Do Turkménska s Dobrodruhom za prírodnou krásou a tradíciami

O Turkménsku našinec toho veľa nevie. Veľa Slovákov tu v posledných rokoch nebolo. Vďaka miestnej byrokracii sa tam ťažko dostať a hlavne cestovať po krajine. Väčšina turistov len prejde krajinou na tranzitné víza, načo je určený vopred vyhradený čas. Toto všetko je svojim spôsobom dobre. Pre nás, čo máme radi dobrodružstvo, tradície a krajinu nepoznačenú západnou globalizáciou.

  • Pripravili sme pre vás výlet, ktorý by mal spĺňať predstavy o turkménskom dobrodružstve a sprostredkovať vám reálny pohľad na krajinu a jej prírodné a historické krásy. Počas celého nášho výletu budeme v symbióze s úchvatnou a jedinečnou turkménskou prírodou.

Turkmenistan

Priamo spoznáme kultúru, kuchynské umenie a staroveké tradície tohto národa. A na priestoroch starovekej Margiany sa ponoríme do archeologického výskumu artefaktov starých viac ako 2500 rokov. Nechajte sa zlákať vo viere po slobode mysle a túžbe v svoje sebapoznanie v najmenej navštevovanej a najzakázanejšej púšti na svete.

Bude to neopakovateľná dobrodružná pecka! Poďte s nami do tejto pohostinnej, aj keď pekelne horúcej kolísky ľudskej civilizácie.

  • Cena výletu: 1 290 € (pri počte 10) + letenka cca. 500 €
  • Termín: odlet plánujeme +- 4. alebo 5. mája 2023

1. Deň – Odlet do Ašchabadu z Viedne

(s prestupom v Istanbule)

Ashchabad

2. Deň - Prílet do Ašchabadu

Transfer do Ašchabadu na registráciu účastníkov výletu, ktorá je povinná pre všetkých cudzincov, ktorí plánujú zotrvať v Turkménsku viac ako 3 dni. Po registrácii presun do vysokohorskej dediny Nokhur Kopetdagskom pohorí (60 km). Cestou si obhliadneme podzemný zázrak prírody, majestátnu jaskyňu Köw-Ata.

Kov-ata jaskyna

Preskúmame systém Kyarizov – sieť podzemných vodovodov. Je to istý prapredchodca zberných jarkov a štôlni, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou banskoštiavnických tajchov. Na rozdiel od vodohospodárskeho systému v Štiavnických Vrchoch je ten turkménsky o dve tisíc rokov starší. Je veľmi pravdepodobné, že Matej Kornel Hell pri aplikácii svojho hydrotechnického riešenia sa inšpiroval tým kopetdagským.

Etnikum Nokhurov, ktorí obývajú vybranú lokalitu v Kopetdagskom pohorí si zachovalo svoje pradávne tradície, remesla a unikátnosť z obdobia Alexandra Veľkého. Osobne sa považujú za jeho priamych následníkov. Noc v stanoch.

nokhur

3. Deň - Trekingový deň po Kopetdagskom pohorí

Čaká nás ľahký expedičný trekingový deň po Kopetdagskom pohorí (cca. 15 km). Horský masív s dĺžkou 650 km je zo všetkých strán odrezaný od okolitých vegetačných ekosystém turkménskou a iránskou púšťami a Kaspickým morom. Každá šiesta rastlina bohatej miestnej flóry je endemickým druhom a vyskytuje sa iba v tomto pohorí. 18 % všetkých živočíchov Kopetdaga sa nenachádza nikde inde na svete.

kopetgada

Začíname túru skoro ráno pod štítom Allem (1640 m.n.m) v blízkosti dediny Nokhur. Počas celého dňa prekrížime Aiderinskú prírodnú rezerváciu s jej unikátnym biotopom. Večer táboríme v pohraničnom pasme s Iránom v rokline Čarybag (1050 m.n.m). Noc v stanoch.

nokhur

turkmensko

4. Deň - Výlet za achaltekinskimi koňmi

Ráno nasadneme do aut a vyrazíme do lokality Geokdepe (cca. 100 km). Ubytovanie na ranči s achaltekinskimi koňmi - národnou relikviou Turkménov. Keď si Alexander Veľký zobral za manželku Roxanu, od jej otca dostal ako dar niekoľko najvytrvalejších a najrýchlejších koni, ktoré mu pomohli dobyť svet. Aj jeho najobľúbenejší kôň Bukefalos mal turkménsku krv z oázy Akhal. Na úpätí Kopetdagského pohoria, ktoré doteraz obýva turkménsky nomádsky kmeň Tekov. Achaltekinským koňom bol pravdepodobne aj Byerley Turk, jeden zo zakladateľov rodu anglického plnokrvníka. Predstavenie koní a exkurzia po stajniach. Schopní jazdci sa môžu vybrať na fakultatívny výlet na koňoch do púšte.

Večer nás čaká Master class prípravy turkménskeho plovu /jedlo/. Noc v stanoch.

Turkmensko, Dobrodruh.sk

5. Deň - Darvaza, brána do podsvetia

Z lokality Geokdepe na terénnych autách máme namierené do Darvaza. Pred nami je 200 kilometrová vzdialenosť po púšti Karakum, najteplejšieho regiónu v celej Centrálnej Ázii. Po 125 kilometroch zástavka na obed v dedine Bokurdak. Miestne obyvateľstvo si zachovalo tradičný spôsob života, ktorý sa formoval v priebehu stáročí. Krátky výlet na ťavách a prehliadka organizácie ich chovu. Špeciality púštnej kuchyne bez šporáku v jedinečnom prostredí Karakumov od domáceho šéfkuchára. Podvečer príchod ku plynovému kráteru Darvaza – skutočnej brány do Podsvetia. Jedinečný a neopakovateľný pohľad uprostred púšte! Z obrovského krátera vyráža hore horiaci plyn. Všetko živé čo sa dostane do tohto pekla je navždy odsúdené. Noc v jurte v blízkosti kráteru.

Darvaza, Turkmenistan

Darvaza

6. DEŇ - Do oáz Damla, Ak-Molla a Murze-Chirla v strede púšte Karakum

Pokračovanie našej cesty na terénnych autách v smere Maryiského velajatu cez púštne oázy Damla, Ak-Molla a Murze-Chirla, ktoré sa nachádzajú v strede púšte Karakum (cca. 200 km). Tieto dedinky boli odjakživa malými prístavmi pre ťavie karavány počas ich púte Hodvábnou cestou. Izolácia týchto oáz od našej civilizácie vytvára svoje čaro. Uvidíme a vyskúšame nedotknutý zázrak sveta a pokoja tejto zachovanej starobylej časti skutočného Turkménska. Na večeru v oáze Murze-Chirla nám pripravia národné turkménske jedlo Išlekli. Istá staroveká odroda pizze, z čias skorej Rímskej republiky, príprava ktorej sa podarí výlučne vo vykopanej jame rozžeraveného karakumského púštneho piesku. Noc v stanoch.

Damla

Išlekli

7. Deň - Púštne rely do mesta Mary (cca. 280 km)

Vchádzame do územia mýtickej a donedávna na veky stratenej Margiany. O existencii tejto krajiny bolo doposiaľ známe len z Bísutúnského nápisu. Až do 80. rokov minulého storočia polohu veľkolepej pradávnej Gonur Depe, ako i stratenej zlatej Baktrie, archeológovia nevedeli ani len identifikovať. Sme v zozname tých par stoviek vyvolených, ktorí sa dotknú voľne roztrúsených nádob a sošiek, starých ako antické čaše v Artemidinom chráme v Efeze. Noc v hoteli v meste Mary.

pust

8. Deň - Celodenný výlet do starovekého mesta Merv

Táto zem uschováva unikátne svedectvá a artefakty, ktoré majú absolútnu hodnotu pre celé ľudstvo. Z historického pohľadu rieka Murgaba, ktorá tu preteká má nemenej dôležitý význam ako Níl, Indus alebo Eufrat. Početné knižnice a madrasy starovekého Mervu boli strediskom popredného svetového učenia 12. storočia. Blízko starovekého Mervu prebádame pozostatky antického Mervu. Aj po pätnástich storočiach od jeho založenia architektonické poslanie tej doby otriasa fantáziou človeka.

merv

Kultúrna vrstva Mervu, perly Turkménska, v ktorej je skrytá história nesmiernej hodnoty má hĺbku 12 metrov. Čo je pod ňou, v hlbinách stáročí?! Tieto tajomstvá skrývajú piesočné duny, na ktorých kedysi kvitli oázy našej civilizácie. A na ktorých aj naša vyvolená skupina zanechá svoju stopu.

Merv

Transfer autami do Ašchabadu (380 km.). Prehliadka večernej metropoly. Presun na letisko.

9. Deň - Odlet

Prílet do Viedne.

  • Predpokladané výdavky: 1 290 € (pri počte min. 10) + letenka cca. 480 €  

  • Termín: máj 2023, ešte upresníme podľa aktuálnej situácie

  • V predpokladaných výdavkoch je v podstate všetko. Komplet strava počas celého výletu. Komplet pitný režim, aj na púšti, kde je voda mimoriadne vzácna. Kuchár a príprava stravy, komplet doprava, ubytovanie v stanoch na púšti, ktoré sú zabezpečené (v púšti nie je iná možnosť ubytovania). V cene sú víza a ich vybavenie. V cene je vybavenie všetkých povolení na pohyb po Turkménsku. V cene je aj miestny sprievodca, ktorý nás musí sprevádzať.

  • V predpokladaných výdavkoch nie je poistenie, vreckové, vstupné do historických pamiatok, alkohol a fakultatívny výlet na achaltekinských koňoch.

► Ak chcete s nami vyraziť do Turkménska, píšte nám na [email protected] alebo do správy na facebook Dobrodruh.sk a samozrejme môžte aj osobne v našej klubovni Dobrodruh, kde dáme kávu alebo pivo a pokecáme face to face :)

O našej ceste po Turkménsku si môžeš prečítať v článkoch: