrálii. Nachádza sa v Sydney a zhltlo podiel niekoľkoročného rozpočtu celej zeme.

U protinožcov bol už tento megalomanský projekt potrebný. Práve Sydney, ktoré je najväčšie (i keď nie hlavné) mesto Austrálie, sa ročne rozrastá o 100 tisíc nových obyvateľov. Pre porovnanie je to akoby sa presťahovali všetci obyvatelia Prešova. Novo vybudovaný moderný systém metra musel nutne reagovať na kolabujúcu podzemnú dopravu, ktorá v posledných rokoch skôr stála, ako jazdila, aspoň teda počas bieleho dňa.

Plne automatizovaný systém metra pritom nepotrebuje žiadnych vodičov ani cestovný poriadok. Stačí, keď prídete na nástupište a jednoducho si počkáte na ďalší vlak. Tamojšie trasy križujú v niekoľkominútových intervaloch. Mozgom celého projektu sa má stať kontrolné centrum, ktorého výstavba patrila k najväčším výzvam pre projektantov ako aj stavebníkov. A napriek tomu, že vodiči pre metro nie sú potrební, pracovníkov údržby je tu nespočetne veľa. Samostatné riešenie si vyžadoval aj špeciálny zdroj energie, ktorý bol vyriešený v podobe masívnej solárnej farmy.

Mega metro

Mega metro

Dokumentárny seriál Austrálske Mega Metro (v origináli Aussie Mega Metro) sa natáčal päť rokov štábom, ktorý v tej dobe mapoval osudy pracovníkov. Tí sa museli popasovať s rôznymi fázami stavby.

Výstavba za 12 miliárd dolárov

Výstavby metra sa zúčastnilo celkovo 40 tisíc žien a mužov a stavba vyšla na približne 12 miliárd dolárov. Za tu cenu vybudovali stavebníci nie len zmienené „príslušenstvo“, ale aj 66 kilometrov tratí a 31 kompletných staníc. Dĺžka jednotlivých podzemných tunelov nemá na južnom kontinente konkurenciu. K najväčším výzvam patrilo podkopanie rušnej hlavnej vlakovej stanice (Central Station) a ikonického sydneyského prístavu.

Mega metro

Mega metro

Seriál uchváti všetkých nadšencov do techniky, ktorá je v tomto prípade v mnohých smeroch skutočne masívna. Aby ste si vedeli predstaviť rozsah takéhoto projektu zapnite si dokumentárny seriál Austrálske Mega Metro, ktorý prináša každú minútu vývoja stavby a príbeh neprestáva prekvapovať a fascinovať. Ponorte sa do výziev, ktorým musí čeliť projektový aj stavebný tím!

Seriál na Viasat Explore

Seriál Austrálske Mega Metro si môžete naladiť na televíznej stanici Viasat Explore, a to v premiére každú stredu od 21. októbra o 21:45. Dokopy budú postupne odvysielané štyri hodinové diely prvej série.